BBC NEWS NA SRPSKOM

Korona virus, britanija, afera: Ministar Henkok se izvinio zbog kršenja pravila, opozicija traži ostavku

BBC News na srpskom
Matthew Hancock and Gina Coladangelo

Getty Images

Met Henkok, britanski ministar zdravlja, priznao je da je prekršio meru fizičkog distanciranja, nedugo pošto su se u medijima pojavile fotografije kako ljubi saradnicu Đinu Koladanđelo.

Henkok je rekao da je „izneverio ljude“ i da „mu je veoma žao“ zbog fotografija sa saradnicom koju je sam imenovao na funkciju u ministarstvu.

Opoziciona Laburistička stranka zatražila je od premijera Borisa Džonsona da Henkoka razreši dužnosti, ocenivši da je njegov ostanak na funkciji „neodrživ“.

Ali iz Dauning strita je saopšteno da je Džonson prihvatio Henkokovo izvinjenje i da smatra da je time slučaj zatvoren.

Portparol Dauning strita dodao je da Džonson ima puno poverenje u ministra zdravlja.

Dnevni list San objavio je fotografije Henkoka i Koladanđelo – oboje su u braku i imaju decu sa supružnicima.

Fotografija je nastala 6. maja u zgradi Ministarstva zdravlja.

Fizičko distanciranje na radnom mestu nije obavezna mera, ali britanska vlada je savetovala ljude da, gde god je moguće, drže rastojanje od dva metra.

Tamo gde nije moguće dva metra, savet je da razmak bude jedan metar, uz nošenje maski.

Ministar Robert Dženrik rekao da je da njegov kolega ispravno postupio što se izvinio i da bi mu trebalo dozvoliti da nastavi da obavlja funkciju.

On je za BBC Radio 4 rekao:

„Pred nama je veliki posao, a Met ga već sada obavlja i mislim da bi trebalo da mu dozvolimo da ga dovrši“.

Pravila su bila veoma rigorozna, naveo je Dženrik.

„Svako treba da poštuje pravila, ali ja ni ranije nisam ko je kritikovao i osuđivao ljude kada su pravili greške“.

Analiz Dods funkconerka Laburističke partije rekla je: „On određuje pravila, priznao je da ih je prekršio i mora da ode“.

„Ako ne ode sam, premijer mora da ga smeni“.

Navela je da laburisti smatraju da je ovaj slučaj daleko od gotovog, uprkos pokušajima iz Vlade da „zataškaju stvari“.

U Dauning stritu smatraju da nijedan zakon nije prekršen, jer su i Henkok i Koladanđelo bili u zgradi Ministarstva zbog opravdanih poslovnih obaveza, navode izvori.

Opoziciona Liberalno-demokratska partija takođe je pozvala Henkoka da podnese ostavku i optužila ga za licemerje zbog pravila o fizičkom distanciranju.


Analiza

Ijan Votson, politički dopisnik

Boris Džonson nije pristalica ostavki ministara.

On odbacuje takve zahteve opozicije, medija, pa i njegovih kolega.

Tako njegov nekadašnji savetnik Dominik Kamings nije dobio otkaz prošlog proleća kada je prekršio Kovid mere i vozio do 260 kilometara udaljenog Darama.

Za razliku od situacije Kamingsom, sada nema kakofoničnih zahteva za Henkokovom hitnom smenom.

Ali postoji zabrinutost da neće imati kredibilitet u parlamentu ili u celoj zemlji kada bude tražio da se postojeće mere poštuju.

Zadržavajući Henkoka u vladi, Boris Džonson će političkim protivnicima omogućiti ožive one napade za koje veruju da će prijati ušima birača:

A to je da za ministre važe jedna pravila, a za sve ostale neka druga.


Organizacija Ožalošćene Kovid porodice u borbi za pravdu saopštila je da „tužno“ što je Henkok prekršio pravila, dok ostali nisu mogli da „zagrle prijatelje i porodice na sahranama naših najmilijih“.

U pismu organizacije premijeru navodi se da, ako ministar „nije uspeo da nađe trunku pristojnosti, uradi pravu stvar i podnese ostavku“, onda Džonson treba da ga razreši dužnosti.

Četrdesetdvogodišnji Henkok je u izjavi medijima rekao:

„Prihvatam da sam u ovim okolnostima prekršio smernice za fizičko distanciranje. Razočarao sam ljude i veoma mi je žao“.

„I dalje sam usredsređen na to da zemlju izvedemo iz ove pandemije i biću zahvalan na poštovanju privatnosti moje porodice u vezi sa ovim ličnim pitanjem.“

Londonska policija je saopštila da Henkok nije pod istragom zbog navodnog kršenja Kovid mera, jer se inače ne bavi istraživanjem ovih pitanja retroaktivno.

U policijskom saopštenju se navodi i da su bil upoznati sa fotografijama za koje se tvrdi da su napravljene u službenim vladinim prostorijama.

Ipak, „u ovom trenutku to ostaje pitanje kojim će se baviti nadležna služba Vlade“.

Kontrola u najavi

Koladanđelo, koja poznaje Henkoka od kada su zajedno radili na studentskoj radio-stanici na Oksfordu, postala je direktorka Odeljenja za zdravstvo prošlog septembra.

Ova pozicija podrazumeva platu od 15.000 funti godišnje i 15-20 radnih dana tokom godine.

Zamenica predsednika Laburističke partije Ejndžela Rajner obratila se dopisom sekretaru Kabineta, najvišem državnom službeniku u Velikoj Britaniji, sa molbom da istraži da li Henkok povredio radnu obavezu „time što nije prijavio da je u vezi sa ženom koju je lično zaposlio na mestu koje se finansira od poreza koji plaćaju građani“.

Vladin portparol rekao je da je imenovanje Koladanđelo na ovaj posao „obavljeno prema uobičajenoj proceduri“ i da je „postupak ispravno sproveden“.

Prema pisanju lista Tajms, Henkok nije prijavio vezu sa Koladanđelo, koja takođe radi kao modna direktorka butika „Oliver bonas“, kada ju je postavio za savetnicu.

Koladangelo je ovaj posao obavljala šest meseci, pre nego što je postala direktorka Odeljenja za zdravstvo.

Kritike na račun Fergusona

U maju prošle godine, epidemiolog Nil Ferguson je podneo ostavku u državnoj savetodavnoj naučnoj grupi pošto se ispostavilo da je prekršio mere karantina ugostivši u domu ženu sa kojom je navodno bio u vezi.

U to vreme, Henkok je primanje gostiju nazivao „neverovatnim“, ističući da se distanciranje odnosi na „sve“ i da su pravila „smrtno ozbiljna“.

Velški ministar rada Mark Drejkford je u petak rekao da je Henkok „požurio sa osudom“.

„Ne možemo da donosimo zakone, a da nismo u stanju da ih i sami poštujemo“, naveo je.

Međutim, kolege su podržale Henkoka, a ministarka za međunarodni razvoj Liz Tras rekla je za BBC: „[Henkok] ima moju podršku.

Ministar saobraćaja Grant Šaps ocenio je da je postoji „velika razlika između posla kojim se ljudi bave… i njihovog privatnog života“.

Ipak, poslanik iz redova konzervativaca Endrju Brajdgen poručio je da, ako sekretar smatra da su otkrića u vezi sa Kolandanđelo „uticala na to kako obavlja svoj posao“ treba da razmotri da li da ostane na radnom mestu.

Henkok je petnaest godina u braku sa Martom, koja se bavi osteopatijom.

Četrdesettrogodišnja Koladanđelo je udata za osnivača butika „Oliver bonas“ Olivera Tresa.


Pogledajte video: Kako nastaje kolektivni imunitet

Kako nastaje kolektivni imunitet
The British Broadcasting Corporation

korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC NEWS NA SRPSKOM

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.