KORONA DIJALOZI: RANO JE ZA PROGLAŠAVANJE POBEDE NAD VIRUSOM

Doba korone Politika Video

Svet je potcenio opasnost od virusa korona i nastavlja da potcenjuje razmere štete koju će pandemija izazvati, jer bi bolest mogla da se vrati posle ukidanja ograničenja, a pogoršanje tek sledi u većem delu sveta, poput Afrike, Južne Amerike i južne Azije, gde je kriza na početku, rečeno je u diskusiji „Da li je Kina pobedila“, koju je organizovao Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuka Jeremića.

Rano je za proglašavanje pobede bilo gde, a ekonomski oporavak biće spor i čovečanstvo još nije videlo najgore, jer se virus korona pokazao kao opasniji protivnik nego što je na početku izgledalo, ocenili su bivši savetnik predsednika SAD Baraka Obame Ivo Dalder i singapurski diplomata Kišor Mahbubani, poznat i kao „Henri Kisindžer Azije“, u razgovoru održanom u okviru serije „Korona dijalozi“.    

  • Kriza je svima stavila do znanja koliko je svet mali, međuzavisan i povezan. To saznanje bi trebalo da podstakne na veću saradnju, a ne na sukobe i rivalitet. Pandemija virusa korona je treća velika kriza u 21. veku, nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine i ekonomske krize 2008. godine, rekao je Jeremić.  

Dalder je naveo da je u toku najteža svetska kriza od završetka Drugog svetskog rata, neuporedivo veća od obe prethodne u 21. veku, kao i od svake krize od 1945. godine.

  • Politika predsednika SAD Donalda Trampa ’Amerika na prvom mestu’ je u direktnoj suprotnosti sa američkom politikom svetskog lidera u prethodnih 70 godina. Amerika bi trebalo da vodi, a ne da pobeđuje. Pobeđuje onaj ko je potukao protivnika, a vodi onaj ko je pridobio ostale da idu s njim. Amerika je vodila 75 godina, ali je nedavno cilj vođstva zamenila ciljem pobede. Moramo da shvatimo da će u današnjem svetu izgubiti onaj ko insistira na pobedi, rekao je Dalder.  

Mahbubani je naveo da se Kini se isplatila velika investicija u odabir najboljih stručnjaka da rade u vladinim organima, i dodao da kvalitet stručnjaka koji rade u kineskim zdravstvenim službama i državnim agencijama nikada nije bio veći. Dalder i Mahbubani su se složili da je rano za ocenu koja će sila izaći iz krize kao pobednik.  

  • Strateški cilj Kine je stalno jačanje i svodi se na dve reči – nikada više. Kina ne želi da se ponovi vek poniženja, koji je trajao od 1842. godine do 1949. godine. Kinezi su shvatili da su u tom veku bili slabi jer su se izolovali od ostatka sveta i zato im je sada globalno angažovanje drugi strateški cilj. Kina još nije spremna da bude svetski lider, ali je spremna da sarađuje sa ostatkom sveta, rekao je Mahbubani.  

Dalder je dodao da je najvažniji razlog zbog kojeg Kina igra značajniju ulogu u svetu to što Amerika više ne igra tu ulogu. Jeremić je ukazao da Zapad ne pušta Huavei duboko u svoj tehnološki ekosistem, dok Kina u svoj ne pušta kompanije Gugl, Amazon i Fejsbuk.

  • Pre nekoliko meseci na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu održan je sastanak direktora nemačkih kompanija i američkih senatora, na čelu sa senatorom iz Južne Karoline Lindzijem Grejemom, koji im je poručio ’ako pustite Huavei u vaš tehnološki ekosistem, Amerika će postati vaš neprijatelj’, rekao je Jeremić.    

Dalder je naveo da Amerika ima da ponudi mnogo više od poruke „ne kupujte Huavei“, jer i dalje može da ponudi okupljanje velikih delova sveta oko zajedničke akcije u rešavanju najvećih problema današnjice.  

  • Pristup ’ili si sa nama ili si protiv nas’ je možda bio efikasan u borbi protiv terorizma posle 11. septembra, ali to nije dobar način delovanja u međunarodnim odnosima, rekao je Dalder.  

Mahbubani je istakao da bi bilo najbolje ako ni SAD ni Kina ne bi primoravale druge države da biraju sa kojom će od te dve sile sarađivati, nego da svi sarađuju, jer većina država želi dobre odnose sa obe sile.   „Zabrinjavajuća je i pogrešna današnja sloboda vređanja Kine, kao da se danas može reći bilo šta protiv Kine i da postoji dozvola za vređanje. Možete se slagati sa onim što Kina radi li biti protiv toga, ali reč je o staroj civilizaciji na koju su Kinezi ponosni“, rekao je Mahbubani.  

„Voleo bih da neko objasni Amerikancima da su Kinezi veoma umorni od uvreda i da im je dosta toga. Nastavak vređanja povećava verovatnoću iracionalnog odgovora na uvrede. Kina, sa druge strane, nikada ne bi trebalo da potceni moć Amerike“, dodao je Mahbubani.  

Mahbubani je naveo da se Amerika i Kina svađaju dok se planeta suočava sa velikim problemima, poput globalnog zagrevanja, pa bi budućim generacijama današnji odnosi mogli da izgledaju kao svađa dva čopora majmuna u šumi koja gori oko njih.    

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.