Kandidati za odbornike započeli diskusiju na FB stranici Glasa Šumadije

Grad Izbori 2023 Politika

U nedostatku prostora za političku debatu u mejnstim medijima, kanidati za odbornike Skupštine grada Kragujevca pronašli su način da prodiskutuju o sukobljenim mišljenjima na Fejsbuk postu portala Glasa Šumadije.

Tako su se odbornički kandidatat 10. liste na budućem izbornom listiću i odbornički kandidat 3. liste na budućem izbornom listiću, upustili u debatu o vrtićima.

Da prevedemo, Obrad Turković ispred liste ‘’Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac’’ i Dušan Zeka Aleksić nosilac liste ‘’300 Kragujevčana – Dušan Zeka Aleksić – Svetla tačka’’, zapodenuli su raspravu na Fejsbuku, ispod posta portal Glasa Šumadije ‘’Ujedinjni obećavaju da će zgrada Druge tehničke škole biti najveće gradsko obdanište’’.

U pomenutom postu, iliti vesti u okviru kampanje za izbore 17. decembra, Koalicija Ujedinjeni protiv nasilja, tačnije njen odbornički kandidat Obrad Turković, govorio je o rešenju problema nedostatka prostora za obdaništa u gradu.

Kao rešenje, a uz obrazloženje, Turković nudi prostor Druge tehničke škole, koje bi, prema njegovim rečim, moglao da bude najveće gradsko obdanište.

Na pomenuti post ubrzo se nadovezao nosilac liste 300 Kragujevčana, Dušan Zeka Aleksić, a kratku diskusiju prenosimo u celosti.

Dušan Zeka Aleksić: Treba poznavati standarde za akreditaciju vrtića u pogledu površina prostorija, spratnosti objekta itd. i tada se ne bi išlo sa ovakvim predlozima. Treba znati i da se ne može akreditovati vrtić za „nekoliko stotina mališana“ jer je maksimalan dozvoljen kapacitet 270 mesta.

Što se lokacije novog vrtića tiče, moj je predlog parcela Zelenila iz dva razloga: 1. Najbliža gradska lokacija na kojoj se može graditi vrtić i po urbanističkom planu i po površini parcele kako bi se, najpre, deca iz raseljenog ’’Leptirića’’ prebacila tu, 2. U budućnosti će na toj lokaciji, gledajući broj stanova koji se na tom potezu prave trenutno (Tesla, Novi Bubanj, New Point…) vrtić biti dragocen.

Hvala na ovoj temi i prilici da dam svoj komentar. Nadam se da ćemo imati prilike da diskutujemo još o ovome.

Obrad Turković: Naravno da ste dobrodošli da diskutujemo na ovu temu.

Mene samo zbunjuje da ste 2020 kandidovali Beloševac i desnu obalu Lepenice bez vrtića, sada radite suprotno.

Dušan Zeka Aleksić: Skrenuli ste temu. Izgeda da je prva zatvorena i to je pametno. Što se druge tiče, odgovara nam i u nastavku više o njoj:

Na potezu ka Beloševcu gradska parcela 1/1 je u Teslinoj ulici. Baš tu na mestu gde je transparent kačen. Tamo sam vodio stručna lica iz Ministarstva prosvete da bih izdejstvovao novac iz projekta „Inkluzija dece u predškolsko obrazovanje“ za gradnju vrtića maksimalnog kapaciteta od 270 mesta međutim u momentu odlučivanja sreli smo se sa dve prepreke: prva je deponovan pepeo iz Energetike na nekih 500 metara vazdušnom linijom od parcele što nije dobro za celodnevni boravak dece i druga je što na parceli ima 15ak stabala starih po 40-50 godina koja bi morala da se seku. Zato je u momentu odlučivanja otpala ta lokacija ali se od nje nije odustalo.

U urbanističkom planu na toj parceli je planiaran vrtić čime je prvi uslov ispunjen. Drugi će biti ispunjen kada se ukloni pepelište, za šta se najiskrenije zalažemo (možete videti u izjavi sa predaje liste). Treće je pitanje stabala i ta se situacija prevazilazi na taj način što se neće graditi vrtić maksimalnog kapaciteta nego manjih gabarita, kapaciteta 120-140 mesta pa će zauzeće parcele u osnovi biti manje i stabla će se sačuvati.

To je po planu liste broj 3 – 300 Kragujevčana – Dušan Zeka Aleksić – Svetla tačka prva sledeća lokacija za gradnju vrtića. Kao što smo izgurali energetsku sanaciju škole u Beloševcu, izguraćemo i gradnju vrtića jer je POTREBAN tom kraju a ne zato što je to naša neka ideja… Kao što sam se trudio da se obezbede sredstva za dva, tako ću se zalagati i da se gradnja vrtića nastavi do iscrpljenja liste čekanja. Nebitno sa koje pozicije posle izbora, dal kao gradonačelnik, član gradskog veća ili opozicioni odbornik.

Što se tiče “Leptirića“, grad ne može da ulaže u objekat koji nije u njegovom vlasništvu, a nije jer je objekat u procesu restitucije i čeka se epilog. Deca su iz tog vrtića premeštena po nalogu inspekcije koja je izašla na moj predlog da nam se ne bi desila situacija iz Inđije kada je detetu deo plafona pao na glavu. Najbliža moguća lokacija na kojoj se može graditi vrtić u kom će ova deca nastaviti svoje predškolsko obrazovanje je parcela Zelenila. Ponavljam, lokacija je prava i zbog gradnje koja je u tom delu grada intenzivna.

Hvala na prilici da i na ovu temu progovorim.

Obrad Turković: Nema razloga da osećate grižu savest zbog neostavrenog obećanja, i onako sve odluke u ovom gradu je donosio samo jedan čovek. Tako da sam siguran da ste se vi pitali bilo bi drugačije.

Naša ideja za naselja Pivaru i Beloševac su drugačije, ali uskoro ćete imati prilike da i to vidite na delu.

Dušan Zeka Aleksić: Sve ok. Ne idem na lični teren. Izneo sam naše stavove i planove.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.