Kako kragujevačka vlast jednog dana smeni, sutradan postavi iste načelnike na ista mesta

Grad

Istina je da je politika i gimnastička disciplina. Ima preskoka, premeta, obruča, penjanja (ali bez konopca), greda, konja (bez hvataljki), dobrih doskoka, ali i strmoglavih padova. Ali, politika ima i posebne discipline – finansijska gimnastika, kadrovska gimnastika, gimnastika planova, gimnastika obećanja…, pišu Kragujevačke u rubrici Prvi stubac.

Kad je neko dokon, može da otkrije i jednu vrstu gimnastike u kragujevačkoj izvršnoj vlasti i organima uprave i to – u Službenom listu grada kao njegovom zvaničnom glasilu. I tu ima šta da se pročita. 

U broju 21 koji je na sajt grada postavljen 5. jula, na samom kraju dolazi se do rešenja iz kojih ne može da se zaključi ništa drugo nego da je napravljena prava seča starešina uprave. Jedno za drugim idu odluke Gradskog veća o „prestanku rada na položajima vršilaca dužnosti”(to se u običnom žargonu zove smenjivanje sa funkcije) ravno desetoro ve-de načelnika i zamenika gradskih uprava. Redom su navedeni: Nataša Petrović, uprava za poslove organa grada, Zorica Đorić, uprava za komunalne delatnosti, Ljiljana Pršić, uprava za imovinske poslove, urbanizam i ozakonjenje, Milijana Ratković, uprava za finansije i javne nabavke, Biljana Stanojević, uprava za ljudske resurse i zajedničke poslove, Vesna Stanišić, uprava za propise, Dejan Ružić, uprava za razvoj i investicije, Ivana Ćupić, uprava za komunalne poslove, Ivana Todorović, ve-de zamenice načelnika uprave za imovinske poslove i urbanizam i Svetlana Vujnović, poreska uprava.

Gradsko veće donelo je ova rešenja na sednici 24. juna, ali informacije za javnost nisu objavljene. Delovalo je da je napravljen oštar kadrovski rez, ali samo za kratko. Odmah u nastavku Službenog lista stoje nova rešenja Gradskog veća, ali sada o „postavljenju” ve-de načelnika istih gradskih uprava. I nisu iste samo uprave, već su isti i načelnici, dakle sve isto kao i pre smena. Juče smenjeni danas ponovo postavljeni – Dejan Ružić, Biljana Stanojević, Zorica Đorić, Vesna Stanišić.

Sledeći broj Službenog lista postavljen je na sajt grada 11. jula i u njemu čitamo nova rešenja Gradskog veća o smenama ve-de načenika: Nikola Ribarić, uprava za društvene delatnosti, Danijela Čomugić Popović, poreska uprava, Zorica Avramović, inspekcijski poslovi i komunalna milicija i Danijela Sotirov Stefanović, ve-de zamenice uprave za finansije i javne nabavke.

A onda u nastavku rešenja o postavljenju, i opet isti ljudi na istim funkcijama u ve-de stanju: Nataša Petrović, Milijana Ratković, Ljiljana Pršić, Nikola Ribarić, Danijela Čomugić Popović, Danijela Sotirov Stefanović, Ivana Todorović, Ivana Ćupić i Svetlana Vujnović. Nema samo Zorice Avramović, umesto nje nova načelnica za inspekcijske poslove i komunalnu miliciju je Marija Živković.

Šta je ovo – nego gimnastika, pretpostavljamo s namerom da se ispoštuje zakon, koji kaže da ve-de stanje može da traje najviše šest meseci, upotrebi se gimnastika – danas ga razreše dužnosti, sutra ga postave na isto mesto i tako šest po šest meseci – pa dokle traje.

Ali, to nije kraj ove priče. Statut grada Kragujevca u članu 69. doslovce kaže: „Načelnika gradske uprave postavlja Gradsko veće, na osnovu javnog oglasa, na pet godina”. Javnog oglasa, odnosno konkursa (izgleda da opštinski pravnici ne čitaju Statut, pa nema ni terminološke ispravke) ni od korova, niti ga ko pominje! I to je gimnastika – politička. 

Pišu: Kragujevačke
Tagovi:

4 thoughts on “Kako kragujevačka vlast jednog dana smeni, sutradan postavi iste načelnike na ista mesta

  1. Pa zašto vi iz Glasa Šumadije tražite dlaku u jajetu? Valjda mogu i ovi naši gradski čelnici malo da se poigraju? Koga još u ovoj zemlji interesuju zakoni, propisi i druge gluposti? Ovo je slobodna zemlja. Zemlja oslobođena od morala, pameti, poštovanja zakona i svega ostalog što može zasmetati narodnoj sreći, kao i onima koje narod bira na nekakvim blesavim i bespotrebnim izborima. Molim vas da ubuduće ne objavljujete ovakve tekstove jer njima uznemiravate veći deo naroda koji živi u uverenju da je Srbija bastion demokratije u Evropi (a možda i u svetu), a njen predsednik neka vrsta kombinacije Svetog Save i Cara Dušana. Nemoje im razbijati tu iluziju jer će posledice biti katastrofalne. Od popunjavanja kapaciteta psihijatrijskih ustanova, preko skakanja u bunar, do vešanja o luster.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.