Klinika za ortopediju UKC Kragujevac: Mladi i hvaljeni

Društvo

Naučeni da u malom prostoru budu veliki, a u velikom mali, doktori sa kragujevačke Klinike za ortopediju ne kriju zadovoljstvo što su hvaljeni kao mlad i veoma uspešan tim.

Ortopedija je jedna od klinika koje rade od postojanja Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu. Ova klinika ima pet odeljenja i dva odseka, u njoj radi 22 lekara od kojih je 16 ortopeda. S obzirom na saradnju Kliničkog centra sa Fakultetom medicinskih nauka u Kragujevcu, ovde radi i pet specijalizanata ortopedije.

Profesor dr Aleksandar Matić, direktor klinike, posebno ističe da na odeljenju rade četiri doktora nauka i tri nastavnika.

Uvek ima prostora za napredak i proširenje, a ortopedija je grana medicine koja je u zamahu. Uostalom, kako nas je uputio dr Matić, totalna proteza kuka jedna je od dve najznačajnije medicinske procedure dvadesetog veka.

  • Jako volim tu našu hirurgiju i nije mi teško da to ponovim, ponosan je prof. dr Matić.
dr Aleksandar Matić

Ortopedska i traumatološka klinika se može pohvaliti izuzetno visokim nivoom uspešnosti operacija. Nakon operacija kolena radno aktivni ljudi imaju manje tegoba i vraćaju se svakodnevnim aktivnostima. Univerzitetsko kliničkom centru u Kragujevcu, smatra se,  gravitira oko dva miliona ljudi. U klinički centar dolaze iz gradova u široj okolini Kragujevca, te su dugačke liste čekanja očekivane. Zbog situacije koja je zadesila čitav svet, pandemije korona virusa, ovo odeljenje je radilo smanjenim kapacitetom.

  • Traume koje dolaze ovde klasifikuju se kao one koje se moraju odmah operisati ili kao one koje nisu hitne, kaže dr Dejan Jovanović, koji nema mnogo vremena, jer ga u ortopedskoj ambulanti, gde je dežuran, čekaju pacijenti.

Na ortopediji, ali i u drugim granama medicine, najvažnija je edukacija. Prvenstveno, godine studije kao deo formalnog obazovanja, ali i poseta drugim centrima, skupovima, kongresima i konferencijama.

  • Ova grana medicine je velika, zahtevna i u pitanju je teška hirurgija, pa uvek ima prostora za razvoj, pojašnjava prof. dr Matić.

Na kragujevačkoj ortopediji, kao veliku prvilegiju ističu to što poseduju najsavremenije implante koje imaju svi veliki svetski centri. Ti materijali su bio-friendly te njihovi pacijenti mogu ići na druga ’snimanja’ bez bojazni.

  • Ponosan sam što su lekari, ta ekipa, motivisani da rade, prof dr. Matić potvrđuje profesionalizam ortopedskog tima.

Obično se ortopedskih povreda svi sete u zimskim mesecima kada padne sneg ili se uhvati led, ali klinika radi čitave godine. Tu su i industrijske, poljoprivredne i saobraćajne traume, koje ne podrazumevaju vezanost za određeno godišnje doba.

Dr Srđan Vlajović se konkretno bavi spinalnom hirurgijom, odnosno povredama i bolestima kičmenog stuba. Što se tiče povreda, u saobraćajnim traumama češći pacijenti su mlađe osobe, dok su stariji građani češći pacijenti zbog poljoprivrednih trauma. Takođe, ima i puno mladih pacijenata zbog deformiteta kičme.

dr Srđan Vlajović

Glavna medicinska sestra Slavica Radenković je jako ponosna na kliniku na kojoj radi i ističe da je sve pre svega u interesu pacijenata.

Slavica Radenković
  • Tim ortopeda na čelu sa našim direktorom − profesorom Matićem i načelnicima odeljenja, to je uglavnom zaista mlad tim, koji se trudi i nemaju nikakav problem da u bilo koje doba dana ostanu ovde i van svog radnog vremena, da budu apsolutno angažovani na zbrinjavanju pacijenata. Ali isto tako i kolektiv medicinskih sestara i tehničara, svi oni stavljaju svoje vreme na raspolaganje pacijentima.

A upravo to je i bio povod za ovaj razgovor. Pacijenti, koji su sugerisali Glasu Šumadije da „napiše i nešto pozitivno, jer da se neko žalio na lekara, svi bi objavili“, kažu da nije retko da dežurni ortoped izađe u prepunu čekaonicu i porazgovara sa onima koje je muka naterala da čekaju. Da, sem terapije, pruži i lepu reč.

Sem subjektivnog utiska pacijenata, o profesionalizmu stručnog kadra možda najbolje govore rezultati, koji Kliniku za ortopediju UKC Kragujevac svrstavaju u jednu od najuspešnijih ortopedskih klinika, čiji lekari mogu uspravno stajati pred svojim kolegama iz sveta.

Piše: Sofija Jevremović
Fotografije: Janko Milošević

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.