Kampanja za „Amber alert“ na mrežama, Jurić prvi put optimističan da će biti uveden

Društvo

Autor: J. Stojanović Izvor: Južne vesti

Hoćemo „Amber alert“ je poruka koju danas uz haštag treba na društvenim mrežama da podele svi građani koji žele da ovaj sistem za bolju bezbednost dece bude konačno uveden i u Srbiji. Kada će se to i desiti, još nije zvanično poznato, ali Igor Jurić koji je pokrenuo ovu inicijativu kaže da je prvi put posle mnogo godina optimističan, jer je oformljen tim koji će raditi na uvođenju sistema. 

„Amber alarm“ je poseban način obaveštavanja javnosti u slučaju nestanka deteta. Iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu su na Instagramu pokrenuli akciju u kojoj svi građani mogu da učestvuju i time pokažu da žele da se ovaj sistem u Srbiji konačno uvede.

Da li zaista želimo „Amber alert“ i hajde da prebrojimo napokon koliko nas tačno ima. Ako želiš da podržiš uvođenje sistema „Amber alert“ 11. januara bićemo zajedno na društvenim mrežama i videćemo tačno koliko nas je – poručuju.

Oni koji žele da podrže ovu akciju „prebrojavanja“treba da podele na Instagramu bilo koji post, svoj ili Centra, video ili fotografiju, ali uz obavezan #hocemoamberalert.

Uz pomoć tog taga će na kraju akcije videti koliko građana preko društvenih mreža podržava uvođenje ovog sistema u Srbiji.

Imamo li zajedničku želju za 2023. godinu, neka to bude želja za bolju bezbednost naše dece – ističu.


Jurić prvi put posle mnogo godina optimističan

Inicijativu za uvođenje sistema „Amber alert“ u Srbiji pokrenuo je Igor Jurić, koji kaže da je prvi put posle mnogo godina optimističan da bi on mogao da zaživi do kraja godine i u Srbiji, ali kada će se to i zvanično desiti sada najviše zavisi od MUP-a.

Imali smo nekoliko razgovora u prethodnom periodu sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i sa samim ministrom, sve to nam ukazuje da možemo biti zaista optimistični u pogledu uvođenja sistema „Amber alert“ nakon mnogo godina. Moram da kažem da sam stekao po prvi put poverenje u osobu koja vodi Ministarstvo i koja je zaista obećala uz stručne ljude pre svega, pored samog ministra, koji su obećali da će se ozbiljno raditi na uvođenju samog sistema – ističe Jurić.

Zato kaže da je i današnja kampanja upravo posvećena tome da nadležni vide koliko ima zainteresovanih za uvođenje sistema za bolju bezbednost dece i kaže da će akcije nastaviti, iako je sve izvesnije da će bezbednost dece konačno biti prioritet nadležnima.

Da sada kada smo, čini mi se, blizu cilja, jer je oformljen tim koji će raditi na uvođenju sistema, da želimo samo da damo do znanja da se nećemo opuštati i da sada idemo još jače. Ovo danas je samo jedna u nizu kampanja u narednom periodu koje ćemo imati. Druge će obuhvatati ne samo društvene mreže nego i akcije u gradovima naše zemlje, u okruženju i mislim da ćemo time vrlo ozbiljno dati do znanja, bez obzira što jesmo sada optimisti, bez obzira što polažemo veliku nadu u ono što nam je rečeno i što je dogovoreno, da tek sada ćemo još jače delovati, da bi sistem zaista i zaživeo – zaključuje.

Podsetimo, Jurić se ispred Fondacije „Tijana Jurić“ već godinama bori za „Amber alert“ u Srbiji. Ovaj sistem se već primenjuje u 12 država Evrope, a pokreće se onda kada postoji realna procena da je nestalo dete u životnoj opasnosti. Tada se hitno i istovremeno plasiraju informacije o nestanku kroz više kanala komunikacije, kako bi celokupna javnost u vrlo kratkom roku bila obaveštena o nestanku deteta, njegovom izgledu i svim osobenostima, kako bi svi pomogli u potrazi.

Tagovi:

1 komentar

  1. Ako sam dobro razumela, predlog je da MUP šalje nalog mobilnim operaterima da nam šalju bulk poruke o nestalim licima i ti operateri to rade ne koristeći softver koji se zove Amber alert. MUP isto šalje objave medijima i one se šalju ne koristeći aplikaciju Amber alert. Uzbunjivanje se u ovim scenarijima ne vrši preko Ambera. Šta je onda uloga softvera Amber alert? Da li mogu da postuju javno trening i procesnu dokumentaciju za aplikaciju? Ako predlažu izmene zakona da bi se dozvolilo MUP-u da šalje bulk poruke sa ciljem uzbunjivanja u slučaju nestalog lica ako to već nije dozvoljeno istim, a možda i jeste, nisam pravnik pa ne znam, onda nek postuju predlog zakona. Ovde nije objašnjeno šta Amber tačno radi što bismo mi mogli da podržimo ili tačnije, šta softver radi što već MUP ne može da izvede bez ove aplikacije koja je nedovoljno objašnjena. Interesuje me i da li je aplikacija samostalna ili se traži njena integracija sa sistemom MUP-a gde se nalaze svi naši podaci. Ako se integriše, koji i čiji podaci će biti mapirani i prikupljeni, koji su nivoi pristupa tim podacima i ko ih kontroliše. Slažemo se svi da MUP treba da podigne alarm, ali mi ovde nije jasna uloga Amber alerta osim kao organizacije koja može dodatno da podeli podatke nestalog deteta, samo je pitanje kome osim na svojoj stranici putem međusobnog deljenja. Amber ne vrši uzbunjivanje ako sam dobro razumela već samo MUP, ili možda grešim. Nek me isprave i podele edukativni i procesni materijal da bismo se upoznali sa radom Ambera? Meni end to end proces ovde nije jasan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.