Ko ima pravo na roditeljski dodatak u Kragujevcu? (VIDEO)

Društvo Grad Milica

„Čisto da znaju sve naše nove sugrađanke koje su u Kragujevcu manje od tri godine, da se ne porađaju, već kao Georgina iz Radovana trećeg, da sačekaju tih par godina, ako žele da ostvare pravo na novac koji opština dodeljuje kao pomoć majkama“, kaže naša nova sugrađanka, koja je pre nekoliko dana Kragujevac obogatila za još jednu bebu, a pritom nema pravo na roditeljski dodatak koji grad dodeljuje porodiljama.

Došla je iz nama susedne opštine, udala se za Kragujevčanina i prijavljena je kao stanovnik Kragujevca već godinu dana. Međutim, jedan od uslova za dobijanje prava na roditeljski dodatak koji grad dodeljuje, jeste da samo majke kojima je Kragujevac mesto prebivališta duži od tri godine mogu da ostvare ovo pravo.

„To pravdaju činjenicom da bi po toj logici neko mogao da se prijavi u Kragujevcu samo zbog te nadoknade, kao da to nisu mogli da vežu za rešenje da mu barem jedan od roditelja živi na toj adresi duže od te tri famozne godine“, nastavila je naša „novopečena“ mama.

Ovo se međutim odnosi samo na nezaposlene porodilje, dok je zaposlenim porodiljama u Kragujevcu to dozvoljeno. Za pravo na roditeljski dodatak nezaposlenim porodiljama utvrđeno je da prebivalište majke mora da bude na teritoriji Kragujevca, duže od tri godine, bez obzira da li su na birou, ili su naprimer studentinje na završetku studija, kao naša sagovornica.

Za više detalja i informacija, Glas Šumadije je razgovarao sa Nikolom Ribarić, načelnikom Gradske uprave za društvene delatnosti i poslove u Kragujevcu.

Ribarić je naveo da je ovaj zakon donet iz veoma „praktičnih razloga“ kako ne bi došlo do veštačke migracije stanovništva:
„Ako je porodilja nezaposlena, ona lako može da promeni i mesto boravka, i da se nekoliko dana pred porođaj prijavi na teritoriji Kragujevca kod rođaka ili negde drugde, i da na taj način ostvari pravo na dodatak koji daje grad, a onda da se vrati na stalno mesto prebivališta, gde živi sa svojom porodicom.“

Tokom protekle godine, u Kragujevcu je podneto 1684 zahteva za roditeljski dodatak koji dodeljuje Republika Srbija za prvo, drugo, treće i četvrto dete, dok je pravo na dečji dodatak ostvarilo 2661 dete, odnosno porodica, na teritoriji grada Kragujevca.

„Svaka lokalna samouprava može u skladu sa zakonom da utvrdi, na svojoj teritoriji šira prava i mogućnosti. Oni se utvrđuju na različite načine, zbog različitih stvari i različitih potreba na određenoj teritoriji. Najčešce je to poboljšanje materijalnog položaja porodica iz te opštine ili grada“, dodao je Ribarić.

U Kragujevcu ima četiri proširena prava:

-pravo na roditeljski dodatak za prvo dete,

-pravo na roditeljski dodatak majci koja rodi blizance, trojke ili četvorke,

-pravo na roditeljski dodatak nezaposlenim porodiljama,

-pravo na mesečni dodatak za majke koje rode trojke i četvorke.

Ovakvih zahteva je na teritoriji Kragujevca tokom protekle godine bilo oko 400.

Sva ova četiri  prava mogu da ostvare samo majke. Zakon o Finansijskoj podršci porodici sa decom kaže da roditeljski dodatak mogu da ostvare samo majke, a u slučaju da majka nije živa, ili da se ne stara o svojoj deci, otac stiče to pravo umesto nje.

Zakon je propisan tako da porodilja može da podnese zahtev šest meseci ili godinu dana nakon porođaja za određena prava.  

Piše: Tijana Stefanović; Snimatelj: Miloš Simović

3 komentara

  1. Ribarić je naveo da je ovaj zakon donet iz veoma „praktičnih razloga“ kako ne bi došlo do veštačke migracije stanovništva:
    „Ako je porodilja nezaposlena, ona lako može da promeni i mesto boravka, i da se nekoliko dana pred porođaj prijavi na teritoriji Kragujevca kod rođaka ili negde drugde, i da na taj način ostvari pravo na dodatak koji daje grad, a onda da se vrati na stalno mesto prebivališta, gde živi sa svojom porodicom.“Pa zaboga, ovim ste direktno unapred optužili majke , svoje sugradjanke, da su spremne da varaju državu ?? A da ne pričamo o logici po kojoj zaposlene to mogu da dobiju, a nezaposlene, u mnogo lošijem materijalnom položaju, ne mogu ? Toliko o zaklinjanju „za našu decu“, o držanju govora o beloj kugi, o podršci za radjanje….sve sistemski naopako postavljeno 🙁

    1. Da bas tako moja ćerka je bila zaposlena godinu ipo dana rodila prvo dete i nijebila prijavljena nateritiriju grada Kragujevca . Sada je rodila drugo dete i prijavljenaje vec godinu dana i nemapravo za pomoc

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.