Jezero Bubanj: Ptica se neko i seti, pecaroša – niko

Grad
  • Kako je krenulo, mi se samo pomeramo. Gde ćemo da pecamo, ne znam. Tako je i na Gružanskom jezeru. Napravili su splavove, ogradili žicom a plaćam dozvolu, kaže jedan od retkih pecaroša sa jezera Bubanj u Kragujevcu.

A u brojnim planovima koji se donose i menjaju kada je reč o lokaciji uz jezero, ptica se neko i seti, ali pecaroša nikako. Podsetimo, lokacija kraj jezera Bubanj prvobitnim planom bila je predviđena za gradnju stambeno poslovnog objekta. Rukovodeći se dozvolom, firma Just naturale uradila je projekat stambeno poslovnog kompleksa.

UP za urbanističko-arhitektonsku razradu lokacije za izgradnju višeporodičnog poslovno-stambenog objekta na kp.br. 10825/21 KO Kragujevac 4

U međuvremenu, Skupština grada donela je 26. marta 2021. godine, Odluku o izradi Plana detaljne regulacije „Park jezero Bubanj“, zajedno sa Odlukom o pristupanju izradi strateške procene uticaja oko 13 ha. Istovremeno, doneta je i Inicijativa za proglašenje zaštićenog područja gradskog parka „Jezero Bubanj“.

Advokat firme Juste naturale Dejan Nešić za Nova.rs je rekao je da su rokovi za usvajanje Plana detalјne regulacije „Park jezero Bubanj“, prošli da investitor ocenjuje da je time pokazan „stav grada“ koji je „prepoznao potencijal lokacije i gradnju velelepnog objekta na ovoj lokaciji“. Nešić je pojasnio i da će „radovi početi kada istekne zabrana gradnje u martu naredne godine“, kao i da će se gradi.

S druge strane, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, u izjavi za Glas Šumadije (11. novembar) izavio je da će uvanjanje Plana „biti okončano u zakonskom roku“:

  • Očekuje se da JP Urbanizam dostavi Elaborat za rani javni uvid Plana detaljne regulacije “Park jezero Bubanj”. Nakon uvida, Komisija za planove šalje Elaborat na rani javni uvid u trajanju od 15 dana. Očekujem da će Elaborat biti upućen na rani javni uvid do kraja meseca.

I dok se ne usvoji Plan, obavi razmena lokacija, ili investitor ne započne gradnju, ribolovci, ali i rekreativci živeće u nezivesnosti. Prvi su morali da plate i dozvole za rekreativni ribolov, koje su za 2021. godinu koštale od 600 do 10.000 dinara, prema Pravilniku koji je doneo ministar zaštitne životne sredine.

Naime, vrednost godišnje dozvole za rekreativni ribolov iznosi 7.000 dinara, a stariji od 65 godina, žene i lica sa telesnim oštećenjima od 60 do 80 posto plaćaće je 3.500 dinara.
Lica sa telesnim oštećenjem preko 80 posto, lica koja imaju potpuni gubitak radne sposobnosti, vojni i civilni invalidi rata sa telesnim oštećenjem od 60 i više procenata i lica mlađa od 18 godina za godišnju dozvolu izdvojiće 600 dinara.

Tagovi:

2 komentara

  1. Odluka o izradi Plana detalјne regulacije „Park jezero Bubanj“ je doneta nezakonito ! Suprotno Član-u 51b Zakon-a o planiranju i izgradnji ! Pre svega, jer se jedan plan može menjati samo izmenom istog plana kojeg je usvojila Skupština grada i ne može biti poništiti drugim planom. Iz toga proizilazi da je i dalje važeći Plan generalne regulacije Radna zona Kragujevac i zona poslovanja, Sl. list Grada Kragujevca br. 26 /2013 koji je overila sadašnja vd direktorka JP Urbanizam . Urbanistički projekat koji je naručio Investitor je uradjen po tom planu što znači da je važeći. Jedini problem koji grad ima je što Gradonačelnik Dašić sluša samo svoju vd direktorku JP Urbanizam ( za koju se ne zna ni kada ni gde ni da li je završila Fakultet https://urbanizam.rs/%d0%b4%d0%b8%d1%80%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%be%d1%80/) koja ga sve dublje uvaljuje u ovaj problem ! Na kraju će grad morati debelo da obešteti Investitora čak i da taj Plan za koji je doneta nezakonita Odluka bude usvojen ! Naravno vd direktorka se sada trudi da pravila koja je propisala da pored patki na jezeru Bubanj može da se gradi višespratnica do max 28,0m poništi, jer je sada dobila drugi nalog ! Pa ili to radi da bi dobila novi mandat direktorke na konkursu za dir JP Urbanizam u februaru ili je prihvatila da to uradi da bi neko naplatio štetu ! I jedno i drugo samo govori da Dašić nema kadrove za urbanizam, iako u tom preduzeću ima daleko iskusnijih urbanista ! Naravno sve stoji u Službenom glasniku a i na sajtu grada gde plan po kome je Investitor uradio projekat sa 8 spratova i gde stoji ime vd direktorke na grafičkom prilogu planirano stanje https://www.kragujevac.rs/plan-generalne-regulacije-radna-zona-kragujevac-i-zona-poslovanja/ kao i nezakonita odluka o izradi novog plana, gde takodje stoji njeno ime https://www.scribd.com/document/500415467/PDR-Park-Jezero-Bubanj Uskoro će se znati i Dašićeva podrška za novu direktorku, kada će se konačno potvrditi da li je vd direktorka za ovo dobila podrku Dašića! Pravno gledano Investitor je u pravu ! Dašićeva buduća direktorka će da potpiše dva različita plana, i to će biti dokaz da se planovi mogu menjati čim se promeni vlast! To će pored patki oterati i investitore iz Kragujevca, koji neće imati pravnu sigurnost ni posle otkiupa a ni posle izrade plana kojeg usvoji Skupština grada Kragujevca !

  2. Akademka, ili Rada, ili Kristina kvazi pravnica koja se bavi nekretninama, ili ko zna kako se već predstavljate,..ponavljate istu priču, koji god da je naslov (i tekst) u vezi jezera „Bubanj“, a sve iz razloga omalovažavanja i podcenjivanja trenutne vd direktorke JP Urbanizam. Shvatite već jednom da postajete smešni sa komentarima i kada je očigledno da imate kompleks i opsesiju. Gospođa ima više od 50 godina, radi 21 godinu u JP Urbanizam, diplomirani je inženjer arhitekture i ima sve licence. I šta tu nije jasno? Da li stvarno mislite da neko moze više od dve decenije bude na tim poslovima bez fakultetske diplome, da prođe sve faze u karijeri-stepenik po stepenik i da svojim poštenim radom i odnosom prema poslu i kolegama zasluži funkciju izvršnog direktora jenog od sektora, a zatim i vd direktora. Znate, ali nećete priznati, zahvaljujući njoj, imamo FCA, MIND park, plansku dokumentaciju za prugu do Sobovice, buduću deponiju Vitlište, stadion, Trg vojvoda Radomir Putnik idr. Mnogo se brinete za ptice i ribolovce, kao za lanjski sneg…suština je da je ona velika smetnja urb.građ.mafiji i kojekakvim „stručnjacima“, kojima je okružen gradonačelnik, a i vama. Ne brinite, uskoro gospođi ističe mandat vd, pa se kandidujte za direktora, možda ćete imati bolje “ reference“. A jezero je najmanji problem, koji će ona rešiti, kao i Tržnicu, za koju je takođe prozivate, a znate da nije bila uključena u taj projekat. Pozdravite gl.grad.urbanistu, neke bivše direktore JP Urbanizam i “ stručnjake“!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.