BBC NEWS NA SRPSKOM

Korona virus: Šta da radim kad dobijem pozitivan PCR test

BBC News na srpskom Doba korone Društvo

Bez obzira na to da li ste samoinicijativno ili po preporuci radili PCR test i bili pozitivni, vaša sledeća odrednica treba da bude najbliža Kovid ambulanta, baš kao i u slučajevima da osećate neke od brojnih simptoma korona virusa.

 • U Kovid ambulanti će vas pregledati, uraditi analize i testove i lekari će na osnovu toga odlučiti da li ste za kućno ili bolničko lečenje i kakva vam je terapija potrebna. Isto važi i ako donesete pozitivan PCR test, lekari će napraviti trijažu i dati vam dalja uputstva, objašnjava za BBC pulmološkinja valjevske bolnice Svetlana Mitrović.

Ipak, ovaj protokol u praksi – posebno u danima kada se u Srbiji svakog dana beleži novih šest ili sedam hiljada zaraženih – iziskuje mnogo strpljenja i stajanja u redovima.

Na to nije bio spreman Leonid Ristev, koji je prošle sedmice osetio prve simptome Kovid infekcije.

Dok može – privatno lečenje

Kao dugogodišnji korisnik privatnog osiguranja, odmah je zakazao pregled – privatno.

Rekli su mu da su gužve i po privatnim domovima zdravlja i da termina za pacijente ima i tokom noći – u dva ili tri ujutro, ali ne kao u državnim.

 • Zato sam otišao na (Institut) Torlak i tamo PCR test uradio o sopstvenom trošku. Temperaturu sam uveliko imao kada su rezultati stigli – pozitivni, kaže Ristev za BBC.

Od tada je više puta radio krvnu sliku, D-dimer – marker koji pokazuje koliki je stepen zgrušnjavanja krvi, čak i skener pluća – sve dok mu drugi po redu pulmolog nije postavio dijagnozu virusne upale pluća.

Dobio je već dve vrste antibiotika i savet da miruje i bude u izolaciji.

Šta ako se stanje pogorša?

Po zvaničnom protokolu, lakši slučajevi Kovid-19 infekcije idu na kućno lečenje ili u privremene kovid bolnice, poput one u beogradskoj Areni, a teži u državne bolnice.

Odluku o tome donosi nadležni lekar u državnoj ustanovi.

 • Osećam umor i dalje, a ako bih bio lošije, raspitao bih se da li s ovim nalazima koje već imam mogu direktno u bolnicu, a ne ponovo u ambulantu, kaže Ristev.
Antibiotici, vitamini, dodaci ishrani i neizostavno voće
Antibiotici, vitamini, dodaci ishrani i neizostavno voće – sve to se preporučuje osobama sa korona virusom

Pitanje je da li će to biti moguće, imajući u vidu prošlonedeljne izjave zvaničnika.

Direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović rekao je da će „oni koji nisu životno ugroženi, a dođu u prijemno-trijažne ambulante poput one u Infektivnoj klinici bez uputa iz kovid ambulanti i analiza, biti vraćeni u domove zdravlja“.

To se radi, kaže, kako bi se rasteretila prijemna odeljenja bolnica.

 • Dok se uradi svaki snimak za svakog pacijenta, zatim dezinfekcija, dok stigne laboratorija (…) samo taj postupak po jednom pacijentu traje oko sat vremena, u ‘normalnim’ uslovima, kada nije veliki pritisak. Kada je veliki pritisak dovoljno je desetak takvih bolesnika da se vreme čekanja na pregled produži na četiri-pet ili više sati, rekao je Stevanović, prenosi RTS.

Dodao je da će radno vreme kovid ambulanti pri domovima zdravlja u Beogradu biti produženo do 22 sata.

Kontakt telefone svih kovid ambulanti u Srbiji možete naći ovde.

Kako je ići redovnom procedurom?

Nekad iscrpljujuće.

Putešestvije kroz zdravstveni sistem prošao je Goran Kostić, koji je Kovid preležao tokom drugog talasa u junu.

On je takođe bio lakši slučaj na kućnom lečenju.

Prvi simtpom koji je osetio bila je, kako opisuje, „neka blaga temperatura ili jeza“.

Nije tome odmah pridavao mnogo pažnje jer je nekoliko dana pre toga imao hiruršku intervenciju – skidanja mladeža sa glave.

Doktorka mu je rekla da temperatura može biti jedna od posledica i da u tom slučaju popije neki lek.

 • Međutim, to je potrajalo i tokom noći imao sam visoku temperaturu, a telo mi je bilo slomljeno, više nego inače, kaže Kostić za BBC.

Sutradan je, kaže, otišao u kovid ambulantu Šumice, gde je čekao tri sata na prijem.

 • Doktorka me poslušala i dala mi uput da dam krv, ali nije mi radila bris, iako je tad korona bila u jeku, priča on.

Odatle je otišao u Dom zdravlja Voždovac, u istoj ulici, izvadili su mu krv, sačekao je rezultate odmah i vratio se u kovid ambulantu.

 • Tamo sam ponovo čekao da me prime, opisuje Kostić.

Doktorka mu je na osnovu rezultata saopštila da „su dobri i da nema upalu“. Dala mu je i antibiotik hemomicin.

 • Rekla mi je ipak da idem kući da odmaram, ali da budem u izolaciji, iako nemam koronu. Mislio sam da će mi brzo biti bolje, kaže Goran.

Ipak, narednih tri dana bilo mu je sve gore.

 • U sredu mi je bila katastrofa, samoinicijativno sam otišao u (Institut za javno zdravlje) Batut i platio 6.000 dinara da mi urade PCR.

Dva dana kasnije, tog petka Goran je dobio pozitivan rezultat na testu. Sa istim nalazom je ponovo posetio doktorku u Kovid ambulanti, koja ga je ovog puta poslala na Infektivnu kliniku, u drugi deo grada.

 • Tad sam ja sa sve koronom išao i na Infektivnu da me pregledaju.

Posle ponovnog višesatnog čekanja, objašnjava, pregledali su mu pluća, videli da su u redu i dali mu novi antibiotik, pancef.

 • Šetali su me s jedne klinike na drugu, priča Kostić.

Koliko je važno utvrditi prisustvo korona virusa preko PCR metode ističe i pulmološkinja Tatjana Radosavljević.

 • PCR je zlatni standard i treba da se uradi od prvog do desetog dana, a to se ne radi nigde privatno, kaže za BBC ova doktorka, koja se bavi isključivo privatnom praksom.

Ona kao redovan protokol upravo navodi odlazak u kovid ambulantu pri domovima zdravlja, gde bi, kaže, po pravilu pacijent trebalo da dobije uput za sve analize.

 • Ne može da se javi direktno u bolnicu. Tu u Domu zdravlja bi trebalo da se uradi PCR testiranje, krvna slika i da se izmeri saturacija (zasićenost kiseonika u krvi). Na osnovu svega toga i laboratorije doktor proceni da li treba da radi rendgen pluća i šta dalje, navodi Radosavljević.
Kakav je osećaj?
 • Prvih 12 dana sam imao (temperaturu) 37,2, užasne bolove u kostima i telu, glavobolje, vrtoglavice, dijareja. Sledeće noći sam se probudio znojav i osetio kao da mi nije ništa, kaže Kostić.

Međutim, na testiranju 14. dana je ponovo bio pozitivan.

Čulo ukusa i mirisa nisu se odmah vratili. Narednu nedelju je proveo kod kuće, a pošto je bio fizički bolje to mu je bio izazov za mentalno zdravlje. Sve ukupno je bio mesec dana u izolaciji.

Nije ga zaobišlo ni čekanje na rezultate testova, na koje su se letos mnogi žalili.

 • Testirao sam se tri nedelje od pojave simptoma, 2. jula i tek šest dana kasnije mi je stigao prvi negativni rezultat. Ljudi ne shvataju kako sve to izgleda, to ne liči ni na jedan drugi virus, mnogo bolje je čuvati se, zaključuje.

Test samoprocene

Preko portala eZdravlje Ministarstva zdravlja moguće je dobiti i rezultate PCR testiranja ali i popuniti upitnik samoprocene simptoma.

Za to će vam biti potrebna zdravstvena knjižica, jer se unose brojevi sa nje.

Na osnovu odgovora dobićete smernice o daljim koracima.

Ako ostavite broj telefona i vaši odgovori ukažu na sumnju na Kovid-19, pozvaće vas lekar na pregled u Domu zdravlja, navodi se na portalu.

Piše: Piše: BBC News na srpskom
Tagovi:
BBC NEWS NA SRPSKOM

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.