Jedva izbegnuta tragedija: Navijači spalili kombi, kojim se osmoro mladih iz okoline Kragujevca vraćalo sa derbija

Društvo

U subotu je u povratku sa derbija u okolini Mladenovca napadnut kombi u kome je bila grupa od osmoro mladih uzrasta od 16 do 18 godina iz jednog sela u okolini Kragujevca. Njih je vozilima presrela grupa od oko 15 muškaraca sa kapuljačama na glavi. Demolirali su im kombi, a onda ubacili baklje unutra i blokirali im vrata da ne mogu da izađu.

Stravične scene nasilja i paljenja kombija odvijale su se na mračnoj i nenaseljenoj deonici puta na samom izlasku iz Mladenovca u subotu oko 22.15.

Igor Grujić, vozač kombija

Vozač kombija, ispričao je za Glas Šumadije šta se te noći dešavalo i još uvek uzmenirem od svega ponavlja ’’da su jedva spasili živu glavu’’. On priča da je tog dana na derbi vozio osmoro mladih iz jednog kregujevačkog sela, među kojima je bila i jedna devojka, te da na kombiju nije bilo nikakvih transparenata, zastava niti sportskih obeležja, koji bi mogli da isprovociraju neku navijačku grupu. 

  • Preprečili su nam put, opkolili su nas sa svih strana. Našli smo se bukvalno u klinču iz čista mira. Jedno vozilo se zaustavilo ispred nas, drugi auto se zakucao u zadnji deo kombija, a jedno vozilo nam se parkiralo sa strane i blokiralo vrata. Onda je iz nekoliko automobila izašlo oko 15 muškaraca. Svi su imali kapuljače i počeli su prvo da nas gađaju kamenjem, palicama i čime su stigli. Polupali su nam stakla, a onda počeli da ubacuju upaljene baklje u kombi. Nastao je haos. Neka deca su spavala pozadi. Staklo je letelo po nama. Mi smo izbacivali baklje, a oni su ih ponovo vraćali unutra. Bilo je strašno…strašno…gledali smo samo da iščupamo živu glavu. Blokirali su nam sva vrata i nismo mogli da izađemo. Bilo je strašno i opasno’’, još uvek uzmenireno priča Igor Grujić, vozač kombija.

On kaže da je čitava ta agonija trajala oko 15 minuta, ali da je njima izgledalo kao večnost, jer su bili blokirani sa svih strana. Dodaje i da mu nije jasno zbog čega su napadnuti, jer su sva deca bila ’’normalno obučena, bez ikakvih šalova i sportskih obeležja’’, te sumnja da su u ovu, kako kaže, ’’unapred osmišljenu sačekušu’’ upali greškom.

  • Sve je na putu bilo normalno, nisam primetio da nas bilo ko prati i odjednom su se pojavila ta  vozila ispred nas. Bio je tu još jedan kombi, koji je nekako uspeo da skrene, upao je u kanal i provukao se pored tih vozila i produžio dalje. Nas su napadali  bakljama sa svih strana. Vikali smo – nemojte, unutra je devojka, ali ništa nije vredelo. Najgore je što su nam blokirali vrata, nismo mogli da izađemo. Vatra je već zahvatila unutrašnjost kombija, priča nam vozač.

Dalje dodaje i da su nekako ‘’na jedvite jade’’, uspeli da otvore jedna vrata i da  su u poslednjem trenutku svi izašli. Kaže i da su ih ‘’sekunde delile od tragedije’’.

  • Nismo znali šta nas je snašlo, samo smo gledali da spašavamo živu glavu, bila je to bukvalno borba za život. Kada smo izašli, napadači su pobegli. Plamane je buknuo i sve u kombiju je počelo da gori’, priča Igor.

Na sreću, on i deca, od kojih samo jedan mladić ima 20 godina, a ostali među kojima i jedna devojka imaju od 16 do 18, zadobili su opekotine po glavi i rukama, kao i posekotine po telu.

Na mesto ovog napada izašli su vatrogasci i policija a mladenovačka hitna pomoć zbrinula je sve povređene.

Naš sagovonik dalje priča, da su svi putnici iz kombija dali izjave policijskim službenicima, kao i da su na uviđaju bili inspektori iz beogradske policijske stanice u ulici 29. novembra. 

  • Ni kombi ni deca nisu imali nikakva navijačka obeležja, ne znam zbog čega smo baš mi napadnuti i sklon sam da mislim da je ovde posredi bio neki najvijački obračnn i da su nas pomešali sa nekim. Kasnije sam nezvanično saznao da su nas napali Zvezdini navijači. Mi nismo mogli da im vidimo lica, jer su nosili kapuljače, a bilo je mnogo dima i plamena od baklji. Policiji smo dali opis automobila koji su nas blokirali,  izrazio je svoje sumnje vozač.

Igor za Glas Šumadije kaže  da mu je ’’mnogo čudno’’, što u ovom napadu u kojem je bilo ugroženo devet života, nijedan mediji nije izveštavao, niti se policija zvanično oglasila.

Od kombija koji je u vlasništvu ovog vozača i koji ima registrovanu firmu za prevoz, ostalo je ’’samo zgarište i olupina’’.  Vozač Igor, za Glas Šumadije kaže da su u požaru koji se je munjevito buknuo,  neposredno posle njihovog izlaska, izgorele sve dečje stvari, jakne I telefoni, kao I njegova lična dokumenta, pa on od jutros ide od službe do službe i vadi sve ispočetka.

Na kraju razgovora rekao nam je da je od svega najvažnije da su svi sačuvali živu glavu i da nije bilo teških povreda, te da svaka materijalna šteta može da se nadoknadi.

Tagovi:

6 thoughts on “Jedva izbegnuta tragedija: Navijači spalili kombi, kojim se osmoro mladih iz okoline Kragujevca vraćalo sa derbija

  1. Niko ne izvestava o tome jer su zvezdini navijaci u pitanju… Da su slucajno partizanovci, bila bi to udarna vest

  2. Ma da „samo da smo izvukli zivu glavu sve ce se ostalo nadoknaditi“. E pa nije bas tako. Mi samo da se oporavimo i idemo dalje, da se radi. A traume samo neka se gomilaju. Mnogo smo pasivni kao narod. Ove huligane treba pronaci, procesuirati, javno osuditi. Ne verujem da su oni neki opasni momci nego lokalna deca mozda malo starija od ovih sto su ih napali.

    Treba preduzeti mere, za ovo se izlazi na ulicu a ne za fiskalne kase i ostale budalastine. Sve nam je vaznije od zivota (dece…).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.