Kapitalne investicije: Kasne projekti i procedure

Ekonomija Grad

U budžetu grada za ovu godinu planirana cifra koja treba da se utroši na kapitalne investicije od 1,8 milijardi dinara, što je oko milijardu dinara više nego prošle godine, sadrži objekte koji su finansijski zahtevniji. Ali rekonstrukcija Trga Radomira Putnika i obnova gradskih fasada, vrednosti od po 300 miliona dinara, tokom dve, odnosno tri godine, skreću pažnju kao investicije od kojih se očekuje da korenito promene lice centralnog dela grada i utiču na kompletan utisak o centru Šumadije.

Kako se odvijaju radovi na ovim objektima, a kako na preostala 24 sa spiska investicija pokušali smo da saznamo od Uprave za razvoj i investicije od koje smo dobili odgovore na zvanično upućena pitanja.

Odlaganja i kašnjenja

Na pitanje na kojim se investicijama trenutno radi, osim rekonstrukcije starih fasada u centru grada, jer to je vidljivo i golim okom, dobili smo sledeći odgovor. Radi se sanacija fasade na zgradi „Prosvete”, sanacija fasade na objektu Zgrada sa atlasima, unapređenje energetske efikasnosti OŠ „Mirko Jovanović”, izgradnja fekalne kanalizacije u okviru projekta „Čista Srbija” i to je sve.

Kako je iz ovog odgovora vidljivo da se ne spominju još neke često promovisane investicije koje treba da se realizuju ove godine, a pogotovo ne Trg Radomira Putnika, pitali smo sledeće. U javnosti se od investicija najviše pominje nekoliko – uređenje Jezera „Šumarice”, radovi na Jezeru „Bubanj”, izgradnja Atletske staze, Uređenje Trga Radomira Putnika, koji će od ovih projekata biti realizovani, a koji otpasti ako ne bude dovoljno novca?

Iz uprave za razvoj odgovorili su da se rekonstrukcija Trga vojvode Radomira Putnika planira u narednom periodu i da je u toku priprema tehničke dokumentacije za raspisivanje javne nabavke za izbor izvođača radova. Dakle, javna nabavka za izvođača još nije ni raspisana, a bliži se kraj maja, s tim da je rok za završetak radova kraj ove godine. Za fasade je, pak, rok kraj iduće godine.
Treba samo podsetiti da je iz Gradskog veća bilo najava da se sa radovima na trgu kasni, ali da će radovi početi sa prvim danima proleća ove godine, što se nije ispunilo. 

Što se tiče uređenja jezera u Šumaricama Gradska uprava za razvoj i investicije je pokrenula postupak javne nabavke za izbor izvođača radova. Inače, za ovu investiciju, koja uključuje i izgradnju gejzira, predviđeno je 30 miliona dinara. 

foto: Željko Miljković

Pored toga u narednom periodu Gradska uprava za razvoj sprovešće radnje na realizaciji sledećih projekata: izgradnja vodovodnih linija i atmosferske kanalizacije, rekonstrukciju dimnjaka „Arsenal” i uređenje otvorenih bazena. I tu bi bio kraj spiska na čemu se trenutno radi i šta se planira da se gradi.

Ako pod izgradnjom vodovodnih linija i kišne kanalizacije podrazumevamo kompleks zgrada na Deninom brdu za pripadnike snaga bezbednosti, za to je predviđeno oko 550 miliona dinara, gradskih sredstava, za dimnjak „Arsenala” koji se nakrivio osam miliona dinara, a za uređenje otvorenih bazena nije navedena posebna cifra. 

Pare nisu najveći problem

Sve u svemu, suviše je malo radova započeto i stiče se utisak da nisu ni sredstva tolika prepreka, kao neblagovremena priprema projekata i obavljanje ostalih procedura. Kako je to izgledalo u prošloj budžetskoj godini? Prema završnom računu, u 2021. godini su planirana sredstva za investicije u ukupnom iznosu od 1,24 milijarde dinara, a realizovano je 886 miliona dinara, što je 70,9 posto, saopštava Uprava za razvoj. 

U gradu se ne vidi da je toliko novih objekata izgrađeno iz gradskog budžeta, za opštu namenu i upotrebu. Za izradu projekata i planova je predviđeno 95 miliona dinara. Jedan od njih je za Projekat PKIC Vojno-tehničkog zavoda, za koji je raspisan međunarodni urbanistički konkurs radi dobijanja tehničkih idejnih rešenja od strane više arhitekata, urbanista ili prostornih planera, iz Republike Srbije i drugih država u cilju iznalaženja optimalnog rešenja za uređenje kompleksa, nakon čega će se pristupiti realizaciji. Odakle će se iznaći sredstva ne kaže se u ovom odgovoru Uprave za razvoj.

Pokrenuta je i javna nabavka za projektovanje montažne ambulante i Mesne zajednice u Beloševcu. Na kraju, na naše pitanje zašto se iz gradskog budžeta plaća 20 miliona dinara za uređenje Vojne bolnice i kruga, odgovor je da je planskim dokumentima predviđena saobraćajnica između Vojne bolnice i novoizgrađenih stambenih zgrada u Zmaj Jovinoj ulici. Da bi ta saobraćajnica bila izgrađena neophodno je da grad Kragujevac prethodno reguliše obaveze prema Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane. 

Ako smo se ovde bavili sa desetak investicija od 26 iz Odluke o budžetu grada, pitanje šta će biti sa onih preostalih 16 investicija, kada će se obezbediti sredstva, raspisati tenderi, uraditi projekti, saznaćemo na kraju godine.

Piše: Miloš Pantić, Kragujevačke
*Ovaj tekst nastao je u okviru projekta “Medijsko sklonište Kragujevac – Lokalni mediji u službi zajednice” koji se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Nezavisno udruženje novinara Srbije. Stavovi, mišljenja i zaključci zneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove NUNS i Ambasade SAD, već sključivo autora.*
Tagovi:

1 komentar

  1. Ovo je da se nasmiješ. Majstotor za proizvodnju i prodaju magle. A FILUM, vatrogasni dom, stadion….. šta sve nisu obećali?!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.