BBC NEWS NA SRPSKOM

Korona virus u SAD: Zašto se priča o mejlovima doktora Faučija

BBC News na srpskom
Dr Fauci adjusts his mask

Getty Images

Iz nekoliko hiljada privatnih mejlova glavnog američkog epidemiologa doktora Entonija Faučija otkrilo se da su na početku pandemije vladali zabrinutost i zbunjenost.

Fauči se suočavao sa masovnim pohvalama, ali i oštrim kritikama na svoj račun.

Vašington Post, Bazfid Njuz i Si-En-En pozvali su se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama (FOIA) i podneli su zahtev putem kojeg su dobili na uvid više od 3.000 strana iz mejlova poslatih između januara i juna prošle godine.

Razgovori koje je vodio Fauči oslikavaju stanje u ranoj fazi pandemije u Americi.

Takođe, iz njih se može videti kroz šta je doktor prolazio u odnosima sa vladom, domaćim i stranim zvaničnicima u zdravstvu, medijima, javnim ličnostima i ostalim građanima Sjedinjenih Država.

Osamdesetogodišnji Fauči, stručnjak iz američkog Nacionalnog zdravstvenog instituta koji je sarađivao sa administracijama sedam predsednika Sjedinjenih Država, postao je zaštitno lice borbe protiv pandemije.

Short presentational grey line

BBC

Šta piše u mejlovima?

Teorija o nastanku virusa u laboratoriji iz Vuhana

Doktor Fauči je sa saradnicima u početnoj fazi pandemije zapazio teoriju koja navodi da je virus korona izašao iz laboratorije u kineskom gradu Vuhanu.

Prošle godine eksperti su odbacili te kontroverzne tvrdnje, jer za tako nešto postoji „izrazito mala verovatnoća“.

Nije bilo dokaza koji bi dokazali te tvrdnje.

Međutim, o teoriji je opet počelo da se govori prethodnih dana usled istrage o poreklu virusa koja nije dokazala mnogo i navoda da su se prvi slučajevi bolesti izazvanih kovidom-19 u tom kineskom regionu pojavili nekoliko nedelja pre zvanične potvrde.

Zašto je teorija ozbiljno shvaćena?

Direktor najveće američke institucije za biomedicinska istraživanja poslao je mejl Faučiju u januaru 2020. godine.

Napisao je da je moguće da je virus „stvoren“ u laboratoriji zbog „neuobičajenih karakteristika“, predloživši da porazgovaraju telefonom.

Frensis Kolins, direktor Nacionalnog instituta za zdravlje, poslao je epidemiologu mejl u aprilu prethodne godine koji je bio naslovljen „zavera uzima maha“.

To je privuklo njegovu pažnju i njegov odgovor na taj mejl bio je zaštićen.

Fauči je u maju rekao da „nije uveren“ da je virus nastao prirodnim putem i podržao je sprovođenje istrage.

O maskama

U prvim mesecima po pojavi virusa, američka vlada radila je na pravljenju smernica za nošenje zaštitnim maski, a taj potez je kasnije bio kritikovan kao nešto što je stvorilo dodatnu zabunu.

Doktor Fauči je u mejlovima bivšem državnom sekretaru za zdravlje istakao:

„Maske zaista služe kako zaraženi ne bi preneli virus ostalima, dok u manjoj meri štiti zdrave ljude od virusa.“

Napomenuo je i da maske koje se kupuju u prodavnicama „nisu prava zaštita od virusa koji je dovoljno sitan da prođe kroz taj materijal“.

Narednog meseca, jedan prijatelj koji poznaje stanje javnog zdravlja u Kini napisao mu je da su zapadni mediji pogrešno preneli njegovu izjavu da Zapad pravi „veliku grešku“ tako što ne preporučuje nošenje maski.

„Razumem. Nema problema. Proći ćemo kroz to zajedno“, odgovorio je Fauči.

Pitanja sa svih strana

Kako se povećavala želja javnosti da sazna više o rastućoj krizi, Fauči se suočio sa gomilom pitanja iz svih delova zemlje, uključujući Holivud i Silikonsku dolinu.

Direktor i vlasnik Fejsbuka Mark Zakerberg pozvao je doktora da se pridruži bazi za skupljanje informacija o korona virusu na ovoj društvenoj mreži, te da odgovara na pitanja korisnika.

Glumica Morgan Ferčajld, koja je sarađivala sa Faučijem tokom epidemije HIV-a osamdesetih godina prošlog veka, kontaktirala je sa njim u februaru i pitala kako može da pomogne.

Epidemiolog ju je posavetovao da postavi poruku na društvenoj mreži Tviter u kojoj bi poručila:

„Američka javnost ne treba da bude preplašena, ali treba da bude spremna da zaustavi širenje virusa poštujući mere poput držanja socijalne distance, rada od kuće, privremenog zatvaranja škola i ostalih“.

Nakon Faučijevog razgovora sa Bilom Gejtsom koji je usledio nedugo zatim, jedan od čelnika Fondacije Bil i Melinda Gejts kazao je da je „ozbiljno zabrinut“ za bezbednost i zdravlje doktora Faučija.

Iz mejlova se moglo zaključiti i da ovaj epidemiolog negira glasine o cenzuri koju predsednik Donald Tramp sprovodi nad njim.

„Niko me zapravo uopšte nije ućutkavao“, napisao je on u februaru 2020. godine u mejlu jednom poštovaocu.

Trenuci lakomislenosti

U momentima kada su ga mnogi slavili i pravili igračke sa njegovim likom, mejlovi ukazuju da se on osećao nelagodno zbog različitih stavova ispoljenih na internetu.

Kolega mu je poslao priču o lokalu koji je rasprodao sve krofne ukrašene njegovim likom.

Fauči mu je odgovorio da to deluje „zaiste nadrealno“, te da se „nada da će sve uskoro prestati i da mu to svakako nije prijatno“.

U drugom mejlu, podelio je priču pod nazivom „Fauči groznica“ i ironično poručio:

„Ovo će vas oduvati. Naše društvo je stvarno potpuno poludelo.“

Ipak, kada je glumac Bred Pit igrao njega u jednom skeču u okviru humoristične emisije Subota veče uživo, epidemiolog je bio srećan i rekao je kolegi da je jedan gledalac istakao da Pit izgleda „baš kao on“.

„To mi je ulepšalo godinu“, istakao je Fauči.

Kakve su bile reakcije?

Neki konzervativni političari i mediji iskoristili su mejlove da pozovu na Faučijevu smenu zbog njegovog rada na suzbijanju pandemije.

Američki senator Rend Pol, republikanac koji se često raspravljao sa doktorom tokom saslušanja u Kapitolu, rekao je da mejlovi „vrlo jasno“ pokazuju da je epidemiolog „velika prevara“.

Na drugoj strani političkog spektra, liberali su isticali da je Fauči formirao ili korigovao svoje stavove u skladu sa naučnim dokazima koji su bili dostupni u datom trenutku.

Drugi su veličali njegov stil i ton kojim je odgovarao na poruke.


Faučijevi mejlovi kao psihološki test

Analiza Tare Mekelvi, BBC reporterke iz Bele kuće

Faučijevi mejlovi su kao Roršarhov test sa mrljom mastila – ono što vidite više govori o vama, nego o mrlji ili, u ovom slučaju, o mejlovima.

Za Trampove fanove iz malih mesta po Kanzasu koje poznajem, Fauči je negativac.

Ti republikanci misle da on prenosi kontradiktorne poruke i izvrće naučne podatke.

Takođe, kažu da je sabotirao tadašnjeg predsednika Donalda Trampa.

Ovi konzervativci su odbijali da nose maske čak i tokom najkritičnijeg perioda pandemije, jer, kako ističu, naučne smernice su se stalno menjale i Fauči se postavljao onako kako vetar duva.

Objavljeni mejlovi će učvrstiti njihove stavove.

Fauči je zaista menjao mišljenje po pitanju epidemioloških smernica, kao što je nošenje maski, i to je radio onda kada su pristizale nove informacije o virusu.

Nekome je rekao u februaru 2020. godine da ne mora da nosi masku kada putuje.

Kasnije je pozivao ljude da ih nose.

S druge strane, za liberale na američkom Srednjem zapadu i u drugim delovima zemlje, Fauči je heroj.

Njegovi mejlovi potvrđuju njihova viđenja o tome da je epidemiolog menjao mišljenja o načinu borbe protiv virusa u skladu sa naučnim podacima, a ne da bi udovoljio Trampu i rekao ono što ljudi žele da čuju.


Pogledajte i video o teorijama zavere i komunikaciji

Teorije zavere i komunikacija: Kako razgovarati sa ljudima koji veruju u teorije zavere
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC NEWS NA SRPSKOM

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.