Kako bi mogao da izgleda kraj pandemije kovida-19?

Doba korone Društvo

Malo je verovatno da će svet moći u potpunosti da eliminišu koronavirus koji izaziva kovid-19. Ali doći će dan kada više neće biti pandemije, kada slučajevi više neće izmicati kontroli i kada bolnice neće biti izložene velikom riziku da budu preplavljene pacijentima.

Mnogi stručnjaci predviđaju da će širenje koronavirusa izgledati i osećati se više kao sezonski grip. Ono što je manje jasno je kako i kada će se to dogoditi.

„Nema čak ni merenja koje bi moglo da kaže da je nešto epidemija ili pandemija. Sve je ovo u očima posmatrača, i to je deo problema“, rekao je za CNN dr Arnold Monto, profesor epidemiologije na Univerzitetu u Mičigenu i vršilac dužnosti predsednika Savetodavnog odbora za vakcine i srodne biološke proizvode američke administracije za hranu i lekove.

„Dakle, sve ovo nije zasnovano na pravilima. Obično se zasniva na tome šta morate da uradite da biste kontrolisali epidemiju“, rekao je dr Monto i dodao:

„Ono što je ovde toliko drugačije je da su naše vakcine mnogo efikasnije od onoga što obično vidimo.
„Dobra vest“, rekao je Monto, „je moć vakcina. Loše vesti dolaze sa snagom virusa da se menja i razvija“.

Doktor smatra da niko ne može da predvidi kako bi budućnost kovida-19 mogla da izgleda i da je pojava delta soja promenila putanju.

„Sa promenom obrasca prenošenja, kako su se pojavili sojevi, ja to zovem parada sojeva, sada vidimo mnogo ekstezivniji prenos i mnogo veće širenje širom sveta. To otežava proglašenje kraja pandemije“, rekao je dr Monto i dodao:

„Zato što se ceo obrazac širenja promenio, a možda i dalje postoje džepovi koji zaista nisu prošli kroz talase kroz koje je prošao ostatak sveta“.

„Ostaje nam da čekamo“

judi mora da se vakciniše, rekao je za CNN dr Filip Landrigan, pedijatar i epidemiolog na Bostonskom koledžu.

Za sada, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kažu da ima mnogo posla kada je u pitanju kontrolisanje trenutnog širenja virusa.

„Znamo da ima još mnogo toga da se uradi da bi se zaustavilo širenje kovida-19 i okončala pandemija. Ono što još uvek vidimo je previše novih slučajeva, hospitalizacija, ali i smrtnih ishoda.

Moguća slika naše budućnosti

CDC sarađuje sa zdravstvenim odeljenjima, laboratorijama, bolnicama i zdravstvenim radnicima kako bi pratio dijagnostikovane slučajeve gripa, utvrdio koji virusi gripa kruže i izmerio uticaj koji ti virusi imaju na hospitalizacije i smrtnost.

Jedna ideja je da kada koronavirus postane endemski, mogao bi da se korist sličan sistem praćenja i za praćenje patogena.

Mogli bismo da se nosimo sa slučajevima kao što radimo sa sezonskim gripom, gde možemo da kažemo da ćemo videti određeni broj slučajeva tokom zimske sezone, i da ćemo imati osoblje, zalihe lekova, i da smo spremni da se nosimo sa tim, za razliku od ovoga sa čim se sada suočavamo“, rekao je za CNN dr Stiven Parodi, nacionalni lider za zarazne bolesti za Kajzer Permanent.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Autor: CNN, N1 Beograd

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.