Izložba autora Mladena Lazarevića „Crteži“

Kultura

Narodni muzej Šumadije organizuje izložbu autora Mladena Lazarevića pod nazivom – Crteži

Sinhroniciteti u Malom likovnom salonu

Narodnog muzeja Šumadije.

Izložba će biti otvorena 9. februara u 19 časova

Crteži / Sinhroniciteti

U svom radu ukazujem na pitanja koja se odnose na različite diskurse okruženja i svakodnevnog života. Posebno je fascinantan fenomen današnjeg društva koji se u složenim slojevima dešifruje i zagovara kulturu sećanja i kulturno pamćenje u svetu u kom je amnezija poželјno stanje. Crteži se tiču opšteg i ličnog, savremenog trenutka, potroškočkog društva zaroblјenog i uhvaćenog virusom Kovid 19. Gde žurimao i kuda nas ta žurba vodi? Da li preuzimamo odgovornost za sopstvene greške, ili im pridajemo karakter slučajnosti? Slučajnost je način pomoću koga se čovek trudi da sa sebe skine bilo kakvu odgovornost. Vera u slučajnost nema ni religijsko niti naučno utemelјenje. Sa naučne tačke uzima se u obzir naučni determinizam, sa religijskog stanovištva vrši se uticaj na rezultat. Ako su događaji i pojave koje smatramo slučajnim uobičajeni deo naše svakodnevice, razumevanje koncepta slučajnosti jedan je od najvećih izazova koji se postavlјaju pred nauku i lјudsku misao.

K. Jung je došao do zaklјučka da postoji između lјudskog bića i onoga što ga okružuje: prostora i vremena; svesnog i nesvesnog. U određenim trenucima, pod uticajem objektivnih čula, u tom odnosu javlјa se snažna privlačnost i ona izaziva neočekivane slučajnosti. Te slučajnosti neretko nazivamo čudima, neverovatnim tragedijama ili velikoj sreći.

Treba uspostaviti ravnotežu između slučajnosti  i namere. U umetnosti, kao i u životu greška se neprimetno vraća u drugačijem obliku. To je deo stvaralačkog procesa. To što sam pogrešno uradio ne vraća se kao kazna, već kao rezultat.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.