Kako se kretao broj novozaraženih od početka godine, a kako za poslednja tri meseca? (FOTO)

Doba korone Društvo Grad

Ušli smo u peti talas, tvrde lekari, a za to su krivi praznici, odnosno opuštanje usled istih i ne baš vođenje računa o epidemiološkim merama, tvrde opet lekari.

I nije da nisu u pravu, s obzirom na to da smo novi soj tj. omikron, od koga se ceo svet zatvorio, u Srbiji dočekali kao da je samo još jedno u nizu slovo grčkog alfabeta.

Koliko smo zaista zaboravili na koronu pred sam kraj godine govore i grafikoni koji se nalaze pred vama.

Za prvih nedelju dana nove godine, broj novozaraženih u Šumadiji, uvećao se za gotovo 6 i po puta. Odnosno, od prvog dana 2022. kada je bilo “svega“ 75 novozaražnih na dnevnom nivou, došli smo do Božića gde nas je sačekalo 468 novozaraženih.

Prema rečima lekara, ovakve brojke su očekivane. Tačnije, period inkubacije virusa pokazuje kada je bila najveća koncentrazija zaražavanja, a to su upravo praznici, kada smo najviše i provodili vreme sa drugim ljudima.

Ako se vratimo korak unazad i posmatramo podatke od početka decembra možemo primetiti da je korona, celog meseca bila na nekom prosečnom broju zaražavanja. Tačnije do 1. do 31. decembra, broj novozaraženih na dnevnom nivou, nije prelazio brojku od 100 slučajeva.

Opet prema rečima struke, ceo decembar bio je mesec bez nekih većih dešavanja na zatvorenom, samim tim i bez veće mogućnosti za koncentraciju virusa na jednom mestu.

Vratimo li se još jedan korak unazad, tačnije tri meseca unazad, vidimo i da je broj novozaraženih u Šumadiji za Božić bio na rekordnom nivou. Odnosno, od 1. oktobra stare, pa sve do 7. januara nove godine, najveći broj novozaraženih zabeležen je upravo za Božić.

Da budemo fer, struka bi rekla i da su današnje brojke, pored praznovanja, posledica i novog soja, koji je kod nas došao sa zakašnjenjem u odnosu na Evropu. Pored toga, u cirkulaciji je ponovo, a nakon skoro dve godine i klasični grip, na koji smo pomalo i zaborali.

U susednim zemljama, tačnije Hrvatskoj, ali i Republici Srpskoj, zabeleženi su i prvi slučajevi takozvane flurone. Odnosno istovremeno zaražavanje i koronom i gripom. Relano gledajući, samo je pitanje vremena kada će se takav slučaj zabeležiti i u Srbiji.

A kada je reč o novim slučajevima korone, očekivano je da će u danima pred nama biti još više zaraženih. Jer ponovo nam, po peti put, slede “dve ključne nedelje“.

naslovna fotografija: Nebojša Raus
grafika: Institut za javno zdravlje Kragujevac
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.