Koalicija za slobodu medija i CRTA: Peticija za izmenu medijskih zakona

Društvo

Peticija protiv izmena medijskih zakona stekla je široku podršku među novinarima, medijskim radnicima i udruženjima građana. Peticija zahteva hitne izmene u nacrtima Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima, koji će uskoro biti pred poslanicima Skupštine Srbije na glasanju.

Tri sporne tačke koje su izdvojene iz nacrta zakona uključuju:

  1. Dozvolu državnom Telekomu Srbije da osniva i kupuje medije, što bi moglo povećati kontrolu države nad medijima.
  2. Nedostatak obaveze za REM da postupa po žalbama građana, omogućavajući neprofesionalno ponašanje medija bez posledica.
  3. Nepostojanje regulative o zloupotrebi državnih institucija u izbornim kampanjama i nedostatak transparentnosti o pojavljivanju javnih funkcionera u medijima tokom kampanje.

Pored ovih tačaka, peticija traži i brisanje članova koji omogućavaju državnim preduzećima, poput Telekoma Srbija, da posjeduju medije. Također, zahteva se uvođenje odredbi koje će omogućiti sudsku i građansku kontrolu postupanja REM-a, kao i odredbi koje će ograničiti funkcionerske kampanje.

Koalicija za slobodu medija i CRTA ističu da predložene izmene mogu imati ozbiljne posledice po slobodu izražavanja u Srbiji i poništiti pozitivne promene koje nacrti zakona sadrže. Peticija je upućena predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, ministru za informisanje i telekomunikacije Mihajlu Jovanoviću i poslanicima Skupštine Srbije.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.