Izložba Inside Out – Ljudski lik u zbirkama Narodnog muzeja

Grad Kultura

U Umetničkoj galeriji kragujevačkog Narodnog muzeja danas u četvrtak, 6. maja na Đurđevdan i dan grada tačno u podne otvara se izložba „Ljudski lik – portret i autoportret” (Inside Out). Autor izložbe i pratećeg kataloga je Tatjana Milosavljević, muzejska savetnica a izložena su dela koja se nalaze u zbirkama Odeljenja za istoriju umetnosti Narodnog muzeja Kragujevac.

Koncept ove obimne izložbe je da se kroz srpsku istoriju likovne umetnosti – od druge polovine 19. veka, kroz ceo 20. vek – izborom umetničkih dela koja se čuvaju  u zbirkama Odeljenja za istoriju umetnosti Narodnog muzeja Kragujevac – pokaže na koji način su se srpski umetnici bavili svojim likom  i likom ljudi oko sebe, imajući u vidu sve istorijske, društvene  i umetničko-estetske i stilske uticaje.

– Izložbu čine umetnička dela sa predstavama likova istorijskih ličnosti, kao i ličnosti iz oblasti kulture i društvenog života 19. i 20. veka , a koje su, svakako, neodvojive od konteksta istorijskih, društvenih i političkih dešavanja u Srbiji u određenom trenutku. U pitanju su portreti i autoportreti, kaže autorka izložbe Tatjana Milosavljević, dodajući da su poseban segment izložbe i dečiji portret, kao i izbor radova kragujevačkih autora.

Na izložbi se mogu videti portreti i autoportreti umetnika kao što su Paja Jovanović, Đorđe Jovanović, Simeon Roksandić, Sava Halugin, Đorđe Krstić, Mića Popović, Jovan Bijelić, Zora Petrović, Miloš Golubović, Anastas Jovanović, Božidar Jakac, Milica Dinić, Mihailo Petrov, Vinko Grdan, ali i Ljubica Filipović Lazarević, Miloš S. Maksimović, Jordan Erčević, Petar Lazarević,…. Izloženo je preko 70 dela – 20 skulptura, 33 slike, 19 grafika i crteža.

– Izložba Inside Out – Ljudski lik – portret i autoportet u zbirkama Odeljenja za istoriju umetnosti Narodnog muzeja Kragujevac je  još jedan projekat u nizu, nakon Zbirke crteža, Zbirke grafike, Zbirke skulpture, Portreti i glave u Vajarskoj zbirci, ZOOM IN – kragujevački umetnici u zbirkama Odeljenja za istoriju umetnosti, In Medias Res – savremena umetnička praksa i novi mediji u zbirkama, Legat – umetnička zaostavština Miloša S.Maksimovića, Figurativno u zbirkama ….. – kojim ne samo da predstavljamo naš bogati fond umetničkih dela i zbirke Odeljenja za istoriju umetnosti Narodnog muzeja Kragujevac, već je namenjen, pored stručne javnosti, najširoj publici kako bi joj približili  kulturno-umetničko nasleđe koje nam je povereno na čuvanje, ističe Tatjana Milosavljević.

Izložba će trajati do kraja juna 2021. Godine.

Foto: Narodni muzej Kragujevac
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.