Koncert „Hobby Horse” u Kontakt galeriji i „kvArt” o pesništvu Ibera Gutjeresa na „Tjub” kanalu SKC-a

Kultura

Večeras, u četvrtak 28. oktobra, u 20 sati u Kontakt galeriji SKC-a održaće se koncert benda „Hobby Horse”.

„Hobby Horse” je progresivni/eksperimentalni/crossover džez trio iz Italije koji predvodi novu italijansku džez scenu ali mu nisu strane ni svirke po zadimljenim andreground rok klubovima. Tokom desetak godina postojanja objavili su sedam albuma koji su naišli na priznanja kritike a nastupali su na važnim festivalima i klubovima širom Evrope i Severne Amerike uključujući Umbria Jazz, Jazzwerkstatt Graz, Sudtirol Jazz Festival, Ton Art Tirol, InJazz, Skilark Chicago, Jazz Estate Milwaukee i Ausland Berlin.

Bend „Hobby Horse” stvara muziku koja kombinuje elemente free džeza, roka, ambijentalne i elektronske muzike. Bogata iskustva svakog od trojice muzičara iz benda omogućavaju im da se kreću između žanrova ostajući ipak vezani za svoje džez početke. Istražuju granice zvuka koristeći se instrumentima kao što su rekorder, glokenšpil, melodika, zviždaljka…Zahvaljujući ovakvom eksperimetisanju, repertoar dobija gotovo orkestarsku dimenziju.

„Hobby Horse” su Dan Kinzelman (duvački instrumenti, glas, perkusije), Joe Rehmer (kontrabas, klavijature, glas, perkusije) i Stefano Tamborrino ( bubnjevi, perkusije, glas).

Ulaz na koncert je slobodan.

Takođe, večeras, u četvrtak 28. oktobra, od 21 sat na YouTube kanalu SKC-a u okviru formata „kvArt” biće predstavljeno pesništvo urugvajskog književnika i revolucionara Ibera Gutjeresa.

Ibero Gutjeres je bio glas pobunjene generacije Urugvaja. Talentovani pesnik, govornik, dramski stvaralac probuđenih stvaralačkih impulsa okončao je svoj život tragično u talasu političkog terora koji je ranih sedamdesetih zahvatio južnoamerički kontinent.

Posle perioda vojne hunte, za čije vreme se o pesniku nije smelo govoriti, dolazi do novog otkrivanja njegovog dela i Ibero Gutjeres korak po korak dolazi na mesto koje zaslužuje u matičnoj književnosti.

Knjiga koju je objavio SKC Kragujevac krajem 2020. godine je prvo izdanje ovog pesnika van španskog govornog područja. O Iberu govori Mirjana Andrić Bošković.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.