BBC NEWS NA SRPSKOM

Korona virus: U Srbiji još četvoro preminulih – Indija premašila broj od 400.000 smrtnih slučajeva

BBC News na srpskom
Stari klub

FONET

Delta soj virusa korona koji je najzarazniji dosad, prema procenama Svetske zdravstvene organizacije (SZO), zabrinjava države širom sveta, a prethodne sedmice pojavio se i u Srbiji.

Trenutna epidemiološka situacija u Srbiji jako dobra i to treba iskoristiti za vakcinaciju kako bi bili spremni na brzo širenje Delta soja virusa koji se ovde tek pojavio, poručio je direktor Kancelarije SZO u Srbiji Marijan Ivanuša.

Dok u četvrtak nije bilo preminulih od korona virusa, što je prvi put još od 30. septembra, u Srbiji su u poslednja 24 časa registrovana četiri nova smrtna slučaja, pokazuju zvanični podaci.

Indija je oborila novi crni rekord – u toj zemlji premašen je broj od 400.00 mrtvih od posledica korona virusa, što je treće mesto u svetu iza Amerike i Brazila.

Kompanija Džonson&Džonson saopštila je da njena vakcina u jednoj dozi stvara jaku zaštitu od Delta soja i drugih novih, mutiranih varijanti.

Podaci koje ta kompanija tvrdi da ima pokazuju da zaštita traje do osam meseci.

U svetu je do sada zaraženo više od 183 miliona ljudi, a preminulo više od 3,96 miliona. Data je 3,1 milijarda doza vakcina, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

Simptomi Delta soja

BBC
Simptomi Delta soja

Šta se dešava u Srbiji?

Prema najnovijim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 časa preminulo četvoro ljudi, a registrovano je još 79 novih slučajeva zaraze.

Od početka pandemije umrlo je 7.055 ljudi, prema podacima sa sajta covid19.rs.

U bolnicama je 248, a na respiratorima je osam pacijenata.

U poslednja 24 sata testirano je 6.887 uzoraka.

Od početka epidemije zvanično je potvrđeno 716.796 slučajeva zaraze.

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša poručio je da je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji jako dobra i da to treba iskoristiti za vakcinaciju kako bi bili spremni na brzo širenje delta soja virusa koji se ovde tek pojavio.

„To što se pojavio delta soj ne znači da će se pogoršanje dogoditi odmah, ali svakako situacija može da se pogorša u julu, avgustu“, rekao je Ivanuša za RTS navodeći da je takav slučaj bio u Velikoj Britaniji i i drugim evropskim državama.

Mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler izjavio je da je najvažnija činjenica da vakcina štiti od korone, navodeći i da će novi, „delta soj tražiti nevakcinisane i to ne mora svećom jer ih ima dosta“.

„Manja količina tog virusa je dovoljna za inficiranje, znači dovoljno je da ga se udahne manje ili da se kraće sedi kraj zaraženog“, rekao je Šekler za TV Prva, dodajući da u slučaju da se vakcinisani razbole, to ima blaži oblik.

Virusološkinja Tanja Jovanović rekla je za Radio-televiziju Srbije (RTS) da je delta soj zarazniji i da daje drugačije simptome od prethodnih varijanti virusa.

Ona je navela da je delta soj potvrđen kod dvoje ljudi koji su u okviru grupe od 20 planinara boravili u Rusiji i vratili se u Srbiju.

„Mladić koji je razvio nešto težu kliničku sliku u odnosu na drugu osobu koja ima umor, jeste gojazna osoba, pa je to bilo i očekivano“, navela je virusološkinja.


Aplikacija za pomoć pacijentima koji boluju od post-kovid sindroma

Uskoro će u Srbiji biti dostupna digitalna aplikacija namenjena ljudima koji imaju problema sa post-kovid sindromom, najavljeno je iz Ministarstva zdravlja.

Cilj je da aplikacija pomogne pacijentima koji i nakon preležanog Kovida-19 imaju zdravstvene smetnje, da pronađu lekara i adekvatnu terapiju.

Vakcine

BBC

Pogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation


Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na kovid-19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološog testa.

Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali Kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

U sertifikat je upisan i podatak o pozitivnom testu.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.


Ukratko iz sveta:

  • Broj preminulih od posledica korona virusa u Indiji premašio 400.000, što je treće mesto u svetu posle Amerike i Brazila
  • U školama bi trebalo raditi PCR ili antigenske testove kako bi se izbeglo vraćanje na onlajn nastavu u slučaju novog talasa epidemije, preporučio je evropski ogranak Svetske zdravstvene organizacije (SZO).
  • Američka farmaceutska grupa Džonson i Džonson saopštila je da jedna doza te vakcine efikasna i protiv Delta soja virusa, sa imunološkim odgovorom koji može da traje najmanje osam meseci
  • Vlada Australije je najavila dalje drastično smanjenje broja putnika kojima je dozvoljen ulazak u zemlju, dok vlasti pokušavaju da suzbiju širenje virusa zaključavanjem nekih većih gradova.
  • U Bangladešu od ponedeljka jednonedeljna zabrana kretanja
  • U svetu je do sada zaraženo više od 183 miliona ljudi, a preminulo više od 3,96 miliona. Data je 3,1 milijarda doza vakcina, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

grafika

BBC

Kakva je situacija u regionu?

Do sada je umrlo 9.667 ljudi, a oporavilo se 183.663 ljudi

  • Hrvatska – 360.181 potvrđen slučaj

Do sada je preminulo 8.215 ljudi, a oporavilo se 351.385

  • Slovenija – 257.413 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 4.419 ljudi, a oporavilo se 252.540 pacijenata

Od posledica korona virusa do sada je preminulo 5.486 ljudi, a oporavilo se 150.067

Preminulo je 1.613 ljudi, a oporavilo se 98.386 pacijenata

U Crnoj Gori stupile na snagu nove mere koje podrazumevaju duže radno vreme u kafićima i žive muzike na otvorenom, ali i neke pogodnosti onima koji se vakcinišu.

  • Kosovo – 107.725 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 2.248 ljudi, a vakcinu je primilo 19.257

Man getting test

Getty Images

Kako je u svetu?

Broj smrti koje se dovode u vezu sa korona virusom u Indiji premašio je 400.000, zbog čega vlasti pokušavaju da ubrzaju vakcinaciju.

Stručnjaci upozoravaju da je pravi broj preminulih verovatno veći, ali da nisu službeno zavedeni.

Indija je treća na svetu posle Amerike i Brazila koja je zabeležila više od 400.000 smrtnih slučajeva.

Po broju zaraženih je na drugom mestu sa više od 30 miliona slučajeva, više ima samo Amerika.

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je Delta soj, koji se prvo pojavio u Indiji, „najzarazniji od svih dosadašnjih varijanti korona virusa“.

U maju su i susedne zemlje beležile porast slučajeva Nepal, Pakistan i Šri Lanka, a nepalski zdravstveni sistem najteže je pogođen.

Broj zaraženih raste i u Avganistanu, Bangladešu, Indoneziji, Tajlandu i Mongoliji.

U školama bi trebalo raditi PCR ili antigenske testove kako bi se izbeglo vraćanje na onlajn nastavu u slučaju novog talasa epidemije, preporučio je evropski ogranak Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

„Letnji meseci pružaju priliku vladama da uvedu paket mera koje će doprineti smanjivanju stope zaraze i izbegavanju zatvaranja škola“, naveo je direktor evropskog ogranka SZO Hans Kluge.

U zajedničkom saopštenju sa Uneskom i Unicefom ocenjuje se da je zatvaranje škola „negativno uticalo na obrazovanje i socijalnu i mentalnu dobrobit dece i mladih“.

„Ne možemo da dozvolimo da deci budu uskraćeni obrazovanje i razvoj zbog pandemije“, poručio je Kluge.

SZO smatra da zatvaranje škola treba da bude krajnja mera i to samo u slučaju „eksplozije broja zaraženih ili ako širenje zaraze ne može da se kontroliše nekom drugom merom“.

Ta institucija UN juče je upozorila da se u Evropi povećava broj novozaraženih korona virusom i to delta sojem koji je zarazniji.

A nurse prepares a dose of the Pfizer vaccine

Getty Images

Američka farmaceutska grupa Džonson i Džonson saopštila je da jedna doza te vakcine efikasna i protiv Delta soja virusa, sa imunološkim odgovorom koji može da traje najmanje osam meseci.

Prema studiji koju je sprovela farmaceutska grupa na maloj grupi od osam osoba vakcinisanih njenom vakcinom, antitela i ćelije njihovog imunološkog sistema neutralisali su Delta soj virusa.

Druga studija na 20 vakcinisanih pacijenata iz Medicinskog centra Bet Izrael u Bostonu dala je iste rezultate.

Podaci tih studija su pre objavljivanja postavljeni na platformi BioRkiv na kojoj naučnici mogu da stave rad pre eventualnog objavljivanja u naučnom časopisu.

„Verujemo da naša vakcina pruža dugotrajnu zaštitu od kovid-19 i omogućava neutralizaciju Delta soja“, naveo je u saopštenju Pol Stofels, naučni direktor kompanije Džonson i Džonson.

Podaci tokom osam meseci pokazuju da vakcina protiv korona virusa, koja se daje u jednoj dozi, „proizvodi snažan neutrališući odgovor antitela koji se ne smanjuje, već tokom vremena primećujemo poboljšanje“, rekao je Matai Mamen, zadužen za istraživanja i razvoj u kompaniji.

Vlada Australije je najavila dalje drastično smanjenje broja putnika kojima je dozvoljen ulazak u zemlju dok vlasti pokušavaju da suzbiju širenje virusa zaključavanjem nekih većih gradova.

Premijer Australije Skot Morison je najavio da će broj putnika koji mogu da uđu u Australiju biti prepolovljen sa 6.000 na 3.000 uz obavezan dvonedeljni karantin u hotelu.

Više od 18 meseci od početka pandemije kovid-19, manje od osam odsto odraslih primilo je dve doze vakcine.

„Ovo je težak period za one koji se suočavaju sa ograničenjima“, rekao je premijer Morison.

Oko 10 miliona stanovnika Sidneja, Brizbejna i Perta zaključano je od danas zbog ponovnog izbijanja zaraze, dok je juče registrovano 27 novozaraženih korona virusom.

Pre izbijanja pandemije, oko 260.000 putnika je svake sedmice dolazilo u Australiju.


Pogledajte video: Kako nastaje kolektivni imunitet

Kako nastaje kolektivni imunitet
The British Broadcasting Corporation

korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC NEWS NA SRPSKOM

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.