BBC NEWS NA SRPSKOM

Korona virus, Srbija i SPC: Patrijarh Irinej danas će biti sahranjen u Hramu Svetog Save

BBC News na srpskom
Irinej fonet k kamenov

FONET/K. KAMENOV

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej biće sahranjen danas u Hramu Svetog Save na Vračaru.

Njegovo telo je juče izloženo u Sabornoj crkvi u Beogradu, gde je održana liturgija povodom Aranđelovdana, a potom i pomen patrijarhu.

Nakon toga je kovčeg prenet u Hram Svetog Save, gde ga je dočekao špalir pripadnika Vojske Srbije i sveštenstvo arhiepiskopije Beogradsko-karlovačke, a brojni vernici iskazali počast Irineju.

U Hramu je održan mali pomen za pokoj duše patrijarha, nakon čega su sveštenici nad odrom čitali Sveto Jevanđelje sve do zaupokojene liturgije u devet sati ujutro u nedelju.

Srpska pravoslavna crkva saopštila je da će se prilikom odavanja pomena i sahrane pridržavati epidemioloških mera.

Prema preporukama kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, neće biti moguće celivanje tela patrijarha.

Vernici i poštovaoci će u nedelju u Hramu Svetog Save, gde će Irinej biti sahranjen, moći da priđu na nekoliko metara od odra.

rdѕrfg

Vladimir Živojinović

Patrijarh Irinej je 4. novembra primljen u vojnu bolnicu u Beogradu, dan pošto je potvrđeno da je zaražen virusom korona.

Zdravstveno stanje mu se pogoršalo u četvrtak, 19. novembra, saopštio je konzilijum lekara bolnice, a prenela SPC.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve preminuo je u petak, nekon čega je u Srbiji proglašena trodnevna žalost.

Nekoliko dana pre nego što je saopšteno da je zaražen korona virusom, patrijarh je služio višesatnu liturgiju i opelo na sahrani mitropolita Amfilohija u Crnoj Gori, koji je preminuo 30. oktobra od posledica Kovida-19.

Irinej je rođen 27. avgusta 1930. godine u selu Vidove kod Čačka.

Na Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve 22. januara 2010. godine izabran je za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog, kako glasi puna titula.

Zvonjava u Sabornoj crkvi povodom smrti patrijarha Irineja
The British Broadcasting Corporation

Kako se bira patrijarh?

Ustav Srpske pravoslavne crkve predviđa da patrijarh srpski može biti svako ko je „eparhijski episkop najmanje pet godina“.

Procedura nalaže da trojicu kandidata tajnim glasanjem bira Sabor, čiji su ravnopravni članovi svi mitropoliti i epskopi kako u Srbiji, tako i u svetu, prenosi agencija Fonet.

Izbor se sprovodi tokom „Izbornog sabora“, za čiji rad je potrebno učešće najmanje dve trećine članova Sabora.

Tada se oni zaklinju da će voditi računa samo o dobru i interesu Crkve, naroda i otadžbine, te da će glasati za najboljeg.

Potom se glasa tajno, listićima, a svaki od trojice kandidata – koji je, potom, kandidat za novog patrijarha – mora dobiti više od polovine glasova, zbog čega postoje najmanje dva kruga glasanja.

Kada se saznaju imena trojice kandidata koji su dobili natpolovične većine glasova, prelazi se na biranje žrebom, odnosno „apostolskim načinom“, koji proističe iz novozavetnog izbora apostola Mateja posle Judinog izdajstva.

Članovi Sabora iz Saborske sale prelaze u patrijaršijsku kapelu Svetog Simeona Mirotočivog – na službu „Priziva Svetog Duha za izbor novog patrijarha“, koju služi najstariji arhijerej po hirotoniji.

Tokom te službe, tri imena stavljaju se u zasebne koverte, a one u Jevanđelje.

Suština ovog čina je u verovanju da su „članovi Sabora odabrali kandidate po ljudskim vrlinama, a da je Božja volja koji je od njih trojice dostojan trona patrijarha srpskog“.

U tačno određenom delu službe, jedan od monaha, izabran od Sabora, izvlači kovertu u kojoj je ime novog patrijarha.

Jasno definisanim i preciznim članovima Ustava Srpske pravoslavne crkve i činjenicom da u izboru patrijarha učestvuju samo arhijereji SPC, potpuno je isključena mogućnost da država ili neko drugi, izvan crkve na bilo koji način utiče na glasanje za izbor novog poglavara autokefalne Srpske pravoslavne crkve.

*Ova vest će biti ažurirana po dobijanju novih informacija


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC NEWS NA SRPSKOM

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.