Kako izgleda jednočasovni prelazak pešačkog prelaza?

Društvo

Kao i u mnogim gradovima i opštinama u Srbiji, i u Topoli je u subotu održan jednočasovni protest građana protiv Zakona o eksproprijaciji. Oni su sat vremena prelazili preko pešačkog prelaza sa jedne na drugu stranu, a ova slika je zahvaljujući društvenim mrežama obišla ceo svet.

Reporter: Maja Bukumirović

Snimak građana Topole koji su, u subotu tokom mirnog protesta, sat vremena prelazili pešaćki prelaz sa jedne na drugu stranu magistralnog puta Kragujevac – Topola – Mladenovac širio se društvenim mrežama i privukao veliku pažnju javnosti. Prema rečima predstavnika pokreta i političkih organizacija koje su podržale građanski protest, ovo je bila ideja koja je nastala spontano i sa ciljem da se izbegnu potencijalne prekršajne prijave.

Prema rečima zastupnika Grupe građana „Novi ljudi za novu Topolu“ Mirka Jeftića u Topoli su se građani oslobodili.

„U Topoli su građani šetali i protiv jedne i protiv druge vlasti i nastavljamo. Tako da ova inovacija koju ste videli je pokušaj da se izbegnu kazne koje će verovatno uslediti“, kaže Jeftić.

Karolina Aleksandrović iz GG „Možemo, Topola je naša“ kaže da su na ovaj način pokazali koliko je Topola inovativna, kreativna i uspeli smo da iziritiramo predsednika Aleksandra Vučića sa ovom našom idejom.

„To je prosto bio trenutak, ali bih se ja osvrnula na način na koji se predsednik nama obraća i kako nas naziva, pa bih imala molbu za nekoga ko mu je savetnik, da poradi na njegovoj retorici i žargonu koji je poluuličarski“, istakla je Karolina Aleksandrović ispred Grupe građana „Možemo, Topola je naša“.

I Biljana Milenić iz Tima za zaštitu prirode i životinja Topola kaže da je protest bio miran.

„To smo iskazali na jedan simboličan način, šetnjom koji vidim da je imao jedan fini odjek kod svih. Nije bilo nikakvog remećenja javnog reda i mira“,  istiće ona.

Proteste u Topoli podržao je i Opštinski odbor Stranke slobode i pravde, a predsednica ovog odbora Dragana Marinković je pozvala sve njihove članove, aktiviste, simpatizere, kao i sve ostale građane iz Topole da podrže narednu blokadu.

Prema rečima naših sagovornika, građani Topole se uveliko spremaju za naredni protest koji bi prema najavama trebalo da se održi ove subote i dodaju da neće odustati dok Zakon o eksproprijaciji ne bude povučen.

Foto: Nova S

Autor: TV Nova S

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.