Komisija u nedelju razgovarala sa kandidatima za direktora JKP Šumadija, Raonić pisao gradskom pravobraniocu

Ekonomija Grad

Kako Glas Šumadije saznaje gradska Komisija koja Skupštini grada predlaže direktore javnih i javno komunalnih preduzeća u Kragujevcu, juče je razgovarala sa kandidatima za direktora JKP Šumadija. Podsetimo, za direktora JKP Šumadija konkurisala su četvorica kandidata – Dejan Raonić, koji je već bio na čelu JKP Čistoća, zatim Slavoljub Jelić, dugogodišnji direktor Javnog stambenog preduzeća, Milun Petković, koji je bio direktor pravnih i kadrovskih poslova u Čistoći, a jedno vreme i direktor gradskih Groblja i Marko Vujnović, sadašnji direktor Slobodne zone Šumadija, jedno vreme Biznis inovacionog centra.

Raonić, koji je već u sudskom sporu dobio grad u prvostepenoj presudi povodom izbora (još uvek) direktora Nemanje Dimitrijavića, obrio se pismo gradskom pravobraniocu Branku Petronijeviću. U pismu Raonić upozorava Petronijevića na član 52 stav 2, Zakona o pravobranilaštvu i „obavezu“ pravobranilaštva jedinice lokalne samouprave da „prati i proučava pravna pitanja od značaja za rad organa i pravnog lica koje zastupa, posebno iz oblasti njihove nadležnosti, kao i pitanja u vezi sa primenom zakona i podzakonskih akata koja su, ili mogu biti, od značaja za preduzimanje bilo koje pravne radnje organa i pravnog lica koje zastupa, posebno za sprečavanje štetnih imovinsko-pravnih i društveno negativnih posledica po pravno lice koje zastupa“.

  • Dužnost mi je (kao kandidat na pomenutom konkursu) da Vas obavestim o potencijalnom kršenju Zakona o javnim preduzećima od strane Komisije za sprovođenje konkursa za izbor direktora javnih preduzeća čiji je osnivač grad Kragujevac, formirane rešenjem Skupštine grada Kragujevca. Naime u članu 25 Zakona o javnim preduzećima se kaže (između ostalih uslova) da za direktora javnog preduzeća može biti imenovano lice koje ispunjava uslov „da ima najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa poslovima javnog preduzeća“. Dobio sam informaciju da je pomenuta Komisija zanemarila ovaj zakonski uslov i dozvolila jednom od kandidata (za koga postoji opravdana sumnja da ne ispunjava pomenuti uslov) da učestvuje na konkursu, umesto da odbije njegovu kandidaturu, piše Raonić.

Raonić u pismu „izražava opravdanu sumnju“ u rad Komisije po pitanju njene neutralnosti, kao i, kako kaže, namernog favorizovanja pojedinih kandidata (čak i po cenu kršenja zakona). Podseća i da je Viši sud prošle godine po drugi put (u ponovljenom postupku) poništio rešenje Skupštine grada Kragujevca iz 2017 godine o imenovanju Nemanje Dimitrijevića na mesto direktora JKP Šumadija (ranije JKP Čistoća) baš zato što pomenuti Dimitrijević nije ispunjavao uslov „da ima najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa poslovima javnog preduzeća“.

Gradski pravobranilac Brako Petronijević odgovara da „nije ovlašćen da utiče na rad i odlučivanje Komisije za izbor direktora JKP „Šumadija“ Kragujevac“.

  • To posebno iz razloga što mu u ovom momentu nije ni poznato koja su se sve lica kandidovala na to mesto po raspisanom oglasu. Stoga bi bilo kakva reakcija gradskog pravobranioca u ovom momentu bila preuranjena i predstavljala bi direktno mešanje u rad Komisije. Što se tiče presude Višeg suda u Kragujevcu, kojom je poništen izbor Nemanje Dimitrijevića na mesto direktora JKP „Šumadija“ Kragujevac, ista nije pravnosnažna pošto Apelacioni sud u Kragujevcu još uvek nije odlučio o žalbi Grada Kragujevca na predmetnu presudu. Stoga predlažem da sačekamo odluku drugostepenog suda kako bismo izvukli konačnu ocenu Vašeg tužbenog zahteva.

Odbornici Skupštine grada trebalo bi na sednici 29. juna da odlučuju o izboru direktora JKP Šumadija.

Tagovi:

2 komentara

  1. Ponovo lokalna vlast krši zakon. Ali osim kršenja zakona sada i imamo i najgrublji nepotizma jer je kandidat koga ova komisija favorizuje, osim što ne ispunjava zakonske uslove, istovremeno i Dašićev brat. Gde ćeš veće bruke za SNS. Pa zar gospodo naprednjaci baš nemate kadrove kad se prešlo na rodbinu?

  2. I ne samo što je brat i što ne ispunjava zakonske uslove za mesto direktora, već lik nema pojma o komunalnim delatnostima i o tome kako se upravlja jednim ozbiljnim komunalnim sistemom sa skoro 700 zaposlenih. Biće ovo jedna „vesela“ priča o tome kako se uništava preduzeće zato što bata Marko ne zna da li pošao ili došao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.