Ko je SNS-u dao dozvole za asfaltiranje ulica i sadnju sadnica – Grad kaže pitajte JKP Šumadiju, JKP Šumadija pitajte Grad

Grad Politika

Radeći na priči o deljenju poklona stranaka prilikom izbora 2020. godine, portal Glas Šumadije naišao je na nekoliko primera u kojima je Srpska napredna stranka vršila samopromociju na javnim mestima, a za koje im je bila potrebna dozvola nadležnih organa.

Jedan od takvih primera jeste sanacija, odnosno popunjavanje rupa u ulicama Kosovski božuri, kod MZ Uglješnica i u Avalskoj ulici u istom naselju, krajem maja 2020. godine.

Na fotografijama koje su dostupne na fejsbuk stanici “Srpska napredna stranka MO Uglješnica-Kragujevac”, vide se radnici, bez obeležja preduzeća, sa mašinama koje popunjavaju rupe u pomenutim ulicama. Na jednoj od fotografija, vide se i aktivisti SNS-a, sa obeležjima stranke.

printscreen FB stranice MO SNS Uglješnica

Drugi takav primer je sađenje sadnica ukrasnog jasena na igralištu iza Osnovnog suda, sađenje hrasta lužnjaka u naselju Vašarište, kao i crvenog javora i tuja u Erdeču, odnosno zimzelenih stabala u Uglješnici.

Sve pomenute aktivnosti dešavale su se na javnim površinama i shodno tome akivistima Srpske napredne stranke bile su potrebne dozvole nadležnih.

Stoga smo preduzeću JKP Šumadija, za koje smo pretpostavili da je nadležno za ove poslove, uputili sledeća pitanja:

1. Da li je preduzeće JKP Šumadija vršilo sanaciju (popunjavanje rupa), u MZ Uglješnica, u ulicama Kosovski božuri (kod MZ Uglješnica) i u Avalskoj ulici, 25. ili 26. maja 2020. godine?
2. Ako preduzeće JKP Šumadija nije obavilo te radove, da li je bilo ko drugi tražio dozvolu za izvođenje radova? Ako jeste, ko je tražio?
3. Da li je izdata dozvola za sadnju sandica ukrasnog jasena aktivistima Srpske napredne stranke na prostoru pored igrališta za decu, iza Osnovnog suda, za 1. decembar 2019. godine?
4. Da li je izdata dozvola, aktivistima Srpske napredne stranka, za sadnju sandica hrasta lužnjaka, u naselju Vašariste, nedaleko od kreativnog parka, takođe za 1. decembar 2019. godine?
5. Da li je u naselju Erdeč, pored škole Dositej Obradović, izdata dozvola aktivistima Srpske napredne strake, za sadnju sadnica crvenog javor i tuja, za 1. decembar 2019. godine?
6. Da li je u naseljima Uglešnica izdata dozvola aktivistima SNS-a za sadnju platana, odnosno u naselju Maršić za sadnju zimzelenih stabla za 1. decembar 2019. godine?


Kada je reč o asfaltiranju u MZ Uglješnica, JKP Šumadija ubrzo nas je obavestilo da oni nisu izvodili nikakve radove.

  • JKP Šumadija Kragujevac nije vršilo nikakvu sanaciju, odnosno popunjavanje rupa 25. i 26. maja 2020. godine u ulicama Kosovski božuri i Avalskoj. Ugovori koje imamo potpisane sa gradom odnose se na redovno održavanje gradskih ulica, lokalnih puteva i trotoara, kao i na sanaciju udarnih rupa, pa radove izvodimo prema prioritetima koje odredi nadležna Gradska uprava za razvoj, kao nalogodavac u ime grada Kragujevca, navode iz JKP Šumadije.

Kada je reč o dozvolama za sađenje pomenutih sadnica, iz JKP Šumadije odgovraju:

  • Što se tiče Sektora zelenila, svi radovi se obavljaju prema utvrđenom planu i programu radova, a u skladu sa Ugovorom koji imamo potpisan sa Osnivačem. JKP Šumadija Kragujevac ne izdaje dozvole za sadnju na zelenim površinama u gradu.

Na kraju su dodali i da nisu imali saradnju sa strankama u pomenutom periodu, pa tako ni sa Srpskom naprednom strakom.

S obzirom na to da su nas iz JKP Šumadije indirektno uputili na Grad, rekavši da oni ne izdaju dozvole, već Gradska uprava, identična pitanja postavili smo pre tačno 15 dana Gradskoj upravi.

Međutim i iz Grada nam je stigao odgovor da pomenute radnje nisu u njihovoj nadležnosti.

  • Odgovori na postavljena pitanja nisu u nadležnosti Gradonačelnika i Gradske uprave za poslove organa Grada, pošto su u domenu aktivnosti političkih organizacija. Ovaj zahtev preusmerite na JKP „Šumadija“ pošto je u njihovoj nadležnosti izvođenje radova na rešavanju infrastrukturnih problema u Gradu i održavanje zelenih površina. Možete se obratiti i Gradskom odboru Srpske napredne stranke da ih pitate o eventualnom učešću njihovih aktivista u navedenim radovima.

Još jednom podsećamo predstavnike Grada i javnih preduzeća da se oni nalaze na funkcijama koje su javne i da ih shodno tome plaćaju građani Kragujevca.

Podsećamo ih i da su dozvole za sađenje na javnom površinama i asfaltiranje na javnom površinama u njihovoj nadležnosti i da oni moraju imati evidenciju ko je i kada vršio neku od ovih radnji.

Asfaltiranje javih površina “nije domen aktivnosti političkih organizacija” ili pojedinca, jer bi u suprotnom svaki građanin mogao sam da uzme i betonira i asfaltira šta mu se prohte.

Sađenje sadnica na javnim površinama takođe nije “nije domen aktivnosti političkih organizacija” ili pojedinca, jer bi u suprotnom svaki građanin mogao, ako bi hteo, da napravi šumu ispred svog dvorišta.

Apelujemo na nadležne da počnu da dostavljaju odgovore medijima koji pokušavaju da rade svoj posao. A portal Glas Šumadije će još jednom odgovore pokušati da dobije preko Poverenika za zaštitu informacija od javnog značaja.

Tagovi:

6 komentara

  1. Klasična zloupotreba resursa komunalnog preduzeća u političke svrhe. Ništa tu nije čudno kada je u pitanju SNS. Ovi iz JKP Šumadija moraju da lažu jer nema načina da se opravdaju radovi „ispod žita“ u korist stranke na vlasti. Ali ako uzmemo u obzir da SNS od JKP Šumadija već duže vreme pokušava da napravi svoju partijsku ćeliju i ako znamo da je glavni čovek u tom preduzeću naprednjački visoki funkcioner Nenad Petković (pašenog Radomira Nikolića) koji se nalazi na mestu izvršnog direktora, onda je jasno zašto se izvode radovi bez dozvole u sred izborne kampanje. Na vaša pitanja vi iz Glasa Šumadije nikada nećete dobiti pravi odgovor jer bi on samo ukazao na svesno i drsko kršenje zakona. Odgovore ćete dobiti tek kada ove napredenjačke siledžije padnu sa vlasti i kada tužilaštvo i MUP počnu da rade svoj posao.

  2. Mnogo zaposlenih u JKP Šumadija je već uzelo članske karte SNS. Plaše se ljudi za svoju egzistenciju jer je gubitak posla za one koji drugačije misle sasvim izvestan. Tu onda dolaze „prijateljski“ saveti njihovih kolega (koji su već postali aktivisti SNS) da je bolje da se učlane u SNS nego da budu „samostalci“ ili, ne daj Bože, đilasovci. Posle toga će im te nihove „dušebrižničke“ kolege pomoći da se „snađu“ u novom političkom okruženju i da ih rasporede na „njihov partijski reon“. Tamo će ti nesrećnici, koji nemaju nikakvu drugu opciju u životu, da protiv svoje volje rade za naprednjačku političko-mafijašku organizaciju spuštajući pogled (od stida i srama) uvek kada na ulici sretnu nekog od svojih prijatelja ili rođaka koji nemaju veze sa javnim sektorom (ili javnim tamnim vilajetom). Ljudski ponos i dostojanstvo su danas jeftina roba. To ovi ubogi, nesrećni ljudi, zaposleni u JKP Šumadija najbolje znaju.

  3. Ma mogu naprednjaci da naprave i aerodrom u Kragujevcu. Ništa im to ne vredi. Kad padne Vučić svi padaju. Kao kula od karata. A onda sledi punjenje istražnih zatvora, i to ne samo u Kragujevcu već po čitavoj Srbiji. Tamo će naprednjački mafijaši ići ekspresno… od lokalnih do republičkih. Naravno uz neizbežnu zaplenu imovine stečene iz kriminalnih aktivnosti. Baš će biti „veselo“. A ovi radovi na crno će tada ostati kao opomena svim bahatim političkim mafijašima da je pravda spora ali dostižna.

  4. Ovaj Nenad Petković je izgleda politički komesar u JKP Šumadija. Nešto slično komunističkim komesarima koji su bili raspoređeni po preduzećima posle 1945 godine. Ti likovi su tada izvršavali sve naredbe CK KPJ (ili komunističkih zlotvora) i zavili u crno mnoge porodice. Po uzoru na njih deluju danas i politički komesari SNS. Još malo pa će biti: „ko neće u SNS ide u gulag na prevaspitavanje“. A narod je i danas, kao i 1945 godine, sličan ovcama koje samo bleje i čekaju dan kada će na njih doći red da ih pretvore u sač. Izgleda da Vučiću nije bila potrebna korona da u narodu postigne efekat stada. Stado je već imao.

  5. A takodje pitanje za Vas jeste li Vi istražni organi,jeste li kompetentni da postavljate sva ta pitanja,a o zloupotrebi tudjih fotografija i da ne govorimo to je vec za visokotehnološki,razmislite malo pa sledeći put kad pokrenete istragu neka bude na malo kvalitetniji nacin i pročitajte zakon o neovlašćenom korišćenju tudjih fotografija

    1. A tebi su fotografije najveći problem? To što tvoji naprednjaci otvoreno i drsko krše zakon i zloupotrebljavaju državnu imovinu u političke svrhe za tebe izgleda nije bitno. Jel vas to Dašić uči da dajete glupe komentare? Ako nemaš ništa pametno da kažeš bolje je da ništa i ne pišeš.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.