Koalicija za slobodu medija: Pritisak na Jelenu Zorić mora prestati

Društvo

Koalicija za slobodu medija ocenila je danas da je bivša državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Dijana Hrkalović na TV Hepi iskoristila priliku da nizom netačnih informacija uputi pretnje novinarki BIRN i nedeljnika Vreme Jeleni Zorić, pominjući njenog brata.

Bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović, koja je optužena za zloupotrebu službenog položaja, gostovala je u emisiji „Ćirilica“ na Hepi televiziji u ponedeljak uveče, navodi u saopštenju Koalicija za slobodu medija citirajući Hrkalović.

  • Ova Jelena Zorić, čije priznanje imamo konačno od pre par dana, za koju Vlada Gajić iz Narodne stranke kaže da joj je Saša Drecun izvor za njene informacije. Mislim svi pričaju daje ona u jako prisnim odnosima sa njim, rekla je Hrkalović.
  • Čujem kako njen brat priča da je ona imala problem sa redakcijom televizije na kojoj je prethodno radila zbog toga što je prikrila prepisku između Drecuna i nekog kriminalca, najverovatnije Koraća, koja je stigla na mejl te redakcije. Pazi, prikrila je to od svog uredništva! Kako se to zove? Selektivno istraživačko novinarstvo, ili kako?, istakla je Hrkalović.

Nastup Dijane Hrkalović nastavak je pritiska na Jelenu Zorić, jer se posle gostovanja u „Pregledu dana“ na NewsMax Adria pre nekoliko dana, Zorić našla i na meti predstavnika opozicije, koji su joj zamerili „da se prodala“ jer je izjavila da u aferi Jovanjica „nema Andreja Vučića“, navodi se u saopštenju Koalicije.

Koalicija za slobodu medija podseća da je Hrkalović i ranijim u svojim gostovanjima u prorežimskim medijima koristila priliku da etiketira nezavisne medije i novinare, pa su se na njenoj meti već našli N1, Nova, Danas, kao i Vukašin Obradović.

Koalicija za slobodu medija najoštrije osuđuje perfidne pretnje upućene Jeleni Zorić kao i etiketiranje novinara koje čini Dijane Hrkalović.

Takvi nastupi mogu samo dodatno ugroziti bezbednost nezavisnih novinara, protiv kojih se godinama unazad vodi kampanja od strane vlasti i njima naklonjenih medija. Pozivamo sve političke aktere da prestanu da vrše pritisak na medije i novinare, a policiju da ih zaštiti, kako bi mogli profesionalno i bez strah da obavljaju svoj posao, navodi se u saopštenju.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Slavko Ćuruvija Fondacija i Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal Pres.

Fotografija: Dragan Mujan, Nova.rs
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.