JKP Šumadija za hipoteku nad objektom Gradske tržnice nije pribavila mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture

Grad

Iako je reč o objektu pod zaštitom države, JKP Šumadija nije pribavila saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture kako bi objekat Gradske tržnice stavila pod hipoteku prilikom podizanja dugoročnog investicionog kredita.

U odgovoru direktora tog komunalnog preduzeća Nemanje Dimitrijevića, koji je Glas Šumadije dobio pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, piše i da je „Skupština grada donela Zaključak kojim je data saglasnost na Odluku Nadzornog odbora JKP Šumadija o dugoročnom investicionom kreditu… kojom je predviđeno kao sredstvo obezbeđenja menice preduzeća i hipoteka na objektu Zelene pijace“

Podsetimo, da je kao sredstvo obezbeđenja za dugoročni investicioni kredit stavljena zgrada stare Gradske tržnice odnosno prodajni objekat pijace „Centar“ izgrađen 1929. godine a koji predstavlja kulturno istorijsko dobro i pod zaštitom je države, obelodanila je sredinom meseca Narodna stranka u Kragujevcu.

Iz papira koje je ta partija dostavila javnosti možese videti da je komunalno preduzeće prvog avgusta prošle godine zaključilo Ugovor o dugoročnom investicionom kreditu broj L 2445/19 sa Addiko Bank a.d. Beograd u ukupnom iznosu od 5.000.000,00 evra sa otplatom u 120 jednakih mesečnih rata, tako da prva rata dospeva dana 31. jula naredne godine, a poslednja dana 19. jula 2029. godine.

Namena kredita je finansiranje investicionih ulaganja u rekonstrukciju zelene pijace, autobuskih stajališta, uređenje gradskih grobalja. Ugovorena kamatna stopa iznosi 3M EURIBOR + 3,49%. Izvršna vansudska HIPOTEKA na Zgradi poslovnih usluga br.1 , površine 1.442 m2 (Pr+1), izgrađenoj na KP 4123. Hipoteka je upisana u List nepokretnost broj 10328 KO Kragujevac 3, Rešenjem br.952-02-12-025 16659/2029 od 20.08.2019. godine. Založna izjava je overena kod nadležnog organa overe u formi javnobeležničkog zapisa OPU;795-2019od 19.08.2019., stoji u revizorskom izveštaju koji su u Narodnoj stranci pažljivo pročitali.

U odgovoru koji je Glas Šumadije dobio direktor JKP Šumadija Nemanja Dimitrijević pojašnjava da je reč o investicionom kreditu koji je, pored rekosntrukcije Zelene pijace, namenjen i za rekonstrukciju sto autobuskih stajališta i uređenje četiri gradska groblja.

Iz odgovora je i jasno da su odbornici gradskog parlamenta, na čelu sa Radomirom Nikolićem i Srpskom naprednom strankom, preuzeli ulogu zaštitara jer su se usudili da daju saglasnost da se kao sredstvo obezbeđenja za dugoročni kredit da jedan od najznačajnijih i najlepših objekata u Kragujevcu.

Tagovi:

1 komentar

  1. Pa Radomir Nikolić i njegovi naprednjački komandosi su bili i ostali iznad zakona. To su nam i dokazivali sve vreme svog mandata. Od protivzakonite i sudski poništene privatizacije RTK, preko nezakonitog izbora direktora javnih preduzeća (JSP Kragujevac i JKP Šumadija) koje je sud takođe prvostepeno poništio, do protivzakonitog stavljanja pod hipoteku objekta Gradske tržnice. Umesto da se sada mlađani Radomir „baškari“ u Petrovcu, on postavlja članove Gradskog veća i direktore javnih preduzeća u novom sazivu lokalne vlasti (na čijem čelu je sada njegov kum Dašić) i brani svoju svastiku (koja je još uvek na mestu direktora JSP Kragujevac) od pravosudnih organa koji istražuju njeno protivzakonito i kriminogeno poslovanje. Pa što je mnogo mnogo je. Hoće li konačno država, u slučaju Radomira Nikolića, konačno početi da funkcioniše? Posmatrajući kako naprednjačke dahije danas haraju Srbijom teško da će se to desiti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.