ISTA PARTIJA (SNS) – RAZLIČITA ZAKONSKA TUMAČENJA

Ekonomija Grad

Nakon što je Viši sud u Kragujevcu utvrdio da izabrani kandidat za direktora Čistoće ne ispunjava taj uslov jer je kao dokaz priložio radno iskustvo u Viner štediša osiguranju od 9. aprila 2011. do 5. maja 2017. godine, a u toj osiguravajućoj kući nije se bavio poslovima vezanim za delatnost firme, otvorila su se brojna pitanja. Od onih šta se dešava sa odlukama koje je direktor Nemanja Dimitrijević u međuvremnu potpisivao, a kao najznajačajnije svakako su one nastale kao posledica objedinjavanja pet javnih komunalnih preduzeća u jedno – JKP Šumadija, do nove sistematizacije, ali i kreditnog zaduživanja.

Grad Kragujevac na presudu ima pravo žalbe Apelacionom sudu u roku od 15 dana što će, kako Glas Šumadije nezvanično saznaje, i učiniti.

  • Ne znam na osnovu čega će da se žale, kaže Dejan Raonić bivši direktor “Čistoće”, koji je podnošenjem tužbe  zbog “nezakonitog izbora direktora JKP “Čistoća”, sada JKP “Šumadija”, jer izabrani kandidat nije imao tri godine radnog iskustva u poslovima koji su predmet delatnosti preduzeća (skupljanje otpada koji nije opasan), što je zakonski uslov, čitavu proceduru i pokrenuo.
  • Kandidat kome je dozvoljeno da učestvuje na konkursu, i koji je izabran za direktora, nije uopšte ispunjavao zakonske uslove da se prijavi na konkurs. Zakon o javnim preduzećima je dobar zakon, jer ne dozvoljava da se poslovima u javnom sektoru bave ljudi koji se nemaju iskustva u tom poslu. Ovako, kako je u Kragujevcu protumačen taj zakon, ispada da svako ko je bilo kakav posao imao sa „Čistoćom“ ima pravo da konkuriše. U tom preduzeću postoji delatnost – zoohigijena. Ovakvim tumačenjem Zakona, na konkursu bi mogao da učestvuje i neko ko je prodavao hranu za životinje, pojašnjava Raonić.

Pored Dejana Raonića, na konkursu koji je nakon presude Višeg suda nevažeći, učestvovali su Zoran Jovanović, koji je četiri godine bio direktor „Čistoće“, osam godina član Gradskog veća za komunalnu delatnost, Milun Petković, godinama direktor za kadrovske poslove u tom javnom komunalnom preduzeću… Svi kandidati sada bi mogli da se žale, ili podnesu tužbe.

Zanimljivo je da je Zakon o javnim preduzećima usvojen je 2016. godine, usvojila ga je skupštinska većina SNS,  a krši ga većina Srpske napredne stranke u Skupštini grada Kragujevca. Što nije prvi slučaj, jer je, recimo, Zakon o javnom informisanju, koji propisuje sufinansiranje javnog interesa u medijima potpisao Tomislav Nikolić., a ne sprovodi ga gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić. Koji na pitanje novinara – da li zna da krši zakon, odgovara potvrdno.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.