Javni čas studenata Pravnog fakulteta smera Unutrašnji poslovi i bezbednost

Društvo

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, studenti druge godine smera Unutrašnji poslovi i bezbednost, održali su danas javni čas u okviru predmeta Rad policije u zajednici  i tom prilikom kolegama i profesorima izložili najznačajnije  probleme u lokalnoj zajednici koje su indentifikovali, indikatore po kojima se prepoznaju ali i pravac njihovog rešavanja.

Prvi studenti na smeru Unutrašnji poslovi i bezbednost na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu upisani su školske 2016/17.godine i kako je rekao prof. dr Dragan Vujisić, dekan odziv je zadovolјavajući. Za ovaj smer su predviđeni isklјučivo samofinasirajući studenti a veliki broj studenata koji se odluče za ovaj smer su odlični đaci, što govori o njihovom interesovanju za problematiku koja se obrađuje u okviru posebnih predmeta. Nastava nije samo teoretska, naglašava dekan i dodaje da je preko 100 studenata sa smera Unutrašnji poslovi i bezbednost prošlo obuku borilačkih veština a predstoji obuka za upotrebu oružja. Veliki je broj eminentnih stručnjaka iz oblasti forenzike, poligrafije, DNK analize i slično održalo predavanje i predviđene su nove aktivnosti u sledećem semestru. Uvođenje ovog smera je pun pogodak, zaklјučuje prof. dr Vujisić jer stvaramo obučene studente koji sutra u praksi mogu da realizuju znanje stečeno na fakultetu.

Pre 20 godina grad Kragujevac je bio lider među pet eksperimentalnih gradova u implementaciji projekta „Policija u zajednici“, podsetio je prof. dr Branislav Simonović, jedan od predavača. Temelјeći rad na saradnji između lokalne zajednice i policije, jer policija ne može sama da se bori protiv kriminaliteta, ideja je bila da se policija i zajednica udruže i deluju problemski orijentisano, svako u okviru svog resora. Javni čas koji je danas organizovan, posledica je negovanja koncepta te saradnje između policije i zajednice, kazao je prof. Simonović.

Javnom času na Pravnom fakultetu prisustvovao je i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.   

Mladi lјudi se na fakultetu pripremaju za ulazak u zajednicu i postanu njeni društveno korisni članovi a javni čas je bila prilika da nam pokažu šta su naučili i kako vide rešenja za probleme koje su izdvojili. Nasilјe u porodici, narkomanija, sajber nasilјe koje je danas jako izraženo i potencijalno opasno za najmlađe i depresija su problemi o kojima su govorili. Imajući u vidu da je grad Kragujevac prvi osnovao Lokalni antikorupcijski forum i usvojio plan za borbu protiv korupcije, studentima je ovaj problem predstavila predsednica Lokalnog foruma Zorica Sorak. Ovakav vid predavanja značajan je za mlade, jer na vreme mogu da formiraju svoj stav o stvarima sa kojima se možda još uvek nisu sreli i da sutra kao korisni članovi zajednice mogu da ih prepoznaju i pomognu društvu u zajedničkoj borbi, kazao je gradonačelnik Nikola Dašić.  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.