Izložba DESTABILIZACIJA / PHI (Φ) phenomenon – Anja Tončić u Kontakt galeriji SKC-a

Kultura

Večeras, u utorak, 19. oktobra u 20 sati u Kontakt galeriji SKC-a biće otvorena Izložba DESTABILIZACIJA / PHI (Φ) phenomenon – Anja Tončić. Izložbu će otvoriti dr Bojan Otašević, redovni profesor FILUM Kragujevac, a postavka će biti otvorena do 7. novembra.

DESTABILIZACIJA / PHI (Φ) phenomenon

Umetnost Anje Tončić bavi se tehnološkom preciznošću, neizvesnostima i greškama  područjima relevantnim za proučavanje osnovnih svojstava, struktura i kretanja materije u naučnim oblastima, kao i svih oblika kreativnog izražavanja.

Njeno trenutno seciranje likovnih raspona se ne zasniva na digitalnim intervencijama (što bi u ovom slučaju bilo „linija manjeg otpora”), već isključivo na crtačkoj vizualizaciji podataka čiji je cilj prevođenje svojstava snopa čestica – sa fokusom na njegove nepreciznosti i kolebanja – izazivajući granice izdržljivosti praznog platna i belog papira.

Njena praksa je osobito uočljiva u ideji da se dobrovoljno graniči s područjem mogućeg stvarnog kretanja, međutim, u meri u kojoj vizuelno kretanje može izazvati u oku recipijenta određenu promenjivu oscilaciju, poznatu kao nistagmus, gde se destabilizacija proteže na celo polje vida. To je zato što faktori percepcije intervenišu kako bi ukazali na održivu vrstu kretanja – pomerajem ili deformacijom celog objekta ili jednostavno njegove površine.

Max Wertheimerov fenomen phi (φ)  i mnoge njegove varijacije su korišćene u Anjinim kompozicijama stvaranjem naizgled stabilnih oblika, dok se u isto vreme jedno od pojavnih prikaza pojavljuje ubrzo nakon što se drugo razložilo – menjajući dimenzije, ali ostajući na istoj površini.  Anomalan odraz i refrakcijske fenomene ona posmatra u ovom režimu u optički tankim linijskim nizovima. Fazni diskontinuiteti pružaju veliku fleksibilnost u modelovanju iluminatornih snopova, što Anja koristi u cilju konceptualnog izazivanja inertne pozicije klasičnog crteža i slikarstva, koji se na formalno-stilskom planu generišu kroz prikaz formi koje su flukturne i ubrzavajuće, iako omeđene konvencionalnim okvirom statičnog medija.

Interferencijski vrtlog preispitane ritmičnosti predvodi celinu prikaza apsorbujući okolne vizuelne elemente u sopstvenu organizaciju mase, volumena i vibracija, istovremeno koristeći iluzornu pokretnost crtačkog manira kao sredstvo oblikovanja i izraza stava o fenomenu pomeraja kao i aerodinamike svetlosti u likovnim odnosima.

Isidora Hawrot

Biografija umetnice

Anja Tončić (1996, Beograd) diplomirala je na osnovnim akademskim studijama 2018. god., kao i na Master studijama 2019. god. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku slikarstvo pod mentorstvom profesora Milete Prodanovića.

Proglašena je za najuspešnijeg studenta generacije na Fakultetu likovnih umetnosti 2019. godine.

Od 2013. godine aktivan je učesnik na preko 70 grupnih i 11 samostalnih izlagačkih projekata u zemlji i inostranstvu.

Dobitnik je 12 nagrada, od kojih se izdvajaju otkupna nagrada Galerije Fabriano u Italiji, Nagrada Fakulteta likovnih umetnosti za slikarstvo „Rista i Beta Vukanović – slikari” i Stevan Knežević nagrada za crtež.

Od 2019. god. je predstavnik Saveta Rektorata Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Od 2018. godine aktivno sarađuje sa galerijom X Vitamin u Beogradu.

Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 2020. godine, kao i u statusu samostalnog umetnika.

Likovna praksa Anje Tončić obuhvata niz medija, uključujući crtanje, slikarstvo, grafičke tehnike, instalacije, objekte, animaciju i mozaik.

Njeni radovi se nalaze u kolekcijama galerija X Vitamin, OSTEN Galerije u Skoplju, Galerije Fabriano u Italiji, Degen Galerije u Bazelu, galerije Steps u Tokiju, kompanije Deloitte u Beogradu, kao i u privatnim kolekcijama u Srbiji, Austriji, Rusiji, Švajcarskoj, Belgiji, SAD, Australiji i Indiji.

Trenutno živi i radi u Beogradu.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.