BBC NEWS NA SRPSKOM

Korona virus: Prvi dan u Srbiji bez preminulih od septembra, SZO upozorava Evropu na novi talas zbog EURO2020

BBC News na srpskom
A woman walks past a graffiti on a street, amidst the spread of the coronavirus disease (COVID-19) in Mumbai, India, May 10, 2021.

Reuters

U Srbiji su u četvrtak potvrđena prva dva slučaja Delta soja korona virusa, a Svetska zdravstvena organizacija upozorila je Evropu da bi mogla da se suoči sa novim talasom pandemije zbog tekućeg Evropskog prvenstva u fudbalu i prisustva velikog broja navijača na utakmicama i u gradovima domaćinima.

Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je da je delta varijanta otkrivena kod dva domaća državljanina koji su se nedavno vratila iz inostranstva.

Oba pacijenta su mlađe osobe, trenutno su u stabilnom opštem stanju, a nisu vakcinisani, objavila je Radio-televizija (Srbije).

U međuvremenu je saopšteno da u poslednja 24 časa nije bilo preminulih u Srbiji od posledica Kovida-19, što je prvi put još od 30. septembra 2020. godine.

Ruske vlasti pokrenule su vakcinaciju dodatnim antikovid vakcinama za osobe vakcinisane pre više od šest meseci, zbog novog skoka broja inficiranih i umrlih od Kovida-19.

U svetu je do sada zaraženo više od 182,2 miliona ljudi, a preminulo više od 3,94 miliona. Data je 3,1 milijarda doza vakcina pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

Šta se dešava u Srbiji?

vakcinacija

Fonet/Aleksandar Barda

Prema najnovijim podacima, u Srbiji u posledlja 24 časa nije bilo preminulih, a registrovan je još 81 novi slučaj zaraze.

Prvi put od 30. septembra 2020. godine u Srbiji nije bilo smrtnih slučajeva.

Od početka pandemije umrlo je 7.047 ljudi.

U bolnicama je 291, a na respiratorima je 13 ljudi.

U poslednja 24 sata testirano je 8.025 uzoraka.

Od početka epidemije zvanično je potvrđeno 716.643 slučajeva zaraze.

Virusolog Milanko Šekler kaže za RTS da smo o vakcinaciji „slavodobitno govorili“ u početku, a da je sada entuzijazam pao.

„Skloni smo da u početku povedemo, kao u sportu, a da na kraju izgubimo.

„Čini mi se da smo slavodobitno pričali u početku, a da se entuzijazam izgubio, i da smo zaglavili sada na 48 odsto vakcinisanih“, upozorio je Šekler.

Navodi da bi bilo logično da ponovo počne da skače broj novozaraženih.

„Stali smo kod radno aktivnog stanovništva za koje smo govorili da nisu prioritet, što i jeste istina jer je glupo vakcinisati prvo mlade pa onda stare“.


Aplikacija za pomoć pacijentima koji boluju od post-kovid sindroma

Uskoro će u Srbiji biti dostupna digitalna aplikacija namenjena ljudima koji imaju problema sa post-kovid sindromom, najavljeno je iz Ministarstva zdravlja.

Cilj je da aplikacija pomogne pacijentima koji i nakon preležanog Kovida-19 imaju zdravstvene smetnje, da pronađu lekara i adekvatnu terapiju.

Vakcine

BBC

Pogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation


Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na kovid-19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološog testa.

Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali Kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

U sertifikat je upisan i podatak o pozitivnom testu.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.


Ukratko iz sveta:

  • U Rusiji nastavlja da raste broj smrtnih slučajeva, a u poslednja 24 sata od posledica korona virusa preminulo je još 669 ljudi, najviše u jednom danu od početka pandemije
  • Blizu 2.000 novih slučajeva zaraze u Škotskoj povezano sa Evropskim fudbalskim prvenstvom i odlaskom velikog broja Škota u London na meč protiv Engleske
  • Sedam australijskih gradova je zaključano dok se vlasti trude da spreče širenje vrlo zaraznog Delta soja korona virusa
  • U Bangladešu od ponedeljka jednonedeljna zabrana kretanja
  • U svetu je do sada zaraženo više od 181,7 miliona ljudi, a preminulo više od 3,93 miliona. Dato je tri milijarde doza vakcina, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

grafika

BBC

Kakva je situacija u regionu?

Do sada je umrlo 9.667 ljudi, a oporavilo se 183.534 ljudi

  • Hrvatska – 359.975 potvrđena slučaja

Do sada je preminulo 8.209 ljudi, a oporavilo se 351.241

Državljani Srbije mogu da uđu u Hrvatsku bez ograničenja, saopšteno je na sajtu Ambasade Srbije u Zagrebu.

Za ulazak u Hrvatsku više nije potrebna potvrda o vakcinaciji, niti negativan test.

  • Slovenija – 257.358 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 4.419 ljudi, a oporavio se 252.368 pacijenat

Od posledica korona virusa do sada je preminulo 5.485 ljudi, a oporavilo se 150.063

Preminulo je 1.613 ljudi, a oporavio se 98.371 pacijent

Institut za javno zdravlje je pojačao epidemiološki nadzor u opštinama na primorju gde boravi veći broj turista s obzirom na to da je delta soj korona virusa registrovan u 92 države širom sveta.

  • Kosovo – 107.706 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 2.248 ljudi, a vakcinu je primilo 19.257

Man getting test

Getty Images

Kako je u svetu?

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je evropske zemlje na moguć novi udarac virusa zbog Evropskog prvenstva u fudbalu.

Slučajevi zaraze Kovidom-19 porasli za 10 odsto u Evropi posle dva meseca opadanja, a rizik od novog talasa raste, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

Regionalni direktor Hans Kluge rekao je da je rizik povećan tromim procesom vakcinacije, novim varijantama i povećanim migracijama ljudi.

Takođe postoji opasnost da EURO 2020 deluje kao „super-širilac“ virusa.

Stotine navijača koji su se vratili iz Londona i Sankt Peterburga, koji su jedni od gradova domaćina fudbalskog turnira, testirani su pozitivno.

Viša službenica SZO za hitne slučajeve Ketrin Smolvud pozvala je gradove domaćine da učine više na praćenju kretanja navijača.

„Ono što treba da pogledamo je šta se dešava oko stadiona“, rekla je.

„Šta se dešava posle utakmica? Ulaze li u prepune barove i pabove?“.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer rekao je danas da je „apsolutno neprihvatljivo“ da Evropska fudbalska unija (UEFA) dozvoli prisustvo više od 40.000 navijača na utakmici turnira EURO2020.

To je bio slučaj u osmini finala Evropskog prvenstva između Engleske i Nemačke, u Londonu.

Na stadionu Vembli utakmici, koju je Engleska dobila sa 2:0, prisustvovalo je 41.973 navijača što je najveći broj gledalaca u Velikoj Britaniji od početka pandemije korona virusa.

Poslednjih dana širom sveta raste broj zaraženih, usled sve veće prisutnosti Delta soja.

„Novac je pokretač takve odluke, ali komercijalni razlozi ne bi trebalo da prevaziđu zaštitu stanovništva od virusa.

„Apelujem na UEFA da ne prebacuje odgovornost na lokalne zdravstvene vlasti. Oni bi trebalo da kažu ne želimo ovako nešto i smanjujemo broj gledalaca“, rekao je Zehofer, u čijem se resoru nalazi i sport.

Ranije je najavljeno da će veći broj navijača prisustvovati utakmicama polufinala i finala Evropskog prvenstva na Vembliju.

Izrael, svetski lider u vakcinaciji protiv korona virusa, zabeležio je najeći broj novozaraženih u jednom danu za gotovo tri meseca, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Kako je navedeno, u sredu bilo 307 pozitivnih, a prethodnog dana, u utorak, dijagnostikovano 293 novih slučajeva infekcije.

Izraelske vlasti žure da vakcinišu decu od 12 do 15 godina i da uvedu oštrije restrikcije na putovanja na glavnom aerodromu u zemlji.

U proteklim mesecima u Izraelu su otvorene škole, firme, sale za proslave i ukinute skoro sve restrikcije pošto je vakcinisano oko 85 odsto odraslog stanovništva.

Sada se međutim vide znaci upozorenja zbog pojave novog zaraznijeg soja delta na koje bi mogle pažnju da obrate i druge zemlje.

Novi premijer Izraela Naftali Banet najavio je u utorak vakcinisanje hiljada tinejdžera do sredine jula.

U Rusiji je treći dan za redom zabeležena najviša smrtnost, pošto su za poslednja 24 sata preminule 672 osobe.

Ruske vlasti su saopštile da je novozaraženih23.543, što je najveći broj od sredine januara.

Od početka epidemije u Rusiji je obolelo 5,5 miliona ljudi, a umrlo 135.886.

Ruske vlasti pokrenule su vakcinaciju dodatnim antikovid vakcinama za osobe vakcinisane pre više od šest meseci, zbog novog skoka broja inficiranih i umrlih od Kovida-19.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin rekao je da je tako revakcinisan i pozvao stanovništvo da sledi njegov primer.

Moskovske zdravstvene vlaste danas su počele da nude nove doze domaće vakcine Sputnjik V koja se daje u dve doze i novu verziju te vakcine.

Drugi regioni u Rusiji takođe počinju da nude dodatne vakcine.

Ministar zdravlja Mihail Muraško rekao je na sastanku Vlade u utorak da je Ministarstvo izdalo smernice prema kojima se dozvoljava onima koji su preležali kovid-19 da dobiju vakcinu šest meseci posle oporavka, a oni koji su imunizovani da dobiju dodatne vakcine šest meseci od svoje prve vakcinacije.

Zdravstvene vlasti navode da zaraznija delta varijanta virusa predstavlja većinu novih infekcija u Moskvi i nekim drugim regionima.

Zamenica premijera Tatjana Golikova je navela studije koje ukazuju da imunitet osoba koje su se oporavile od virusa traje šest meseci u proseku i da postepeno opada posle devet do 12 meseci.

Ministarstvo zdravlja navodi da će dodatna vakcinacija biti primenjivana dok najmanje 60 odsto stanovništva ne stekne imunitet na kovid-19. Kada se taj cilj ostvari, dodatne vakcine će se davati jednom godišnje.

Za sada nije jasno koliko dugo traje zaštita od kovida-19 i kome će biti potrebna dodatna vakcina.

Nova uputstva data su u vreme kada raste broj novozaraženih, a Rusija je po stopa vakcinaciji iza mnogih drugih zemalja.

U Brazilu, Kovid kriza mogla bi da dovede i do novog političkog skandala u koji je navodno umešan i predsednik države Žair Bolsonaro.

Kancelarija saveznog tužioca pokrenula je istragu o navodnom nepravilnostima u ugovoru koji je vlada sklopila sa indijskim proizvođačem vakcina, objavila je agencija Rojters.

Indonezija ove nedelje uvodi hitne mere zbog snažnog talasa epidemije, izjavio je danas predsednik Joko Vidodo.

Broj novozaraženih je dostigao 21.000 slučajeva dnevno, a vlasti su potvrdile širenje posebno zaraznih sojeva virusa.

„Ova situacija nas je primorala da preduzmemo oštrije mere… Odlučio sam da hitno uvedem ograničenja“, rekao je šef države na televiziji.

Primena restriktivnih mera počeće od subote i trajaće do 20. jula u Džakarti, na ostrvima Java i Bali, najteže pogođenim pandemijom, dodao je on.

Prema najavljenim merama, zaposleni će raditi od kuće, a nastava će biti isključivo onlajn.


Pogledajte video: Kako nastaje kolektivni imunitet

Kako nastaje kolektivni imunitet
The British Broadcasting Corporation

korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC NEWS NA SRPSKOM

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.