Jeremić: “Milenijum tim” za moje izjave da ne tuži medije, nego mene

Politika

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić pozvao je „Milenijum tim“ da, ako podnosi tužbe zbog izjava u kojima ukazuje da je ta kompanija „generator korupcije i jedan od najvećih sistema za isisavanje novca građana iz budžeta u privatne džepove“, to čini protiv njega, a ne protiv medija koji prenose njegove izjave.

  • Vlasnici „Milenijum tima“,’ Ivan Bošnjak i Stojan Vujko, su među najbogatijim ljudima u Srbiji, milijarderi, a podnose tužbe protiv malih i nešto većih slobodnih medija u kojima traže odštetu od 100.000 evra. Taksa za odgovor na tužbu je oko 54.000 dinara, što je za mnoge medije značajan novac. Reč je o očiglednom pokušaju ućutkavanja“, rekao je Jeremić portalu „Info Vranjske“.
  • Neka „Milenijum tim“ i vlast mene tuže, napadaju i progone, a mediji neka rade svoj posao i prenose šta govore ljudi koji učestvuju u javnom životu“, dodao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je „Milenijum tim“ podneo više od 20 tužbi od kojih najviše protiv medija, a neke i protiv Narodne stranke.

  • Hoće da nas uplaše da ne govorimo o njihovim marifetlucima, ali su se grdno prevarili. Ne da se nisam uplašio, nego sam posle njihovih tužbi javnosti predstavio još više dokaza o njihovom sumnjivom poslovanju koje je gotovo isključivo sa državom, i na osnovu kojeg su Bošnjak i Vujko postali milijarderi, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je kupovina Vranjske Banje „očigledan lopovluk“ zbog kojeg će „u zatvor ići svi umešani“ u tu operaciju, i podsetio na izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije koji je preporučio Vladi Srbije da zaduži Tužilaštvo za organizovani kriminal da preduzme zakonom predviđene mere, ali se vlada oglušila o tu preporuku.

  • „Milenijum tim“ učestvuje u gasifikaciji gotovo trećine Srbije, gradi državne stanove i poslove dobija najčešće bez tendera. Ta kompanija je 2019. godine prihodovala milion dinara na sat, a sada joj je prihod i veći, rekao je Jeremić.

Jeremić, koji je i bivši predsednik Generalne skupštine UN i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, istakao je da je Narodna stranka preduzela „određene međunarodne korake u razobličavanju „Milenijum tima“ “, i dodao da mu „međunarodni odnosi i kontakti nisu strani“.

  • Nakon prvih takvih koraka razobličena je laž „Milenijum tima“ o Vranjskoj Banji, a to je da će američki lanac hotela „Meriot“ investirati u Vranjsku Banju. „Meriot“ je saopštio da ne namerava ništa da uloži u Vranjsku Banju i da sa „Milenijum timom“ nisu ni razgovarali o bilo kakvim finansijskim ulaganjima, već samo o prodaji svoje franšize”, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno „slagao u kameru“ da je „Milenijum tim“ kupio Vranjsku Banju za „sedam, osam miliona evra“, a da je opšte poznato da je ta banja kupljena po ceni od svega 1,88 miliona evra.

  • Vučić, dakle, laže na televiziji braneći „Milenijum tim“, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić „skače“ u njihovu odbranu, a pre neki dan je i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin učinio isto, rekao je Jeremić, i dodao da je očigledno da je po sredi državni projekat.
  • Prisustvo ambasadora SAD Entonija Godfrija potpisivanju ugovora o saradnji „Milenijum tima“ i „Meriota“ trebalo je da nas uplaši, da se ne ’kačimo’ sa Amerikancima. Ja sam u životu razmenjivao prilično neprijatne poruke sa samim vrhom SAD, uključujući i državnog sekretara, o mnogo većim stvarima nego što je ovaj projekat, za koji će sigurno biti dokazano da je koruptivan i iz kojeg će se američka kompanija povući, naveo je Jeremić.

Jeremić je rekao da će se „Meriot“ povući nakon što shvati da „Milenijum tim“ ne namerava da se bavi banjskim turizmom, i dodao da se kompanija Vujka i Bošnjaka „bavi pranjem novca i izgradnjom po naduvanim cenama gasovoda i drugih stvari“.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.