Javna uprava po meri građana jedan od ciljeva razvoja grada, rečeno na predstavljanju tog strateškog dokumenta

Grad

Javna rasprava o Nacrtu plana razvoja grada Kragujevca za period 2021 – 2031. godine trajaće do 11. oktobra. Nakon prezentacija za obrazovnu zajednicu i privrednike na teritoriji grada Kragujevca, danas je održana javna prezentacija dokumenta za civilni sektor i udruženja građana.

Prezentaciji su u ime grada prisustvovali Sanja Tucaković, članica Gradskog veća za lokalnu samoupravu, dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu, Stefan Nikezić, član GV za unapređenje i zaštitu životne sredine i Predrag Stevović, član GV za sport. Pored predstavnika nevladinih organizacija i udruženja, prezentaciji je prisustvovala Ana Radojević, energetski menadžer grada Kragujevca.

  • Održavanjem javnih prezentacija strateških dokumenata grada ispunjavamo peti razvojni prioritet a to je javna uprava po meri građana. Jedan od ciljeva jeste povećanje transparentnosti rada javne uprave, povećanje učešća privrede, građana, nevladinih organizacija i udruženja u odlučivanju jer svi zajedno učestvujemo u kreiranju budućnosti grada Kragujevca, istakla je Sanja Tucaković, članica GV.

U naredne tri godine, podsetila je Tucaković, ciljevi su povećanje efikasnosti Gradske uprave, povećanje učešća građana u radu, planiranju i donošenju odluka razvoja grada Kragujevca, uvođenje novih softvera, novih alata i mehanizama za interaktivan odnos sa građanima i niz drugih mera. Učešćem u javnoj prezentaciji očekujemo da svaki od učesnika idejama i primedbama da svoj doprinos, jer je svaka sugestija dobrodošla a sve objektivne ćemo i ispuniti, rekla je Sanja Tucaković, članica Gradskog veća za lokalnu samoupravu.

Prema rečima dr Damnjanović, u oblasti socijalne zaštite prioritet i jedna od kapitalnih investicija je rekonstrukcija i adaptacija Centra za socijalni rad za čiju realizaciju u vrednosti od oko 900 hiljada evra se, preko Kancelarije za javna ulaganja, očekuje finansijska podrška Vlade RS. U oblasti zdravstvene zaštite je nekoliko prioriteta, u planu održivog razvoja, pre svega, adaptacija i rekontrukcija Kliničkog centra Kragujevac, zatim adaptacija i rekonstrukcija Centra za transfuziologiju, unapređenje sistema zdravstvene zaštite na primarnom nivou kroz izgradnju dečijeg dispanzera i studentske poliklinike pored Opšte bolnice.

  • Javna prezentacija je prilika da se čuju potrebe udruženja, civilnog sektora u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, tim pre što je u završnoj fazi izrada strateškog dokumenta Strategija razvoja u sistemu socijalne zaštite, istakla je dr Damnjanović.
  • Prvi i osnovni zadatak, kada je reč o ekologiji i zaštiti životne sredine, istakao je Stefan Nikezić, član Gradskog veća, jeste gradska toplana i prelazak kotlova sa uglja na gas, rešavanje pepelišta, kao i saniranje stare deponije u Jovanovcu i nova regionalna deponija sa spalionicom u Vitlištu.
  • Pored toga je postrojenje za preradu otpadnih voda u Kragujevcu i Stragarima kao i Severna obilaznica, koja ne samo da će rasteretiti saobraćaj u gradu već će i smanjiti zagađenje vazduha, istakao je on. Grad Kragujevac je u cilju unapređenja i zaštite životne sredine, izgradio zelenu garažu a doneto je i niz odluka koji se tiču zaštite životne sredine i smanjenja zagađenosti vazduha u gradu. U planu je donošenje novih odluka i sve to radi dobijanja statusa Kragujevca kao ’’zelenog grada’’. Smatram da je veoma bitno da se taj pojam nađe u Planu razvoja grada za period 2021 -2031 i svakom narednom dok se ne postignu ciljevi a Kragujevac ima dobre predispozicije, zaključio je Nikezić.

Trećom javnom raspravom je zaokruženo učešće građana, institucija, privrede i nevladinog sektora u stvaranju zajedničkog dokumenta za kreiranje budućnosti grada Kragujevca. Javna rasprava će trajati do 11. oktobra a osam dana nakon njenog završetka biće sublimirani rezultati diskusija i izveštaji koji će korigovati nacrt dokumenta i do kraja oktobra će biti predat Skupštini grada na usvajanje.

Tekst je objavljen u okviru projekta „Prostorni plan Srbije – A gde je Kragujevac“, kojim će serijom tekstova Glas Šumadije pokušati da rasvetli položaj Kragujevca u novim planskim dokumentima Republike Srbije, kao i pravce razvoja grada. Projekat je podržao grad Kragujevac.
Tagovi:

2 thoughts on “Javna uprava po meri građana jedan od ciljeva razvoja grada, rečeno na predstavljanju tog strateškog dokumenta

  1. Izjaviti da je grad izgradio zelenu garažu je notorna laž i obmana gradjana Kragujevca. Garaža je uradjena kao nadzemna od betona i metalnih ploča i na 5 metara je od stambene zgrade i takvi objekti nikada neće biti zeleni niti ih iko tako zove. Gasovi i buka prave štetu gradjanima koji žive u tom bloku svakodnevno i to grad ne zanima ! Ne postoji nadzemna garaža u stambenom bloku nigde na svetu sem u Kragujevcu kod Dašića, koji se još tim i hvali . Ta garaža nema provere uticaja na životnu sredinu a da je ima nikada ne bi bila izgradjena! Graditi deponiju na Vitlištu je neisplativo zbog udaljenosti od grada i stalnog odvoženja otpada i potrošnje goriva za odlaganje ! Niko od tih koji drže slovo o razvoju gradu nikada nije radio u javnom preduzeću, izuzev G-dje Tucaković koja je politički zaposlena u Elektrošumadiji a da pre toga nije imala iskustva za rad u tom preduzeću, i to što je bila direktor ne znači da se razume u razvoj grada jer nije inženjer sa iskustvom! Bjeletić koji je upropastio VTZ, godinama ga iznajmljujući bez ijednog dinara uloženog u oporavak, i sa izgradnjom lažne kuće Djure Jakšić koja je frankenštajn sklepana od dve kuće i uradjena kao moderna kuća iz 20 veka, uz Tržnicu koja se urušila, je trebao odavno da bude smenjen ! Ali kako voli vlast i nema čast, ostavku nije dao, a Dašić ga i pored svih tih grešaka i dalje štiti, i zato i on ne treba da obavlja funkciju gradonačelnika, jer ne ume da napravi tim od pravih stručnjaka koji znaju i umeju i imaju iskustva! Gradsko veće je vidi se iz aviona sastavljeno od Dašićevih partijskih poslušnika koji vole da pametuju za govornicom i da se slikaju pred kamerama, pričajući o temama o kojima pojma nemaju, što se vidi iz svake njihove izgovorene rečenice !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.