IZBOR SAVETA I V.D. REKTORA UZ PRISUSTVO POLICIJE I KRŠENJE ZAKONA

Društvo Istraživanje

Višemesečna saga o situaciji na Univerzitetu u Kragujevcu okončana demonstracijom sile

Višemesečni galimatijas na Univerzitetu u Kragujevcu, oličen u odbacivanju nadležnih na tom univerzitetu da sprovedu naloge nadležnih državnih organa i agencija i, zbog utvrdjenog sukoba interesa, razreše sada već bivšeg rektora te viskoškolske ustanove dr Nebojše Arsenijevića, pekjuče iza podneva okončan je fingiranjem pravne države i bahatim gaženjem, sasvim s skladu sa aktuelnim manirima na domaćoj političkoj i društvenoj sceni, autonomije univerziteta.

Pekjučerašnjem izboru novog saziva Saveta u Univerziteta u Kragujevcu i potonjem izboru dr Nenada Filipovića, sa Fakulteta inženjerskih nauka, za vršioca dužnosti rektora tog univrziteta, naime, prisusvovala je i policija, što je, koliko je javnosti poznato, do sada nezabeležen slučaj u  180 godina dugoj istoriji domaćeg viskoškolskog školstva , odnosno od davne 1838., kad je u Kragujevcu osnovan Licej , prva viskoškolska ustanova  u Srbiji, koja slovi za preteču Beogradskog univerziteta, pa do prekjuče.

Otkud policija prekjuče na kragujevačkom Ekonomskom fakultetu, na kojem je organizovana konstitutivna sednica novog Saveta Univerziteta i potom izabran v.d. rektora, i dalje se ne zna.  Prema zakonu o Univerzitetu, pojašnjavaju juče na kragujevačkom Pravnom gfakultetu, organi reda na fakultet ili univerzitet mogu  da udju po pozivu dekana i(li) r ektora, ili u slučaju da su ozbiljno ugroženi javni red i bezbednost u tim viskoškolskim ustanovama. Dekan Ekonomskog fakulteta, dr Petar Veselinović, prekjuče je javno rekao da on nije pozvao policiju na taj fakultet. S druge strane, javni red, mir i bezbednost na Univerzitetu u Kragujevcu, tvrde upućeni, prekjuče nije bio ugrožen ni od koga.

Zašto je, onda, policija bila na kragujevačkom Univerzitetu? Zarad svake eventualnosti, najverovatnije, pošto je prekjučerašnje konstituisanje Savet i izbor v.d.rektora  bili uveliko režirani, poprilično loše i traljavo, doduše, ali ipak – režirani.  Otuda je, prema našim saznanjima,  zgrada obližnje Druge kragujevačke gimnazije, u kojoj je, tvrde pouzdani izvori Glasa Šumadije, bio lociran štab onih koji su u poslednje dve –  tri godine rušili i, na kraju, zahvaljujći i njegovim potezima i ponašanju na tom mestu, srušili doskorašnjeg rektora Nebojšu Arsenijevića, bila puna policije. Iako su, nakon intervencije Arsenijevića, prekjurašnju konstitutivnu sednicu Saveta napustila trojica policijaca u civilu, javna je tajna da su oni ipak ostali na Ekonomskom fakultetu do kraja tog skupa i izbora v.d. rektora

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović  juče nam se, uprkos obećanju iz njegovog kabineta, nije javio da prokomentariše prisustvo policije na tom univerzitetu tokom prekjučerašnjeg konstitusisanja  Saveta i njegovog izbora na rukovodeću funkciju kragujevačkog Univerziteta.

Sagovornici Glasa Šumadije sa Pravnog fakulteta kažu da je prekjučerašnje prisustvo policije na Ekonomskom fakultetu bilo, i najblaže rečeno – „krajnje sporno“. Tim pre što je zakonom jasno definisano kad i u kojim slučajevima nadležni državni organi mogu da dodju na univerzitet, a takvih slučajeva prekjuče, smatraju, na kragujevačkom Univerzitetu nije bilo ni u naznakama.Misteriju pojačava i činjenica da se ne zna ni ko je pozvao policiju na konstitutivnu sednicu Saveta, mada je i to regulisano važećim zakonima.

Ističu, pritom, da policija jeste, u okviru afere „Indeks“, u februaru 2007. upala na Pravni fakultet bez odobrenja suda, ali onda je, podsećaju, gonila osumnjičene za teška krivična dela, kakva su masovna prodaja diploma i ispita, falsifikovanje službene dokumentacije i drugo. Osumnjičenih za takva dela, na kragujevačkom Univerzitetu prekjuče, konstatuju, ipak  nije bilo.

No, iako slučaj bez presedana, i time, reklo bi se, eklatanatan primer bezakonja i primene gole politikanstske sile, na Univerzitetu u Kragujevcu  prilikom prejučerašnje promene vlasti,  bilo je i niz drugih, opet blaže rečeno, spornih momenata. Najpre taj  da je konstituisan novi, a da prethodno nije raspušten stari saziv Saveta Univerziteta u Kragujevcu, čime su  članovima tog organa koji u medjuvremenu nisu podneli ostavke, praktično nezakonito oduzeti mandati.

Tragikomično je bilo i prebrojavanje glasova za izbor predsednika i potpredsednika  novog Saveta koje je organizovano izvan sale u kojoj je održana konstitutivna sednica tog organa. Nepropisno je, na kraju, izabran i vršilac dužnosti rektora Nenad Filipović pošto glasanje za njegov izbor nije bilo tajno, kako je to propisima previdjeno, nego javno.

Trogodišnja makljaža  dveju suprostavljenih  „ekipa“ oko (pre)vlasti, moći i para na Univerzitetu u Kragujevcu, prekjuče je okončana pobedom  vidjenih funkcionera i aktivista aktuelne vlasti u Srbiji, pre svega Srpske napredne stranke. Ima i onih koji smatraju da je nebojša Arsenijević pogrešio što ostavku na rektorsku fiunkciju nije podno pre tri meseca, pošto bi se, u tom slučaju, „situacija razvijala u drugom pravcu“. Ostao bi stari  Savet koji novog rektora ne bi morao da bira na način na koji je to (u)činjeno prekjuče. ..

Piše: Zoran Radovanović

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.