Kako je Klunijevu fondaciju zainteresovao slučaj Obradovića

Društvo

Vladimir Gajić, advokat uzbunjivača Aleksandra Obradovića, izjavio je u jutarnjem programu „Probudi se“ na TV Nova S da je do kontakta sa Fondacijom „Kluni“ došlo tako što je dobio mejl od jedne od osoba iz te fondacije, koja mu rekla da upoznati šta se piše o ovom slučaju i da su zainteresovani da ga prate, te da misle da on spada u slučajeve koji oni prate u svetu, a u kojima je došlo da kršenja ljudskih prava.

  • To je jedan preliminarni kontakt. Ja sam obećao da ću napraviti izveštaj kako je došlo do hapšenja i šta se događalo tokom istrage. Oni imaju taj segment da dolaze na suđenja, prate i javno ukazuju na kršenje ljudskih prava, naveo je Gajić.

On je rekao da je još prošle godine fondacija iz Lajpciga, koja se prva zainteresovala za sluačj Obradovića, objavila upozorenje na sajtu Savet Evrope i da je tada taj slučaj postao međunarodni poznat.

  • Posle toga je o Obradoviću pisao francuski ‘Figaro’, pa nekoliko članaka Špigl, a na kraju su o tome pisale nekoliko velikih međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava. Pretpostavljam da su to izvori iz kojih je Fondacija ‘Kluni’ došla do saznanja o slučaju Obradovića, naveo je Gajić.

On je rekao da Klunijeva fondacija blisko sarađuje sa američkom advokatskom komorom i sa Kolumbija univerzitetom, kao i da imaju veliki uticaj u međunarodnoj javnosti.

  • Amal Kluni je čuveni na globalnom nivou advokat. Zastupa Asanža i druge velike i poznate slučajeve. Oni su tu da iz jedne neutralne pozicije posmatraju suđenje i daju svoje mišljenje i upozoravaju javnost ukoliko je došlo do kršenja ljudskih prava. U raznim zemljama sveta brane novinare, borce za ljudska prava, advokate…, sve ljude koji su došli u situaciju da odgovaraju u režimima gde je pravosuđe između ostalog problem, gde nije nezavisno i gde postoji opasnost da onaj kome se sudi neće imati fer suđenje, izjavio je Gajić.

On je rekao da je uputio prigovor na rad odeljenja Višeg javnog tužilaštva – odeljenja za visoko tehnološki kriminal, odnosno na njihovo postupanje Apelacionom tužilaštvu, te da je zatražio da skinu oznaku tajnosti s predmeta, a ako ne to, da mu daju dokumetaciju koja je direktan dokaz, po mom dubokom uvereneju, o njihovom nezakonitom postupanju.

  • Oko 80 odsto sadržaja spisa predmeta tužilac proglašava za tajnu. Pokušao je mene da upozori, da mi da da potpišem njegovu naredbu o upozorenju, što sam pročitao kao njihov pokušaj da me ućutkaju, a to sam odbio. Tu se radi o komercijalnim ugovorima i izvoznim dozvolama, o kojima je Obradović govorio i koje ukazuju na kriminal u samoj hodlding kompaniji Krušik, u kojoj su pored menadžmenta, kurira, umešani i neki ljudi iz vrha vlasti ili njihovi najbliži srodnici, rekao je Gajić.
Piše: Nova.rs
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.