JAVNA „RASPRAVA“ O KRAGUJEVAČKOM BUDŽETU: DOKTORE, IMAM STRANKU KOJA TRAŽI DA VIDI BUDŽET

Društvo Politika

Nakon što je, kao i prošle godine, saopšteno da se građani sa nacrtom budžeta za 2020. godinu mogu da se upoznaju na sajtu grada i na oglasnoj tabli u zgradi gradske uprave i mesnim zajednicima, kao i da to mogu da urade tokom ovog vikenda, samostalna odbornica Suzna Đorđević pokušala je danas, kao građanka, da sazna šta piše u najvažnijoj odluci za funkcionisanje jedne lokalne samouprave.

Suzana Đorđević je obišla sedam gradskih mesnih zajednica: Palilule, „21. oktobar“, Erdoglija, Centar, Bubanj, Denino brdo i Sušica. U svim mesnim zajednicama ulazna vrata bila su zaključana, u Sušici, koja ima oglasnu tablu ispred prostorija, u zaključanoj tabli stajala je Odluka o nacrtu budžeta: Kroz staklo oglasne table mogli su da se vide planirani rashodi i prihodi, kao i oblasti na koje se novac raspodeljuje. Ali ne i detalji o tome ko su korisnici budžeta, u kojim oblastima će se, recimo, investirati…

Slična situacija bila je sa oglasnom tablom u Zgradi grada, gde je portir morao da pozove („doktore, imam stranku koja traži da vidi budžet“), nekoga da pita gde se nalazi akti.

Kragujevčanima je gradska vlast, kako piše u odluci o javnoj raspravi, omogućila da svoje predloge i sugestije dostave u pisanoj formi lično ili slanjem mejla, od petka u podne do ponedeljka ujutru. Što je, sve i da žele to da urade, potpuno nemoguće.

Na skrivanje budžeta od javnosti reagovali su šumadijski centar za građanski aktivizam Res publika i gradski odbor Narodne stranke.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.