KAKO PRODAJA RAKIJE NA CRNO UTIČE NA EKOMONIJU U SRBIJI

Grad

Čak 80 odsto prometa alkoholnih pića u Srbiji je nelegalno, saopštio je Miloš Ilić, predsednik Grupacije uvoznika i distributera alkoholnih pića u Privrednoj komori Srbije (PKS). Ovaj podatak, kako je objašnjeno, odnosi se na trgovinu alkoholom u „sivoj“ zoni, prodaju preko oglasa i interneta, u neregistrovanim ugostiteljskim objektima, prodavnicama i na pijacama.

  • Evo, ukucajte ’prodajem rakiju’ i videćete da je internet prepun takvih oglasa. To prilično ugrožava tržište. Prodaje se roba koja nema poreklo, nije prošla analizu bezbednosti hrane, i remeti i ovako tešku situaciju kada je proizvodnja u pitanju, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Ivan Urošević, predsednik Grupacije proizvođača alkoholnih pića Privredne komore Srbije.

U udruženjima registrovanih proizvođača i uvoznika tvrde da su zbog „crnog“ tržišta na šteti nekoliko desetina miliona evra godišnje, neke procene idu čak do 100 miliona, a kao veliki problem navode da se neevidentirana alkoholna pića prodaju na raznim neprijavljenim manifestacijama, u salama za svadbe i „divljim“ objektima koji rade samo vikendom.

  • Sve je vezano za akcizu, koja nije oporezovana. A verovatno su i mnogo veći gubici ako bismo gledali koliko novozaposlenih može da bude prijavljeno, koliki je PDV, koliki su prihodi od transporata i uopšte svih tih stvari koje vuku jedna drugu, navodi proizvođač Ivan Urošević.

Legalni proizvođači i uvoznici alkoholnih pića zatražili su od države jasan plan za suzbijanje nelegalnog prometa i striktno definisanje nadležnosti i zadataka inspekcija.

  • Sve se svodi na to da oni izlaze po prijavi. Ako bi ja trebalo, ili bilo ko od nas, da budem inspektor i da se bavim njihovim poslom onda hajde da budemo plaćeni za to, kaže proizvođač Ivan Urošević.

Deo građana Srbije, u kojoj je oko polovine stanovništva za članstvo u Evropskoj uniji, kao jedan od razloga za skeptičan stav o učešću u zajednici evropskih država navodi strah da će im biti zabranjena tradicija pečenja domaće rakije. Ekonomista Milan Kovačević kaže da bi tada Srbija morala da poštuje pravila, da bi trebalo da se registruju svi proizvođači alkohola, što vidi tek kao daleku budućnost.

  • Pa Srbija neće biti skoro u Evropskoj uniji. Tako da verovatno ima i logike u tome da mnoge stvari ljudi neće da požure, jer razmišljaju zašto bi to radili ako ne moramo u Evropsku uniju, konstatuje Kovačević.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije do zaključenja teksta nije odgovorilo na pitanja RSE u vezi sa ovom temom.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.