Jovana Gligorijević – Nesalomiva (VIDEO)

Društvo Video

Hemofarm fondacija je pokrenula nacionalnu kampanju NESALOMIVI sa ciljem podizanja svesti javnosti o očuvanju mentalnog zdravlja i stvaranja društvenog pokreta za borbu protiv depresije i stigme koja prati obolele. Kampanja, koja se sprovodi u saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, je posebno važna jer dolazi u vreme najveće krize javnog zdravlja koju je izazvao virus SARS-COV 2 koji je izmenio život kakav smo poznavali do marta 2020. godine zbog čega je neophodna hitna akcija države i društva u obezbeđivanju psiho-socijalne podrške stanovništvu sa ciljem stvaranja društva humanih i solidarnih ljudi. Humanost i solidarnost neophodni su za obnovu doživljaja povezanosti s drugima, za ljubav i poštovanje, bez kojih nema zdravlja i oporavka, ali ni ispunjenog života. Jer nikome ne može biti dobro dok svima ne bude bilo bolje, piše u najavi kampanje.

Novinarka, Kragujevčanka Jovana Gligorijević spada među prve javne ličnosti koje su progovorile o svom iskustvu sa depresijom. Njeno tadašnje svedočanstvo i kasniji aktivizam su izazvali priličnu pažnju medija i javnosti, budući da je hrabro i kontinuirano istupala i precizno opisla svoje stanje i faze kroz koje prolazila, davala savete iz prve ruke i motivisala druge da najzad pokrenu sopstvenu borbu protiv depresije.

Na svom fejsbuk nalogu Jovana Gligorijević je napisala:

  • Prošlo je nedelju dana otkako je ovaj video u okviru kampanje Nesalomivi.rs izašao. Znate kako prođem kad pričam o svojoj depresiji. Četiri dana nisam smela da odgledam video. Kad sam ga konačno odgledala, prepala sam se jer sam bila skroz otvorena. Sad se sleglo i znam da samo tako može da se dopre do ljudi koji lma treba pomoć. Ipak, najviše bih volela da ovo čuju i vide oni koji u svom okruženju imaju nekog ko se bori sa depresijom. Ja sam imala omanju četu onih koji su bili jaki i hrabri umesto mene. Budite i vi to svom nekom

Glas Šumadije prenosi priču Jovane Gligorijević.

Fotografija: fb Jovana Gligorijević
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.