IZJZ KRAGUJEVAC: NADAMO SE DA BI PREDUZETE MERE MOGLE DA DAJU REZULTAT ZA TRI NEDELJE

Doba korone Društvo

Epidemiološka situacija je trenutno alarmantna, ali se nadamo da bi mere preporučene u vanrednoj situaciji mogle da daju efekat za tri nedelje odnosno da ćemo tada beležiti smanjenje broja inficiranih korona virusom, rekao je danas zamenik direktora Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu Predrag Delić.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu, do ponoći su potvrdjena  još 52 slučaja korona virusa u Šumadijskom okrugu od čega je 48 u Kragujevcu.

Delić je na sednici Okružnog štaba za vanredne situacije rekao da je najveći procenat zaraženih u mladjoj populaciji koja se inficirala na masovnim skupovima.

„Sada već imamo drugu fazu da dolazi do transmisije na članove domaćinstva, tako da je situacija u ovom trenutku alarmantna“, rekao je epidemiolog.

Zamenik direktora Kliničkog centra Slavko Knežević je rekao je da je u Kliničkom centru koji pokriva šest regiona u Srbiji hospitalizovano 87 pacijenata, od čega je kod 60 potvrdjena infekcija korona virusom, dok ostali koji imaju klinični sliku čekaju potvrdu rezultata testiranja.

Od ovog broja sedmoro pacijenata je na respiratorima, kod njih četvoro dokazana infekcija, a troje čeka na rezultat, ali je njihovo stanje takvo da zahteva respirator.

Prema rečima Kneževića, KC Kragujevac ima četiri kovid bolnice sa 170 hospitalnih mesta i 51 u intenzivnoj nezi.

Za rad u kovid bolnicama angažovano je oko 320 zdravstvenih radnika.

Knežević je rekao da postoji i porodilište za pacijentkinje sa kovidom gde je pre tri dana obavljen jedan porodjaj.

Odvojen je i deo koji se bavi hemodijalizom pacijenata pozitivnih na Kovid-19, čiji je kapacitet 12 pacijenata dnevno.

Okružni štab za vanredne situacije je danas prihvatio 14 preporučenih mera prevencije širenja korona virusa u Šumadijskom upravnom okrugu. Mere se, pored ostalog, odnose na obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru i javnim objektima gde je prisutno više od petoro ljudi i poštovanje distance od metra do dva metra.

Pored obaveznog nošenja maski u javnom gradskom prevozu, preporučeno je da se smanji kapacitet do 50 procenata uz obeležavanje mesta za sedenje, dezinfekcija i provetravanje vozila.

Javnim komunalnim preduzećima je preporučeno da naprave plan dezinfekcije ulica, trgova i javnih površina.

Preporučena je i zabrana poseta svim zdravstvenim ustanovama i gerontološkim centrima.

U ugostiteljskim objektima je obavezno postavljanje dezinfekcionih barijera na ulazu, korišćenje zaštitnih sredstava, samo dve osobe mogu da sede za jednim stolom, a razmak izmedju stolova treba da bude dva metra.

Izvor: Beta

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.