Još samo šest dana za prikupljanje sume koja Mihajlu i Dimitriju život znači

Društvo

Rok je još šest dana da braća Mihajlo i Dimitrije Kragović na računu imaju 76.000 evra, koliko je neophodno za prvu terapiju matičnim ćelijama u Turskoj, a kako bi bili pokriveni troškovi pregleda i jednomesečnog boravka, potrebno je i više od ovog iznosa. 

Porodica u toku dana očekuje da od Fondacije Budi human dobije podatak koliko je još novca potrebno za prvu terapiju matičnim ćelijama, koja za braću obolelu od retke progresivne bolesti znači život.

Zato pozivamo sve humane ljude da doniraju novac:

Slanjem SMS poruke 889 na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: human889 na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000766420-77

Uplatom na devizni račun: 160600000076628594
IBAN: RS35160600000076628594
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Ovo je njihova priča

Mihajlo je rođen avgusta 2011. godine, deset dana posle termina. Ocenjen je osmicom, imao je tri puta obavijen pupčanik oko vrata. Njegovo zdravstveno i motoričko stanje je praćeno i u sedmom mesecu kreću motorički problemi. Pretragama pedijatra, fizijatra uočavaju generalizovanu hipotoniju. Odlaze na IMD gde su rađene sve analize. Sve četiri ipo godine ne uspeva da se sazna uzrok hipotonije. Mihajlo je upisan u vrtić u razvojnu grupu, svakodnevni rad sa stručnjacima dovode ga u prilično dobro stanje. Umeo je da sedi i da se gura po sobi, igra autićem, sve razume, izgovara par reči. Odlazio je na ekskurzije, divan topao dečak, nasmejan i pun života. 

U decembru 2015. godine dobija prvi napad. Odvode ga na pedijatriju KC Kragujevac. Ostaje na intezivnoj nezi. Jedna strana tela mu je non stop podrhtavala, napade nisu uspeli da mu prekinu. Roditelji saznaju da ima Encefalit-Herpes virus na mozgu i moždanoj kori. Prošao je mesec, a njegovo stanje sve više i više pogoršava. Svi mogući lekovi mu nisu pomogli. Pluća su bila u sve gorem stanju. Sekret je obuhvatio veći deo pluća, temperatura, ishrana preko sonde, bakterije… Hitnom intervencijom bronhoskopije na IMD uspevaju da mu spase život. Mihajlo je bio na institutu četrdeset i tri dana. Lekari su učinili sve moguće da preživi, a napade su zaustavili. Dobio je neurološku terapiju, koju je kasnije dugo koristio. Kako je njegovo stanje bilo na kontrolama doktorka je bila zadovoljna. Sa četiri ipo godine je imao samo deset kilograma. Hranili su ga na sondu osam meseci, a kasnije je ugrađen PEG. Napredovao je u kilaži. Ali na žalost, sve što je Mihajlo bio, znao i umeo je nestalo. Sada ne sedi, ne prati pogledom, kičma je mnogo kriva, noge, kuk. Ali, roditelje raduje njegov osmeh, pogled koji je čist, srećan, pun ljubavi i topline. Nehranjenjem na usta, vilica se znatno izderfomisala. Povremeno ga odvode u školu gde je upisan, jer je prvi kontakt sa njegovom učiteljicom bio emotivan.

Dimitrije je rođen novembra 2015. godine, sa ocenom devet i uzetim matičnim ćelijama iz pupčanika. Svi su bili srećni što će Dimitrije biti podrška svom bratu. Mesecima su ga pratili i bilo je sve u redu, kada je primećeno da Dimitrije ne može nogicama da se odupire. Urađen je genski test i uzorci su poslati u Barselonu. Rezultat stiže maja 2017. godine, gde se saznaje dijagnoza – Leberova hereditarna optička neuropatija. Oba dečaka i majka imaju mutaciju gena C.171>A U NDZ gen. Dimitrije u osamnaestom mesecu dobija meningitis i prolazi kroz apsolutno sve kao i Mihajlo. On je mentalno i motorički mnogo lošiji bio od brata. Takođe mu je pre dve godine ugrađen PEG. Ne hoda, ne prati pogledom, hrani se na PEG, motorički je vrlo loš. Ova dijagnoza je teška i progresivna, mišići slabe, atrofiraju, a oba dečaka koriste metaboličku terapiju.

Mihajlu i Dimitriju su neophodna sredstva za transplantacije matičnim ćelijama, rehabilitacije, fizikalne terapije, za banjsko lečenje, medikamente, suplemente i medicinski potrošni materijal, operaciju peta, ortopedska pomagala, kao i za smeštaj i putne troškove.

Piše: Jovana Milovanović, InfoKG
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.