Jovanović: Dok Šumadija spava opijena propagandom, Vlada „briše“ Karađorđev grad

Društvo

Član Opštinskog veća Topole, Dragan Jovanović, oglasio se na svom Fejsbuk profile u vezi sa izmenama prostornog plana Republike Srbije.

  • Dok naša Šumadija spava opijena propagandom sa svih medija, naprednjački preletači vode glavnu reč trpajući sve što mogu u svoje džepov, iza kulisa se dešavaju grozne stvari. Jedna od njih je izmena prostornog plana Republike Srbije, napisao je Jovanović.

Kako naglašava, Šumadija je izmenama prostornog plana potpuno skrajnuta. Jovanović je podsetio da je 2006., za vreme vlade Vojislava Koštunice, doneta uredba o Karađorđevom gradu i kompleksu Oplenac, kao istorijskom gradu od najvećeg nacionalnog značaja Srbije.

  • Tada, te sada davne 2006-e godine, na molbu moje malenkosti kao predsednika opštine i upravnika zadužbine Kralja Petra, Miladina Gavrilovića, tadašnji ministar kulture, Dragan Kojadinović predlaže i vlada usvaja, strateški document, da se Karađorđu i njegovom gradu da poseban značaj. Na zaprepašćenje čitave javnosti u Srbiji, a da ne pričam o Šumadiji, danas vlada Srbije u izmenama prostornog plana republike Srbije briše Karđorđev grad, ističe Jovanović.

Dalje kaže da napisano nije nikakva greška, već “gorka istina”, konstatovana od vlade koja, kako kaže “bez stida i blama donosi ovakva predlog, a u kojoj nema ni jednog jedinog Šumadinca”.

  • Hrabri me međutim da su već juče u dnevnom listu “Politika” inetelektualci iz Šumadije podigli glas. Arhitekta Aleksandar Rudnik Milanović iz Kragujevca, piše da je ovo samo kruna naopake politike vlasti da se devastira, a evo sada i ukine sećanje na prvi Srpski ustanak, na velikog vožda koji “dunu život srpskoj duši”. Osim brisanja Karađorđevog grada u prostornom planu Srbije, briše se i bilo kakva mogućnost da se bilo kada Aranđelovac, Topola i Kragujevac povezu železničkim saobraćajem. Takođe izostavlja se čak i namera gradnje bilo kakve brze saobraćajnice između Topole i Kragujevca, kao srca Srbije i vezivnog tkiva Šumadije. Gura se pun profil auto-puta od Topole ka Rači i Boru, a prema Kragujevcu nema čak ni treće trake na Svetinji… Opština Topola, kao i zadužbina Kralja Petra, reagovaće adekvatno, zaključuje Jovanović.

Na samom kraju, ili kako sam kaže “za početak”, Jovanović podseća ministarku kulture Maju Gojković, da “ako je ona zaboravila štasu za Srbiju Karađorđev grad i Oplenac, ima ko pamti”.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.