KAKO SE POVEĆAVALA CENA RADOVA NA POSTAVLJANJU BAZENA U VRNJAČKOJ BANJI, KOJI JE OPŠTINA DOBILA OD DRŽAVE

Društvo

Država Srbija je za potrebe održavanja Evropskog prvenstva u vaterpolu 2016. godine za kupovinu i montažu dva bazena u Kombak Areni izdvojila 1.25 miliona evra. U okviru te cene bazeni koji su privremeno bili postavljeni u Areni premešteni su i trajno postavljeni u  Vrnjačkoj Banji. Samo za pripremu lokacije i montažu bazenske tehnike potrošeno je još 1, 3 miliona evra, a da bi Nacionalni vaterpolo trenažni centar počeo sa radom nedostaje još 1,5 miliona evra. Vrnjačka Banja taj novac nema, ali ima obećanje, i to “iz vrha”.

  • Vaterpolo centar nemamo, obećanje predsednika Vučića da će Vlada dati 1,5 milion evra imamo, kažu iz Sportskog centra Vrnjačka Banja za Centar Press.
Obećanje – radovanje

I zaista Aleksandar Vučić  je u septembru 2018. godine vaterpolistima čestitao na pobedi i izjavio da je Vlada donela odluku da se 1.5 miliona evra opredeli za pokrivanje bazena. Šta se potom desilo, nije jasno ni ljudima iz Sportskog centra Vrnjačka Banja.

  • Čekamo novac od Vlade, ali ne znamo dokle se sa tim stiglo, kažu iz SC Vrnjačka Banja.
Nacionalni vaterpolo trenažni centar Vrnjačka Banja

Dok se čeka zalutalih 1.5 miliona evra Centar Press podseća kako je teklo ulaganje u Nacionalni vaterpolo trenažni centar.

  • Srbija i Beograd su 2016. godine bili domaćini Evropskog prvenstva u vaterpolu. Vlada Srbije donela je odluku da se za potrebe prvenstva kupe i u Kombak Areni privremeno postave dva bazena- jedan namenjen za takmičenja, jedan za pripreme i da se ti bazeni po završetku prvenstva premeste u Vrnjačku Banju
  • Republička direkcija za imovinu Republike Srbije osnovala je komisiju za izbor izvođača radova na čijem čelu je bio Darko Udovičić. Ta komisija  donela je odluku da se posao poveri italijanskoj firmi A&T EUROPE SPA. Ukupna vrednost ugovorenih radova iznosila je 1.250.000 evra
  • U aprilu 2016. godine kamen temeljac za Nacionalni vaterpolo trenažni centar položio je Vanja Udovičić uz emotivni govor o svetloj budućnosti, razvoju sporta, turizma, pa čak i privrede.
  • Za mene ne postoji emotivniji trenutak od ovoga kada naš dugogodišnji san o izgradnji Nacionalnog vaterpolo trenažnog centra postaje stvarnost. Izgradićemo kuću novih šampiona, a posebno je značajno što na ovaj način doprinosimo razvoju sporta i turizma, a time i privrede u celom regionu, rekao je Udovičić nakon što je odložio lopatu kojom je polagao temeljac.
Vanja Udovičić, Boban Đurović i Zoran Babić- postavljanje kamena temeljca/ Foto:Beta
  • Opština Vrnjačka Banja je pre premeštanja bazena bila u obavezi da odredi lokaciju i izvrši pripremne radove. Prema prvom ugovoru ti radovi su iznosili 150.590.757,68 dinara sa PDV-om, ali su zatim povećani za još 5.212.181,44 dinara što je ukupno oko 1,3 miliona evra. Za tu prvu fazu pripremnih radova Vrnjačka Banja je dala oko 680 hiljada evra, s tim što je za 220 hiljada evra morala da se zaduži. Ostatak sredstva dala je Republika.
  • U septembru 2018. godine Aleksandar Vučić je vaterpolistima čestitao na pobedi i izjavio da je Vlada donela odluku da se 1.5 miliona evra opredeli za pokrivanje bazena.

Aleksandar Vučić je ove godine, u okviru kampanje “Budućnost Srbije”, obišao Vrnjačku Banju. Vaterpolo centar na glavnom skupu nije pomenuo, ali se tada građanima Vrnjačke Banje zahvalio na podršci, jer kako kaže “nije bilo lako pružati podršku onima koji vam nisu obećavali previše”- tada je mislio na sebe i na svoju stranku.

Vučić je odmah zatim dodao: “Uvek je lako biti lakomislen i poverovati onima koji obećavaju kule i gradove, a koji ne traže ništa. Na kraju se to uvek ispostavi kao prevara”. – Vučić ovde nije mislio na sebe i svoju stranku, ali ako se pogleda sudbina Nacionalnog vaterpolo trenažnog centra, kao da jeste.

Budući Nacionalni vaterpolo trenažni centar prostiraće se na 12 000 kvadrata, a taj prostor biće ustupljen Vaterpolo savezu Srbije za pripreme reprezentacije. Sadržaće tri bazena, od toga jedan za obuku neplivača.

Iz opštine Vrnjačka Banja ranije su procenili da će broj noćenja u Vrnjačkoj Banji, zbog Nacionalnog vaterpolo centra skočiti za čak 20.000 godišnje. Čekajući taj značajni momenat građani Vrnjačke Banje otplaćuju kredit koji je Opština uzela za prvu fazu radova.

Piše: Centar Press (https://centarpress.rs/nacionalni-vaterpolo-trenazni-centar-sarena-laza-vredna-cetiri-miliona-evra/)
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.