Izložba „Transfigurcija vremena i prostora” Radmile Lizdek, Sava Rupića i Branka Milovanovića u „Mostovima Balkana”

Kultura

Izložbena postavka slika i skluptura pod nazivom „Transfigurcija vremena i prostora” autora profesora sa Akademije likovnih umjetnosti Trebinje: Radmile Lizdek, Sava Rupića i Branka Milanovića, otvara se večeras, 23. septembra u Gradskoj galeriji „Mostovi Balkana”.

„Pitanja koja prodiru u samu srž suštine našeg postojanja u svetu prolaznosti i propadanja stavljaju umetničko stvaralaštvo kao neverbalnu komunikaciju između epoha i generacijsku sponu, u kontekst kreatora  kontinuiteta života kao opšteg života, života čovečanstva a ne pojedinca. Uloga umetnosti u ovom procesu premošćavanja među životima, nad rekom smrti koja protiče ispod tog mosta čovečanstva, jeste božanskog karaktera. Umetnost predstavlja refleksiju nastanka sveta u svim kreativnim potencijalima. Život, održan neprikosnovenom voljom te sam po sebi predstavljen kao pozitivan potencijal sveta”, napisala je Jelena Ivanović, kustos u katalogu izložbe.

Radmila Lizdek rođena 1970. u Nevesinju, Bosna i Hercegovina. Akademiju likovnih umjetnosti u Trebinju završila u klasi prof. Milorada Đorovića na odseku slikarstvo. Master studije završila na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Milana Staševića. Trenutno je na trećoj godini doktorskih studija u klasi prof. Slobodana Trajkovića na Akademiji savremenih umetnosti u Beogradu. Član je ULUS-a od 2011.

Savo Rupić rođen u Zagori kod Trebinja 1963. godine. Akademiju Umetnosti završio u Novom Sadu. Master studije na slikarskom odsjeku završio na ALU u Trebinju. Član  je  ULUBIH-a od 2005 godine. Radi kao docent na ALU u  Trebinju. Imao 32 samostalne izložbe (BiH, Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Grčka, Nemačka). Izlagao na većem broju kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu i učestvovao na više od 20 likovnih kolonija.

Branko Milanović rođen 1984. u Kraljevu, Srbija. Završio Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu 2009. na odseku primenjeno vajarstvo u klasi prof. Zorice Janković. Od 2012. radi u zvanju asistenta, a od 2016. u zvanju višeg asistenta na Katedri vajarstva, sitne plastike i medaljarstva, na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Upisao doktorske studije na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, 2015. Član ULUPUDS-a od 2011. Veliki broj njegovih radova nalazi se u javnom prostoru, fundusima i zbirkama.

Na izložbi  u Gradskoj galeriji „Mostovi Balkana”  umetnici Radmila Lizdek, Savo Rupić i Branko Milanović nam se predstavljaju zajedničkom izložbom koja predstavlja stvaralaštvo ovo troje profesora sa Fakulteta likovnih umetnosti u Trebinju u poslednje dve godina. Otvaranje izložbe je u 20 sati a Kragujevčani će ovu postavku moći da pogledaju do 12. oktobra.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.