IZLOŽBA „RAT SJEĆANJA“ U DOMU OMLADINE

Kultura

U ponedeljak, 12. marta, u 19 sati, Dom omladine će otvoriti svoja vrata za izložbu fotografija „Rat sjećanja“ autora Nedžada Horozovića i Nenada Vukosavljevića. Fotografije prikazuju spomen obeležja, ali i neobeležena mesta stradanja u poslednjem ratu u Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine.

Autori su obišli i fotografisali na desetine ovakvih mesta, ali su o 85 spomenika i neobeleženih mesta sačinili kompletnu dokumentaciju koja podrazumeva podatke o tome kada i gde je spomenik podignut, dimenzije, šta piše na spomeniku, ko je inicirao njegovo podizanje, odakle su pristigla potrebna sredstva, jesu li, i na čiji zahtev, vršene naknadne intervencije na spomeniku.

Nevladina organizacija Centar za nenasilnu akciju Beograd – Sarajevo, koja stoji iza ove izložbe, napravila je zaparavo i kompletnije istraživanje posvećeno ratnim spomenicima u Bosni i Hercegovini i to za sve tri zaraćene strane (bošnjačku, hrvatsku i srpsku) da bi na taj način analizirali politiku memorijalizacije i kulturu sećanja. Postavljaju i pitanja – kakve spomenike pravimo posle rata i da li oni doprinose pomirenju različitih etničkih grupa u zajednici ili, možda, nastavljaju konflikte.

U najavi izložbe organizatori kažu da „ova izložba, kao i samo istraživanje, upućuju poziv na nova rešenja koja će se, pre svega, usmeriti na žrtve nepravde i nasilja bez obzira na njihovo poreklo“. Identifikujući sličnosti i razlike etničkih modela sećanja i njihovu ukorenjenost u nacionalne narative nastoji se otvaranje prostora za konstruktivnu promenu prema inkluzivnijoj, nenacionalističkoj, ka miru okrenutoj kulturi sećanja.

Izložba će biti otvorena do 24. marta,

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.