Iz Kragujevca „odlazi i porez“

Grad

Fabrika iz Cerovca postaće deo novoforomiranog preduzeća „Juneks trafik” (Yunex Traffic) u Beogradu na koje će preneti svu imovinu i zaposlene, pa će tamo uplaćivati i sve poreze, među kojima i one na zarade, koji su do sada delom išli u budžet grada Kragujevca.

Velike statusne i organizacione promene Grupe „Simens” na globalnom nivou neće zaobići ni njihovo kragujevačko preduzeće „Simens mobiliti Cerovac”.

Ono će se uskoro transformisati i postati deo novoformiranog preduzeća „Juneks trafik doo Beograd”, što će, između ostalog imati za posledicu da sav porez na zarade koji je išao u Kragujevac pređe u budžet grada Beograda.
To su pomeranja koja potiču od reorganizacije ovog giganta na svetskom nivou, od kada je 30. marta „Simens AG Nemačka” saopštipo da deo poslovanja pod imenom „Inteligent trafik sistems” pripaja jedinici „Juneks trafik” koja proizvodi komponente, sisteme i rešenja koja se koriste u drumskom, gradskom i međugradskom saobraćaju.


Cilj te reorganizacije je nastanak posebne celine koja bi bila tehnološki lider na globalnom tržištu, sa atraktivnim uslugama. U sprovođenju ove reorganizacije u Srbiji, kao njen prvi korak, februara ove godine osnovano je novo privredno društvo „Juneks trafik” doo Beograd, kao zavisno društvo „Simens Mobiliti Holding B.V. Holandija. 
Posle ovoga kao naredna faza uslediće stastusna promena, u kojoj će preduzeće „Simens mobiliti doo Cerovac” na novoosnovano društvo „Juneks trafik doo Beograd” preneti celokupnu imovinu, sve zaposlene, ugovore, prava i obaveze i sve druge kapacitete i resurse koje je koristilo u dosadašnjem radu. 


Nacrt ugovora o statusnoj promeni objavljen je 30. marta ove godine na internet stranici Registra privrednih društava Srbije APR-a, kao i na internet stranici „Simens Srbija”. 


Ovim promenama statusa „Juneks trafik doo Beograd” stiče imovinu od 219,7 miliona dinara i obaveze od 176,1 milion dinara, tako da neto vrednost imovine koja se prenosi iznosi 43,5 miliona dinara. Svi zaposleni preduzeća „Simens mobiliti doo Cerovac” nastaviće sa radom u istim uslovima, ali u privrednom društvu „Juneks trafik” doo Beograd. Planirani dan registracije ove promene je prvi jul ove godine, kada bi nastupile pravne posledice ove transakcije. 


Fabrika se, dakle, ne seli nigde, već samo njena centrala, ali daleko od toga da će sve ostati isto. Najveće posledice osetiće se po gradski budžet zbog poreza na zarade, a o kolikom izosu je reč ako broj zaposlenih varira oko cifre od oko 300 – ostaje da se vidi.

autor: Kragujevačke novine

Tagovi:

1 komentar

  1. Svi porezi i doprinosi na zarade se uplacuju na jedinstveni račun za celu Srbiju a kasnije se radporedjuje porez po mestu stanovanja zsposlenog.Prema tome bez obzira na sedište firme porez na zarade se dodeljuje opštini stanovanja zaposlenog.Znači porez ostaje Kragujevcu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.