Izložba Nade Arnaut u Kontakt galeriji SKC-a

Kultura

Večeras, (petak, 14. maja) u 20 sati u Kontakt galeriji SKC-a biće otvorena izložba „Point of perception” autorke Nade Arnaut

Procesualnost u radu Nade Arnaut je dominantna umjetničko-teorijska praksa kojom se služi u projektu Point of perception. Zbir svih radova na izložbi jeste vrsta postkonceptualne prakse, kojom autorka preispituje navike pogleda, status umjetničkog djela kao i perspektivne tačke, te pozicije percepcije. Praksa Nade Arnaut unaprijed preispituje prirodu datog i kreiranog umjetničkog djela. Procesualna umjetnička praksa se razvija iz dadaističkih i neodadaističkih akcija i performansa tokom šezdestih i sedamdesetih godina prošlog vijeka. Procesualna umjetnost u radovima Nade Arnaut zasnovana je na transfomaciji umjetničkog djela kao predmeta u prostorno vremenski događaj. Ovakva procesualnost jeste performativna i post – objektna zato što ovakvi radovi uglavnom mogu da se shvate i sagledaju kroz dokumentaciju procesa, jer su nestabilni tj. na neki način oni nisu tu i nisu prezentabilno eksponirani.

Post-objektnost kao dominantna metodologija i diskurs u procesu rada jeste vidljiva u skoro svim radovima. Post-objektna umjetnost je naziv za umjetničke radove konceptualne umjetnosti  zasnovane na materijalno – energetskim procesima, ponašanju umjetnika i strategijama zamjene predmeta, instalacije, ambijenta i akcije tekstualno – dijagramskom analizom, opisom i dokumentacijom. Za post-objektnu umjetnost  karakteristično je opređeljenje za izvan umjetnička ili prirodna stedstva i materijale čije formulacije i način korištenja tj. metodologija ne dovode do izvedbe – dovršenih objekata, nego iniciraju događaje u kojima je vremenski i prostorni status umjetničkog djela temeljno transformisan i doveden u pitanje. Rečenica ne može biti transparentna kao prozor ili vjerna kao ogledalo, ona uvijek proizvodi nova značenja u procesu čitanja. U tom smislu, riječi uvijek sadrže tragove drugih riječi, uvijek ih prizivaju u značenjski, nikada dovršeni proces. Rečenice i stejtmenti u radovima Nade Arnaut, postaju ikoničkim znakovima i uvezivanjem stvaraju nova i nezavisna značenja. One upućuju jedne na druge, a znakovi uvijek upućuju na druge znakove, te zbog toga možemo zaključiti da je upotreba ovakve jezičke prakse osuđena na „nedovršenost” u prikazivčko-formalističkom kontekstu, na mozaičnu rekreaciju u svakom posmatraču ponaosob u kontekstu savremene umjetnosti danas, napisao je o radovima Nade Arnaut Igor Bošnjak.

Nada Arnaut, rođena 1981. godine u Metkoviću, Jugoslavija. Diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju 2007. godine na odseku za slikarstvo, gdje je i magistrirala 2013. godine. Radi kao docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju. Izlagala samostalno i grupno na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Trebinju (Bosna i Hercegovina).

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.