Kisić Tepavčević: Preporuke o trećoj dozi vakcine početkom avgusta

Doba korone Društvo

Preliminarne smernice preporuka o trećoj dozi vakcine biće početkom sledećeg mesece, izjavila je u Kragujevcu članica Kriznog štaba i ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević, uz napomenu da ne može da kaže tačan datum.

  • Sigurno je da će se u narednim nedeljama protokoli i strategije u vezi sa potrebom za trećom dozom vakcine iskristalisati u svim zemljama, pa tako i u našoj. Većina istraživanja je i dalje u toku, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da se rade stalna „istraživanja i pretraživanja literature“ i da postoje stalni kontakti sa proizvodjačima vakcina.

  • Uveliko se radi na istraživanju da li su potrebne dodatne doze, da li je moguća kombinacija različitih vrsta vakcine od različitih proizvođača, rekla je Kisić Tepavčević.

Istakla je da je sigurno da ćemo pred jesen i sezonu respiratornih infekcija imati preciznije rezultate pre svega kada su u pitanju istraživanja od strane proizvodjača vakcina.

Kazala je da su neke vakicne više imunogene, a neke manje.

  • Ono što je do sada izvesno, istraživanja su pokazala da se vakcine Fajzer i Astrazeneka mogu kombinovati, a videćemo kakvi su rezultati kod drugih vrsta vakcina, rekla je Kisić Tepavčević.

Istakla  je da je vakcinacija najefikasnija, ali da se još uvek ne zna sa velikom pouzdanošću koliko dugo traje postvakcinalni imunitet kao i imunitet nakon preležane bolesti.

  • Protok vremena će to da pokaže. Medjutim, početna istraživanja su pokazala da je postvakcinalni imunitet duži nego što se prvobitno planiralo, ali vidimo da se pojavljuju novi sojevi, a da nažalost u svim delovima sveta nije obuhvat vakcinacijom takav da nas sve zaštiti od epidemijskog širenja bolesti, rekla je Kisić Tepavčević.

Ocenila je da ono što je „najverovatnje“ i što će se pokazati u narednom vremenskom periodu, da će najpre, ako bude potreba za tim, trećom dozom vakcinacije biti podvrgnute osobe kojima je imunitet kraći nakon vakcinacije, a to je populacija starih osoba i osoba sa različitim deficijentnim stanjima i oboljenjima.

Kisić Tepavčević je ocenila da sada imamo „dosta povoljniju epidemiološku situaciju“, ali i svakoga dana po nekoliko desetina novopotvrdjenih slučajeva infekcije i gotovo svakoga dana nekog ko gubi bitku sa bolešću.

  • To nam je opomena da je virus tu. Većina nas jeste vakcinisana i u ovom momentu ne može da oboli, ali znamo da je virus tu i da praktično vreba svaku našu slabost, rekla je Kisić i poručila da virusu ne smemo da dozvolimo da oslabljeni, kad imamo to moćno oružje, ponovo dočekamo onaj period godine koji je najpovoljniji za virus.

Napomenula je da je sada najvažnije da se apeluje na sve koji do sada nisu dobili nijednu dozu vakcine.

  • Vakcinacija nije samo individualna odgovornost, vakcinacijom štitimo ne samo sebe nego i sve oko sebe, poručila je Kisić Tepavčević.

Rekla je da ćemo s kraja jeseni  i početkom zime, u sezoni respiratornih infekcija, sigurno imati i veću učestalost obolevanja od korona virusa.

  • Ukoliko stepen kolektivnog imuniteta bude veći, to će biti manja verovatnoća da virus dodje do osetljive osobe, rekla je Kisić Tepavčević.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.