Jugoslav Ristić (SSSK): Orbović dobio naredbu da moraju da me sklone

Društvo

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca (SSSK) Jugoslav Ristić danas je ocenio da iza namere predsednika Ljubisava Orbovića da ga razreši i raspusti najviši organ sindikata u Kragujevcu stoji „naredba da moraju da ga sklone“.

Ristić je agenciji Beta rekao da ne može da kaže i ko stoji iza te „naredbe“, ali da je uveren da ona postoji.

Ristić je rekao da ga Orbović „ne voli“ još od kada mu je bio protivkandidat na sindikalnim izborima 2015. godine.

Prema njegovim rečima, u januaru je iz sindikalne „centrale“ u Beogradu upućeno pismo članovima Veća SSS u Kragujevcu da izaberu novog predsednika.

Ristić je objasnio da je inicijativa započela najpre uz obrazloženje da je stekao uslov za odlazak u penziju, posle čega su se članovi Veća izjasnili da su saglasni da on ostane na mestu predsednika do isteka mandata u januaru 2025. godine.

Istako je da zato što prvi razlog za njegovoo razrešenje nije prošao „izvučen“ je drugi, a to je da navodno nije član sindikata budući da, kako tvrde „odozgo“ nije plaćao članarinu.

Ristić je demantovao da ne plaćanje sindikalnu članarinu koja iznosi 200 dinara mesečno, navodeći da je uplate obavljao na uobičajeni način, a da mu se sada „spočitava“ da je uplate trebalo da prosledjuje granskom sindikatu.

On je na čelu Veća SSSK 14 godina, a 21 godinu je profesionalno u sindikatu.

Ristić je poznat po svojoj sindikalnoj aktivnosti u zaštiti radničkih prava još u vreme dok je bio na čelu sindikata u fabrici Zastava oružje, što je nastavio i na mestu predsednika sindikata Kragujevca.

Organizovao je i predvodio najveće radničke proteste od početka 21. veka, što je ranije tvrdio Orbović, i značajno uticao na ostvarivanje radničkih prava u procesu privatizacije, trpeći ogromne pritiske.

U saopštenju koje je ranije danas upućeno medijima, Veće Saveza samostalnih sindikata Kragujevca osudilo je nameru Ljubisava Orbović da raspusti najviši organ sindikata u Kragujevcu,

Tagovi:

2 komentara

  1. Ovo za članarinu, bolje da nije pominjao. U preduzeću gde ja radim, članarina za članove njegovog sindikata je 1,5% od neto plate.

    1. 1% je članatina svuda. A ako si član nekog fonda, onda je to verovatno još 0,5%. Članstvo u sindikatu je dobrovoljno.
      Dakle ne širi dezinformacije i ne manipuliši. I Jugoslav Ristić za tebe nije „ovaj“. Pogledaj malo po YT-bu pre nego što mu ime pomeneš. Mada, trebalo bi prvo da ustaneš.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.