Kampanja „Građani imaju moć“ posvećena uspesima građanskog aktivizma (VIDEO)

Društvo Video

Građani Srbije danas u većoj meri veruju da svojim angažovanjem mogu uticati na promene u društvu nego što je to bio slučaj pre godinu dana – pokazuju rezultati najnovijeg Crtinog istraživanje javnog mnjenja “Stavovi građana Srbije o učešću u demokratskim procesima 2021“. Takođe, građani drugačije gledaju i na civilno društvo uprkos dugogodišnjem, gotovo sistematskom diskreditovanju nevladinog sektora – sada, gotovo polovina ispitanika smatra da organizacije civilnog društva štite javni interes i bore se za pozitivne društvene promene.

Ohrabruje činjenica da svedočimo bujanju lokalnih inicijativa, kroz koje sve veći broj ljudi širom Srbije diže glas protiv korupcije, nelegalnih građevinskih radova, investitorskog urbanizma, zagađenja životne sredine… Sve je više neformalnih grupa, inicijativa udruženih komšija i hrabrih pojedinaca koji ne pristaju da se njihovo učešće u odlučivanju o budućnosti svodi samo na zaokruživanje nekog rednog broja na glasačkom listiću.

Kao posvetu svim hrabrim građanima koji borbom za svoja prava doprinose i odbrani demokratije i vladavine prava u našoj zemlji, Crta s partnerima pokreće kampanju “Građani imaju moć”. U protekle tri i po godine, kroz inicijativu „Građani imaju moć“ Crta je s Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju, Beogradskim centrom za bezbednosnu politiku i Partnerima Srbija, pomogla više od 60 organizacija i aktivističkih grupa, kao i 30-ak pojedinaca aktivista.

Kampanjom “Građani imaju moć” pokazujemo da građani mogu da menjaju stvari u svojim zajednicama, baš kao što to čine udružene komšije u odbrani najzelenijeg pančevačkog naselja, udruženja koja su zajednički sačuvala baru Revu ili štite šume Fruške gore od nelegalne seče itd.

Istovremeno, ova kampanja je poziv budemo solidarni i pružimo bezrezervnu podršku svim hrabrim ljudima koji dokazaju da građanski aktivizam ima smisla.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.