KC: DUGA LISTA ČEKANJA ZA SKENER

Društvo Grad

Više od hiljadu pacijenata Kliničkog centra Kragujevac je na listi čekanja za pregled skenerom. Zbog opterećenja je već odobrena nabavka novog uređaja.

Dijagnostički skeneri u Kliničkom centru Kragujevac rade gotovo bez prestanka i netačna je informacija da su ovi aparati u kvaru i da će još barem mesec dana biti na popravci, koja je uplašila mnoge pacijente koji se upućuju na preglede i lečenje u ovu ustanovu.

Mnogo veći problem su duge liste čekanja, zbog kojih skeneri rade u tri smene, pa je neophodno da u ovaj Klinički centar što pre stigne novi uređaj.

Na trenutnoj listi čekanja za skener koji se koristi za dijagnostiku nakon hemioterapija i radioterapija pacijenata obolelih od malignih bolesti, nalazi se više hiljadu ljudi. Ako se zna da uređaj uz maksimalan rad može da opsluži 90 do 120 pacijenata mesečno, jasno je da se mesecima čeka na zakazane preglede.

„Dijagnostički skeneri kojim raspolažemo stari su 11 i 19 godina, a s obzirom na to da rade gotovo bez prestanka, kvarovi nisu neobična pojava. Prvom skeneru, koji se koristi za dijagnostiku bolesti centralnog nervnog sistema i u neurohirurgiji, nedavno smo zamenili cev i ponovo je pušten u rad. I drugi je posle popravke vraćen, pa su od početka decembra oba skenera u funkciji“, kaže profesor dr Predrag Sazdanović, direktor KC Kragujevac.

Duge liste čekanja, po rečima Sazdanovića nisu neobična pojava jer kragujevački Klinički centar pokriva teritoriju od oko dva miliona korisnika.

Ministarstvo zdravlja je do sada imalo razumevanja za zahteve Kliničkog centra, pa Sazdanović veruje da će i sada reagovati.

„Nabavka novog skenera je u toku. U proceduri je oko pola godine i nadamo se da će uskoro u naš centar stići novi uređaj“, rekao je direktor KC Kragujevac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.