Ko čuva imovinu Kragujevčana?

Grad Istraživanje
  • Pre nekoliko godina počeo sam da radim u firmi za obezbeđenje Tidia. U početku je plata bila redovna, ali posle već pola godina ugovori nam se produžavaju na četiri, šest meseci. Kada stignemo do dve godine rada, kada bi po zakonu morali da budemo prevedeni u stalni radni odnos, prebacuju nas u drugu firmu, tako da šetamo od SOKO grupe do Tidie, priča radnik obezbeđenja, jedne od firmi koja je na tenderu, koji je Kragujevac sproveo 2020. godine, dobila da obezbeđuje objekte u nadležnosti grada i JKP Šumadija.

Ovaj radnik tvrdi da im doprinosti nisu uplaćeni tri godine, a da plate kasne tri meseca. Kao i da su u razgovoru pre dve nedelje sa Draganom Markovićem, zaduženim za kordinaciju poslova obezbeđenja svih korisnika usluga u Kragujevcu, dobili objašnjenje da „Koridori 10“ duguju firmi Soko, kao i da će „vrlo brzo“ problem da bude rešen.

  • Sada je maj mesec. Primili smo polovinu za februar i onu polovinu koju je država uplatila u martu, priča sagovornik Glasa Šumadije koji je, kaže, ugovor o radu na određeno vreme najpre potpisao sa firmom Tidia, pa Soko grupa, a trenutno je na određeno zaposlen u trećoj.

Najnoviji ugovor potpisao je do juna meseca, kada bi trebalo grad da sprovede novu javnu nabavku za poslove obezbeđenja.

Advokat: Nije istina da radnici nisu dobili zaradu tri meseca

Glas Šumadije je pokušao da razgovara sa Draganom Markovićem, koji je najpre prihvatio razgovor, a potom, uz objašnjenje da je „zaboravio da je u izolaciji zbog korona virusa“, otkazao. Radnici sa kojima smo razgovarali tvrde da je u danu, kada je navodno bio u „izolaciji“, održao sastanak sa njima. Dao im je objašnjenje zbog čega zarade kasne, obećao redovniju isplatu i upozorio da ne razgovaraju sa novinarima.

Umesto Markovića, na pitanja koja smo mu kroz poruku prosledili, odgovorio je advokat Svetislav Jovanović. U njegovom odgovoru piše da „nije istina da radnici nisu dobili zaradu tri meseca“, da „zarada za mart 2021. godine dospeva do 30. aprila i ista će biti isplaćena u skladu sa zakonom, a nakon uplate sredstava od strane korisnika usluga“,

Advokat Jovanović u pisanom odgovoru Glasu Šumadije ističe i da „korisnik usluga grad Kragujevac redovno izmiruje svoje obaveze u skladu sa odredbama Ugovora o pružanju usluga i okvirnim sporazumom proizašlim iz javne nabavke“.

A kako su firme Soko security, Soko group, КGB SYSTEM PLUS i TIDIJA SG SECURITY dobile poslove obezbeđenja u Kragujevcu?

  • Grad Kragujevac – Gradska uprava za zajedničke poslove, kao telo za centralizovane javne nabavke, sprovela je 2020. godine otvoreni postupak za pružanje predmetne usluge  (u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama koji se primenjivo do 01.07.2020. godine).  Na osnovu sprovedenog postupka zaključen je okvirni sporazum sa grupom ponuđača, piše u odgovoru Gradske uprave za poslove organa grada.

U odgovoru se navodi i da je „Gradska uprava za zajedničke poslove, kao telo za centralizovane javne nabavke, upoznata sa činjenicom da je jedan član grupe ponuđača promenio ime“ (u APR-u se može videti da je Soko promenio ime u Diodem Security), ali joj „nije poznato“ da firma Soko gruop nije uplaćivala zaradu angažovanim radnicima na obezbeđenju što, kažu, „u nadležnosti inspekcije rada“.

U JKP Šumadija, u odgovoru na pitanje Glasa Šumadije, kažu da je „kriterijum za izbor najpovoljnije ponude bio najniža cena“. Prema njihovim saznanjima ponuđač je, prilikom dostavljanja informacije o promeni imena u aprilu ove godine, obavestio gradsku upravu i da je „svim zaposlenima isplaćena februarska plata i da su svi licencirani“

Mesečne fakture za poslove obezbeđenja iznose 1.946.822,40 dinara (za mart mesec) i uplaćuju se preduzeću Soko group.

Dve firme – jedan zakonski zastupnik

Posao koji su Soko grupa iz Beograda, Soko security, Tidija SG i KGB sistemi, dobili na centralizovanoj javnoj nabavci u Kragujevcu, i koji podrazumeva da se, pored gradske uprave, obezbeđuju i neka javna preduzeća i institucije, bio je vredan 6,8 miliona dinara. Zanimljivo je, međutim, da dve od četiri firme ( Soko security i Tidija SG) imaju istog zakonskog zastupnika – Dragana Denića.

Zakonski zastupnik Soko grup iz Beograda je Zoran Livaja, čiji su poslovi dospeli u javnost i 2019. godine zbog ugovora sa Javnim komunalnim preduzećem “Ada Ciganlija” ali i „sporne“ centralizovane javne nabavke u Kragujevcu.

Vlasnik jedne od članica konzorcijuma koji je u Kragujevcu dobio poslove obezbeđenja, Dragan Tomić (KGB Sistem) tvrdi, međutim, da sa „poslovnim partnerima“, odnosno nosiocem posla – firmom Soko security, ima „korektne odnose“:

  • Moja firma je, praktično, podizvođač. Svoje usluge fakturišem nosiocu posla, koji vrši naplatu od grada. Grad ima rok za plaćanje 45 dana. Zaposlenim u KGB sistemi se redovno isplaćuju zarade, nezavisno od naplate koju mi imamo. Nezahvalno je pričati o poslovima mojih partnera. Oni postoje mnogo duže od moje firme i imaju zavidan finansijski potencijal. Imam rezervu prema informaciji da ne isplaćuju zarade. Mislim da je reč o grupi nezadovoljnih radnika. Čini mi se da je nezadovoljstvo obostrano – i poslodavci su nezadovljni radom pojedinih zaposlenih.

Da li je obostrano – moguće. O atmosferi, međutim, govori i činjenica da radnici ne žele da govore imenom i prezimenom. A moguće je da sve ima veze i sa novim tenderom, koji bi trebalo da bude raspisan za mesec dana?

Foto: Shutterstock

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.