Jeremić: Građanski pokreti ne mogu da promene vlast, to može samo organizovana politička stranka

Izbori 2022 Politika

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je razumljivo to što svuda po Srbiji na talasima sve većeg nezadovoljstva naroda niču brojni građanski pokreti, ali da oni ne mogu da donesu promenu vlasti, već to mogu samo političke stranke.

– Ova vlast se ne obračunava sa tim pokretima jednako brutalno kao sa opozicionim strankama. Koliko god mnogi od njih imali dobre namere, oni su samo ventil za ispuštanje frustracije i nezadovoljstva građana. Jedino dobro organizovana politička stranka može doneti promenu na izborima, rekao je Jeremić na osnivanju Opštinskog odbora Narodne stranke u Petrovcu na Mlavi.

Jeremić je istakao da je za promenu vlasti neophodno da postoji stranka u stanju da iznese koordinisanu republičku kampanju i na svakom biračkom mestu obezbedi integritet izbornog procesa.

– Pred sledeće izbore će isplivati mnogi pokreti, biće opet nekih Belih, proevropskih, monarhista, ekologa, lokalaca, desničara… Većina njih će biti čisti mamac, bačen sa ciljem da se spreči skoncentrisan i isplaniran otpor. Zato, uprkos svim teškoćama, marljivo gradimo Narodnu stranku, koja je danas sigurno najbolje organizovana opoziciona stranka u Srbiji, rekao je Jeremić.

On je dodao da će naredni izbori biti „ključan test za našu generaciju”.

– Ako ovaj režim opstane još svega nekoliko godina, posledice bi mogle biti bezmalo fatalne. Svedoci smo stvaranja akumulacije kapitala u rukama nekolicine ljudi, nove klase multimilionera i milijardera, koji će kontrolisati sve aspekte društva. Zato je neophodno da do promena dođe brzo, i da prvi korak nakon toga bude revanšizam, odnosno nemilosrdno privođenje pravdi i ispitivanje porekla imovine, rekao je Jeremić i naveo primere Zvonka Veselinovića, Nikole Petrovića, Slaviše Kokeze, vlasnika „Milenijum tima” Stojana Vujka i Ivana Bošnjaka…

Jeremić je objasnio da program Narodne stranke podrazumeva povratak demokratskog institucionalnog odlučivanja u sve aspekte života, kao i sveobuhvatnu decentralizaciju, zatim „stručne i kvalitetne ljude na rukovodećim pozicijama, za razliku od karikatura koje danas imamo”, ekonomski model koji podrazumeva prestanak spoljnog zaduživanja i podršku domaćim preduzetnicima, zaštitu životne sredine na nivou koji uživaju građani Evrope, „što znači da nema Rio Tinta i stavljanja reka u cev”.., povratak obrazovanja u centar društvene pažnje, kao i povratak normalnosti i elementarne pristojnosti u javni život.

Predsednik Odbora za sport Narodne stranke Danilo Ikodinović izjavio je da je u politiku i, konkretno, sportski odbor Narodne stranke, ušao jer smatra da tu može da pruži najveći doprinos promenama u društvu koje su nam neophodne.

– Dugo sam pričao sa Vukom Jeremićem oko ulaska u stranku, preko dva meseca. Sada iz ove perspektive, kada vidim ljude koji su u Narodnoj stranci, žao mi je što odluku nisam doneo posle dva minuta razgovora, rekao je Ikodinović.

Potpredsednik Odbora za sport Narodne stranke Ognjen Koroman podsetio je na to da su mu ljudi iz vladajuće koalicije nudili posao i novac „kako ne bi pričao istinu građanima o sportu i situaciji u kojoj se nalazimo”.

– Sve sam to odbio u veri da ćemo imati bolju i svetliju budućnost. Živimo u zemlji gde je zabranjeno razmišljati svojom glavom i izneti drugačije mišljenje, dotakli smo dno što se tiče fudbala. Moj interes je da pomognem i budem deo pozitivnih promena, poručio je Koroman.

Za predsednika Opštinskog odbora Narodne stranke Petrovac na Mlavi izabran je profesor fizičkog Dragan Stajić.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.